11/10/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Xinsheng.

Η επίσκεψη του πρέσβη πραγματοποιήθηκε με στόχο να μεταφέρει πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, προς τον κ. Φωτίου, να επισκεφθεί το Πεκίνο.

Ο κ. Φωτίου αποδέχθηκε την πρόσκληση και αποφάσισαν όπως σύντομα διευθετηθεί η ημερομηνία και η ατζέντα της συνάντησης. Ο πρέσβης ανέφερε στον κ. Υπουργό ότι σύντομα θα διευθετηθεί και η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Κίνα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο άνδρες, εξήραν, επίσης, τη σημασία των σχέσεων των δυο χωρών οι οποίες βασίζονται σε κοινές αξίες. Επισήμαναν ότι οι δύο λαοί μοιράζονται μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις αυτές έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια.
Ο πρέσβης ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας επιθυμεί την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, εφόσον ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών. Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 
Ο Υπουργός ακολούθως αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα τονίζοντας ότι στόχος είναι η αξιοποίηση  του φυσικού πλούτου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ο Κινέζος διπλωμάτης επισήμανε τη σημασία που δίδει η κινεζική πλευρά στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τη διαχρονική στήριξη της χώρας του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εκφράζοντας
την αισιοδοξία του ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα στευθεί με επιτυχία.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας.