15/11/13

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Π. Πετρίδη στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και μου δίνεται η ευκαιρία στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου να απευθύνω χαιρετισμό και να κηρύξω την έναρξη των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).



Το παγκόσμιο σενάριο όσον αφορά τα νοσήματα μετατοπίζεται από τις μολυσματικές ασθένειες στα μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ο διαβήτης και τα ψυχικά νοσήματα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα άτομα, στην κοινωνία και στο σύστημα υγείας. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη συνεχή έκθεση σε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στη γήρανση του πληθυσμού. Τα άτομα που ζουν περισσότερο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν τις επιπτώσεις της μακρόχρονης έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου που προκαλούν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Ιδιαίτερα για το κάπνισμα θα πρέπει να λεχθεί ότι η διακοπή του είναι καθοριστικής σημασίας για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.  Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει επενδύσει τον τελευταίο χρόνο στην αναβάθμιση των Κλινικών Διακοπής του Καπνίσματος με αποτέλεσμα την προσφορά υπηρεσιών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 30 νέων λειτουργών αναμένουμε να εξυπηρετήσουμε άμεσα τους καπνιστές με κυριότερο στόχο τη μείωση της βλάβης αλλά και τη μείωση του μέσου όρου του αριθμού των καπνιστών.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από τρία εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και περισσότερο από 65 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 300,000 άτομα λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Η επίπτωση, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ποικίλλει ανάμεσα στις διάφορες χώρες και ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες της ίδιας χώρας. Η επίπτωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Ευρώπη κυμαίνεται από 4% έως 10%.

Στην Κύπρο η νόσος αφορά το 4,9% περίπου του πληθυσμού, βάση επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2008 από την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι  το 51,7% των ατόμων δεν γνώριζαν ότι πάσχουν από την νόσο.

Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι ‘ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ’. Το θετικό αυτό μήνυμα θέλει  να δώσει  έμφαση στις σημαντικές εκείνες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το αναπνευστικό σύστημα σε οποιοδήποτε στάδιο πριν ή μετά τη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Η  Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μη  αναστρέψιμη και θεραπεύσιμη ασθένεια.

Η αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας θα πρέπει να βασίζεται σε στοχευμένα προγράμματα προαγωγής υγείας, πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης. Είναι απαραίτητη μία ολοκληρωμένη οριζόντια προσέγγιση η οποία να εμπλέκει όλους, από τις κοινότητες μέχρι τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσω των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ιδιαίτερα μέσω των πνευμονολογικών κλινικών, μέσω της συνεχούς  ενδυνάμωσης και αναβάθμισης των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης και μέσω της συνεχούς συνεργασίας με μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου για την ίδρυση του Σωματείου Πνευμονοπαθών Κύπρου διότι θα δώσει την ευκαιρία, με οργανωμένο πλέον τρόπο, οι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα να εκφράζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Για την αντιμετώπιση της  Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, μίας χρόνιας νόσου με σοβαρές επιδημιολογικές επιπτώσεις, χρειάζεται συνεχής συλλογική προσπάθεια.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά στηρίζουμε το δύσκολο έργο σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες σας.


------------------------