2/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Κενεβέζου στα εγκαίνια της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 4 μ.μ.

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό σε δύο πολύ σημαντικά γεγονότα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Τα εγκαίνια της Ιατρικής Σχολής και την αναγόρευση του δρος Κύπρου Νικολαΐδη σε επίτιμο διδάκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου.


Όπως όλοι γνωρίζετε, η εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει ένα θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση μίας εθνικά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η κοινή αυτή διαπίστωση αποδεικνύεται από τη σημασία που δίνεται στην εκπαίδευση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της «Ευρώπης 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Με δεδομένη την τεράστια σημασία που έχει η παιδεία για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη του τόπου μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Κυβέρνηση έχουν θέσει ως πρώτιστο στόχο τη συνεχή ενίσχυση της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης, φιλοδοξώντας μάλιστα στη μετατροπή της Κύπρου σε τεχνολογικό και εκπαιδευτικό κέντρο αριστείας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και διεθνώς. Με δεδομένο πάντα το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχεται από τα πανεπιστήμια της Κύπρου, προσπαθούμε να προβάλλουμε την κυπριακή εκπαίδευση και να δίνουμε την ευκαιρία και τα κίνητρα σε φοιτητές, Κύπριους και διεθνείς, να επιλέγουν τα δικά μας πανεπιστήμια για τις σπουδές τους.

Τα πανεπιστήμια, ως κύριοι εκφραστές της ανώτερης εκπαίδευσης, οφείλουν να διαφυλάξουν τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα. Καλούνται να διαπλάσουν χαρακτήρες που να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και ομοψυχία. Οφείλουν επίσης να εμπνεύσουν, να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τους νέους ανθρώπους στις δύσκολες αυτές στιγμές της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου οι προοπτικές απασχόλησης είναι δυστυχώς δυσοίωνες.

Ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού απευθύνω θερμή έκκληση σε όλους τους φορείς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της κυπριακής ανώτερης εκπαίδευσης να μεριμνήσουν ώστε όλοι οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών τους κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνά η Κύπρος μας. Η κοινωνική διάσταση της ανώτερης εκπαίδευσης είναι ευθύνη όλων σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το Υπουργείο Παιδείας, παρά τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης, υποστηρίζει θερμά τον θεσμό της φοιτητικής χορηγίας και τον θεσμό των Στοχευόμενων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας.

Επίσης, καλώ τα πανεπιστήμια να αξιολογήσουν και να αναδιοργανώσουν, όπου χρειάζεται, τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν με βάση τις ανάγκες της αγοράς και, κατά συνέπεια, τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων τους. Προς τον σκοπό αυτό το Υπουργείο προχωρεί στη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού πεδίου της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου. Απώτερος μας σκοπός μας είναι σε συνεργασία πάντα με τα πανεπιστήμια αλλά και με τους άλλους φορείς να εφαρμόσουμε από κοινού ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αναβαθμίζει σημαντικά την προσφερόμενη ανώτερη εκπαίδευση από τον ιδιωτικό τομέα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη Σχολή και προσδοκώ στην καθιέρωσή της στον ιατρικό χώρο τόσο της Κύπρου όσο και της ευρύτερης περιοχής. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και το υπόλοιπο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, οι οποίοι με συστηματική δουλειά έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό και υψηλού επιπέδου ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αγαπητέ κε Νικολαΐδη,

Σας συγχαίρω ολόθερμα για την αποψινή διάκριση που σας απονέμεται. Επιτρέψετέ μου να μην αναφερθώ στην τόσο λαμπρή ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία για την οποία γίνεται αναφορά από άλλους ομιλητές. Όμως, θέλω να σας αναφέρω ότι η μικρή μας πατρίδα είναι υπερήφανη για σας, και είστε ανάμεσα σε εκείνους που τιμούν την Κύπρο στο εξωτερικό και για τους οποίους υπερηφανευόμαστε. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα στη νεοσύστατη ιατρική σχολή ευχόμενος να ανταποκριθεί στο δύσκολο επιστημονικό της έργο.

Καλή επιτυχία.