9/10/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

«Ο Σύνδεσμος και όλα τα μέλη εξακολουθούν να δίνουν μια απόλυτα δικαιολογημένη μάχη για τη διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με σωρεία παρανομιών συγκεκριμένες τράπεζες κατέπεισαν πολίτες της ΚυπριακήςΔημοκρατίας να επενδύσουν σε αυτά τα αξιόγραφα και στο τέλος οι κάτοχοι αξιογράφων βρέθηκαν απολύτως εκτεθειμένοι. Μπορεί η πολιτεία να μην έχει ευθύνη, υπό την έννοια ότι ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή ούτε η δικαστική εξουσία, δηλαδή οι συντεταγμένεςεξουσίες τους κράτους, να μην έχουν ευθύνη για το τι συνέβη, όμως δεν μπορεί η πολιτεία να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό το έγκλημα, διότι περί εγκλήματος πρόκειται. Θα πρέπει, λοιπόν, η πολιτεία τάχιστα να ενεργήσει για να τροχοδρομηθούν λύσεις.

Το πρώτο είναι η εγκαθίδρυση του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται μια τεχνική επεξεργασία από τη Γενική Εισαγγελία, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και θα ήθελα να απευθύνω ισχυρή προτροπή προς την εκτελεστική εξουσία το ταχύτερο δυνατόν να κατατεθεί αυτή η νομοθεσία προκειμένου να τροχοδρομηθούν οι διαδικασίες προσφυγής ενώπιον αυτού του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι ότι η πολιτεία, το κράτος, αν χρειαστεί με τη συνδρομή της Βουλής, θα πρέπει να αναλάβει μέσα στο πλαίσιο ενός λογικού χρονοδιαγράμματος, να καλύψει όλους αυτούς τους κατόχους αξιογράφων οι οποίοι σήμεραέχουν μείνει απολύτως εκτεθειμένοι. Δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα τα οποία, όπως είδατε τις τελευταίες ημέρες, μπορούν να αποτελέσουν και προάγγελο και προπομπό για χειρότερες αντιδράσεις.

Εμείς είμαστε υπέρ της σταθερότητας, υπέρ της κοινωνικής συνοχής, υπέρ της κοινωνικής γαλήνης και δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να δούμε συμπατριώτες μας να ενεργούν κατά τρόπο παράνομο. Γι’αυτό πρέπει το συντομότερο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης ξανά σε αυτούς τους πολίτες ότι, πράγματι, λειτουργούν οι θεσμοί, λειτουργεί το κράτος και ότι δεν γίνονται ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές από τραπεζικούς οργανισμούς οι οποίοι οφείλουν να σέβονται το κοινωνικό σύνολο και τους νόμους του κράτους».

Κληθείς να απαντήσει με ποιους τρόπους το κράτος μπορεί να καλύψει τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Οι κάτοχοι αξιογράφων δεν έτυχαν καν της ίδιας μεταχείρισης που έτυχαν οι καταθέτες, δηλαδή το κούρεμα ήταν πάνω από 100.000 ευρώ. Οι κάτοχοι αξιογράφων υπέστηκαν δυσμενή μεταχείριση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει υπόσχεση ότι ,σε ό,τι αφορά τους Ρώσους καταθέτες, το κράτος θα βρει τρόπο μελλοντικά να τους αποζημιώσει. Υπάρχουν οι μελλοντικοί πόροι του κράτους, όπως είναι το φυσικό αέριο».