26/11/13

Παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ


Το ζήτημα της απασχόλησης των νέων, μια προτεραιότητα που απαιτεί διατομεακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ήταν τα κύριο θέμα συζήτησης κατά τις χθεσινές απογευματινές εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις 25 και 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η απότομη αλλαγή και η υποχρέωση της ΕΕ να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ξαφνική διαφοροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι έχει αποθαρρύνει και, ταυτόχρονα, έχει απογοητεύσει τους νέους της. Προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου, οι Υπουργοί Νεολαίας, ως οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη χάραξη πολιτικών και στρατηγικών, καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αντίδραση των νέων, προσφέροντάς τους ελπίδα για το μέλλον. Το παράδοξο στο όλο εγχείρημά μας, ανέφερε ο Υπουργός, έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει την ίδια ώρα που οι νέοι απαξιώνουν τη συμμετοχή τους στα κοινά, να τους πείσουμε να στηρίξουν ένα σύστημα με το οποίο έχουν πολλές διαφωνίες, χωρίς να έχουν τα εχέγγυα για να κάνουν κάτι τέτοιο, αφού στερούνται τα απολύτως αναγκαία, όπως το δικαίωμα στην εργασία.

Ο κ. Υπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι εμείς πρώτοι, με τις στάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές μας θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους διατήρησης της συνοχής του κοινωνικού ιστού από τον οποίο οι νέοι δεν μπορούν να είναι αποκομμένοι, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια και κίνητρα. Προσθέτοντας ότι επειδή οι προκλήσεις είναι τεράστιες, οι λύσεις δεν μπορεί να είναι ούτε απλές ούτε και μονοδιάστατες. Είναι γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε ο Υπουργός, που η διοργάνωση δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα οι δημόσιες διαβουλεύσεις που στόχο έχουν την ενημέρωση και την πληροφόρηση των νέων αναφορικά με τη συμμετοχή τους και τη σημασία που αυτή έχει στα κοινά, καθώς και η συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να ενισχυθούν.

Κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κάλεσε τους ομολόγους του να εργαστούν συλλογικά έτσι ώστε να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη της νεολαίας, εκσυγχρονίζοντας τους θεσμούς, υιοθετώντας νέες καινοτόμες πολιτικές, στο πλαίσιο ενός δομημένου και ειλικρινούς διαλόγου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο, στους νέους μας, ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας στηριζόμενο στις αξίες του σεβασμού και της αλληλοϋποστήριξης.

Ο κ. Κενεβέζος ανέφερε τέλος ότι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια μόνο με τη συνεργασία και τη συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσουμε να κάνουμε ξανά το όνειρο πραγματικότητα, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον που θα στηρίζεται στον ενθουσιασμό, στις γνώσεις, στις ικανότητες και στις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς, προωθώντας την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης Συμπεράσματα με θέμα την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

-----------------------