15/11/13

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας με την ευκαιρία της εβδομάδας ενημέρωσης για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια






Ο Υπουργός Υγείας Δρ. Πέτρος Πετρίδης κήρυξε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, την έναρξη της εβδομάδας ενημέρωσης για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (18-24 Νοεμβρίου 2013).



Σε ομιλία του ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα άτομα, στην κοινωνία και στο σύστημα υγείας. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σημείωσε,  είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας.  Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα, όπως τόνισε, στη συνεχή έκθεση σε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στη γήρανση του πληθυσμού.

«Ιδιαίτερα για το κάπνισμα θα πρέπει να λεχθεί ότι η διακοπή του είναι καθοριστικής σημασίας για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου» επισήμανε ο Δρ. Πετρίδης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει επενδύσει τον τελευταίο χρόνο στην αναβάθμιση των κλινικών διακοπής του καπνίσματος με αποτέλεσμα την προσφορά υπηρεσιών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 30 νέων λειτουργών, πρόσθεσε ο Δρ. Πετρίδης, το Υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει άμεσα τους καπνιστές με κυριότερο στόχο τη μείωση της βλάβης αλλά και τη μείωση του μέσου όρου του αριθμού των καπνιστών.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευμονοπαθών Κύπρου κ. Ανδρέας Ερωτοκρίτου ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Σημείωσε δε ότι βασικός στόχος του νεοσύστατου Συνδέσμου είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση του κοινού και  πρόληψη της νόσου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν της συνέντευξης Τύπου έχουν προγραμματιστεί και οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
           Δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για τρόπους διακοπής καπνίσματος: 23 Νοεμβρίου στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.
           Δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για τρόπους διακοπής καπνίσματος: 24 Νοεμβρίου στο My Mall στη Λεμεσό από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.
           Ποδηλατική διαδρομή: Οι ποδηλάτες της Λευκωσίας, καλούν με τον δικό τους τρόπο τον κόσμο να ενημερωθεί για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.  Η διαδρομή θα έχει ως εκκίνηση τον χώρο στάθμευσης Κολοκάση στη Λευκωσία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 10:30π.μ. με κατεύθυνση προς την Παλιά Λευκωσία και τερματισμό στο The Mall of Cyprus. 


-----------------