19/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας






Ο Μητροπολιτικός Ελληνισμός τιμά τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα που άρρηκτα συνέδεσε το όνομα του με τη νεότερη κυπριακή Ιστορία, είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έφτασε το πρωί στην Κύπρο για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.



Αμέσως μετά την άφιξη στην Κύπρο, ο κ. Σαμαράς, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμο Κεδίκογλου, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά από συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον Γλαύκο Κληρίδη.

Στο μήνυμα του, ο κ. Σαμαράς έγραψε τα ακόλουθα:

“Τα θερμότατα συλλυπητήρια του Μητροπολιτικού Ελληνισμού για τον μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας εξέφρασε «τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας (του εκλιπόντος), του πολιτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για την εδώ παρουσία σας.
Μια παρουσία που έμπρακτα αποδεικνύει την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράσταση σας προς το δοκιμαζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό.

Αν είναι κάτι που ο Γλαύκος Κληρίδης δίδαξε είναι πως αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας στόχος είναι όραμα και πραγματισμός, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τα οράματα να μετατρέπονται σε εφιάλτες.

Μέσα από την παρουσία του, μέσα από την όλη μακρά βιολογική και πολιτική του διαδρομή, αν είναι κάτι που δίδαξε είναι το μέτρο, η μετριοπάθεια, η συνέπεια και η αγάπη προς την πατρίδα. Ευχαριστώ θερμά και πάλι για την εδώ παρουσία σας».

Σε δήλωση του, ο κ. Σαμαράς είπε: «Ήλθα σήμερα ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να παρευρεθώ στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, όχι απλώς και μόνο για να εκφράσω την προσωπική μου θλίψη, αλλά για να καταθέσω την ιδιαίτερη τιμή του Μητροπολιτικού Ελληνισμού προς έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα που άρρηκτα συνέδεσε το όνομα του με τη νεότερη Ιστορία της μαρτυρικής μεγαλονήσου.

Ως άνθρωπο, τον γνώρισα απλό, με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής.

Ως πολιτικός άνδρας, ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο.

Σε αυτή τη μακροχρόνια πορεία του με σύνεση και, θα έλεγα,  με υπευθυνότητα τον γνωρίσαμε όλοι. Και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσε τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητα του.
Θέλω μόνο να πω ότι η ουσιαστική παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου. Η μετουσίωση, δηλαδή, αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη είναι η υπέρτατη τιμή που του αρμόζει. Και απόδοση αυτής της τιμής είναι ευθύνη και είναι χρέος όλων μας. Ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του κυπριακού λαού. Η Ελλάς αυτή την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους. Γιατί για την Ελλάδα, η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος».

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας έγιναν στην παρουσία της σύζυγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αντρης Αναστάσιάδη, της θυγατέρας του Γλαύκου Κληρίδη κας Καίτη Κληρίδη και του συζύγου της κ. Κώστα Σιαμμά.


-----------------------