2/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην ημερίδα «Κ.Π. Καβάφης: 150 χρόνια από τη γέννησή του»

Με πολλή χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για να απευθύνω χαιρετισμό σε μια ημερίδα αφιερωμένη στην ποίηση και σ’ έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της, τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Πολλές φορές ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε συνθήκες απογοητευτικά ταπεινές και εφήμερες που υπονομεύουν τη σκέψη και την ποιότητα της ζωής του. Η ελεγειακή διαλεκτική, η τέχνη της ποιήσεως, μάς υποδεικνύει πως πρέπει να έχουμε πάντα στη σκέψη μας εκείνες τις αρχές και αξίες που πλαισιώνουν την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και τον καθιστούν το ανώτερο όν στον συμπαντικό μας κόσμο.

Το να φιλοδοξήσει κανείς να δώσει μια ταυτότητα στον Καβάφη είναι ό,τι πιο τολμηρό μπορεί να γίνει. Ο λόγος του δεν είναι πολιτικός ή φιλοσοφικός ή ερωτικός ή θεατρικός ή αφηγηματικός μόνο. Είναι ένα κράμα στοιχείων που υφαίνονται άριστα στις επιταγές του ποιητικού ύφους. Η διοργάνωση μιας ημερίδας αφιερωμένης στο καβαφικό έργο ενθουσιάζει πάντα και ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στον σύγχρονο άνθρωπο, όχι μόνο εξαιτίας της διαχρονικά επίκαιρης προσέγγισης του κόσμου μέσα από το έργο του αλλά και εξαιτίας της έντονης εικονοπλαστικής δύναμης του λόγου του.

Η εικόνα στην ποίηση του Καβάφη γίνεται μια ανώτερη πνευματική άσκηση, ένα αγώνισμα λόγου το οποίο καταλήγει εν τέλει σε ένα μοναδικό όργανο έκφρασης των βαθύτερων διακυμάνσεων και αποχρώσεων μιας μεγάλης και πολυδύναμης ψυχής. Μέσα στην ευρυχωρία μιας εκτεταμένης ποιητικής δημιουργίας μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη δύναμη των λέξεων. Δεν είναι τυχαίο που το έργο του Καβάφη περιλαμβάνεται στις σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Το 2013 ορίστηκε ως έτος Καβάφη. Αν το επετειακό ευθύνεται για κάτι είναι για την αφορμή που μας δίνει για εμβάθυνση και δημιουργική ενασχόληση. Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καβάφη μάς δίνουν την αφορμή να μελετήσουμε εκ νέου το «πορτρέτο» του ποιητή. Οι διακεκριμένοι εισηγητές μας, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ, θα φωτίσουν πτυχές αυτής της ανεξάντλητης προσωπικότητας. Συγχαίρω θερμά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα τους Επιθεωρητές Φιλολογικών Μαθημάτων, και ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή που επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη ημερίδα, μια ημερίδα-επένδυση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Στα πλαίσια αυτά κηρύττω την έναρξη των εργασιών και εύχομαι κάθε επιτυχία.

Σημείωση: Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.