14/11/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ




Το Δ.Σ. της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας συνεδρίασε στις 11/11/2013, με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης, τα όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, για διερευνώμενη υπόθεση παράνομης υιοθεσίας και παρατηρεί τ’ ακόλουθα:


α. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τον απόλυτο σεβασμό μας στους νόμους του κράτους μας, αλλά και στους κανονισμούς ιατρικής δεοντολογίας του ΠΙΣ και καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε μορφή αγοραπωλησίας βρεφών.
β. Παρόλο ότι δεν θα θέλαμε να παρέμβουμε με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο της δικαιοσύνης, μας έκαναν ιδιαίτερα εντύπωση αυτά που ακούστηκαν μέσω των ΜΜΕ από αρμόδια άτομα, ότι αφενός η νομοθεσία που διέπει τις υιοθεσίες, χρήζει συμπληρώσεων και/ή βελτιώσεων και αφετέρου ότι λειτουργοί που καθηκόντως είναι υπεύθυνοι για την τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, πιθανόν να έχουν άγνοια του περιεχομένου του νόμου ή/και να το παρερμηνεύουν.
γ. Εν όψει των αλλαγών της ισχύουσας νομοθεσίας, θα παρακαλούσαμε τους νομοθέτες να κατοχυρώσουν κατά τρόπο απόλυτο, όλα τα δικαιώματα του παιδιού και μάλιστα το πρώτιστο, που είναι το δικαίωμα της ζωής, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει η νομοθεσία να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της βιολογικής μάνας, των θετών γονιών,  αλλά να περιφρουρεί και τους γιατρούς που εμπλέκονται στην διαδικασία της υιοθεσίας και ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημα τους.
δ. Λαμβανομένων όλων των ανωτέρων υπ’ όψιν, θα πρέπει η νομοθεσία να δρά συνεργικά και ενισχυτικά σ’ αυτό που προσπαθούμε,  σαν Γυναικολογική Εταιρεία να καλλιεργήσουμε, δηλαδή να ενισχύσουμε τις βιολογικές μητέρες, που κατά τεκμήριο ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αντί να προβαίνουν σε εκτρώσεις, να κρατούν τα παιδιά τους, ή αν αυτό τους είναι αδύνατο, να τα δίνουν για υιοθεσία, ακολουθώντας πάντα όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
ε. Αναφορικά με την διερευνώμενη υπόθεση υιοθεσίας, που στρέφεται  εναντίο συναδέλφου μέλους της εταιρείας μας, ευχόμαστε ο συνάδελφος να μπορέσει ν’ αποδείξει την αθωότητα του.

Δρ. Μάριος Λιασίδης                                                 Αφροδίτη Ελισσαίου
Πρόεδρος