9/10/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο, κ. Hussein bin Ahmad Mohammad Ibrahim Al-Hmeid.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού καλωσόρισε τον Καταρινό Πρέσβη, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κατάρ, λέγοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ υπογράμμισε την επιθυμία για προώθηση επενδύσεων από το Κατάρ στην Κύπρο. Ο κ. Al - Hmeid ανέφερε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ντόχα, η οποία θα διανοίξει, όπως τόνισε, νέους ορίζοντες στις σχέσεις Κύπρου – Κατάρ. Ο Καταρινός διπλωμάτης σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας των δύο κρατών, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην εδώ και σχεδόν 40 χρόνια παράνομη κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, καθώς και στην παραβίαση από την κατοχική δύναμη του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών. Στηλίτευσε ακόμη τη μη αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την άρνηση της χώρας αυτής να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και δη το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που απορρέουν από την ιδιότητά της ως υποψήφιας για ένταξη στη ΕΕ. Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε επίσης τον Καταρινό διπλωμάτη για τη νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η πραγματική θέληση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Με τη σειρά του, ο Καταρινός Πρέσβης ανέφερε ότι η χώρα του στηρίζει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που σχετίζονται με την Κύπρο και τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση ενός επανενωμένου ομόσπονδου κράτους.

Τέλος, οι κ.κ. Ομήρου και Al – Hmeid αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών και πολυμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ.