11/10/13

Προσφώνηση του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου



Προσφώνηση του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τον
Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ)
(Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013, ώρα 11.00, αίθουσα συσκέψεων Ελεγκτικής Υπηρεσίας)

Θα ήθελα να καλωσορίσω και συνάμα να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) για τη μακρόχρονη συνεργασία που διατηρεί με το Υπουργείο μας. Η προσφορά του, αποδεικνύει το ειλικρινές ενδιαφέρον, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Με τις εκστρατείες διαφώτισης, στηρίζει την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εθνοφρουρών μας και δίνει ελπίδα για αντιμετώπιση του καρκίνου, μέσω της πρόληψης.
Η σημερινή μέρα, αποτελεί για μας το επιστέγασμα μιας παραγωγικής συνεργασίας ετών. Με την υπογραφή του Μνημονίου, η κοινή δράση για πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, διευρύνεται.
Για πρώτη φορά, λαμβάνονται μέτρα, μέσα στο πλαίσιο μιας συστηματικής και εντατικής εκστρατείας, με στόχο τη διαφώτιση του στρατιωτικού προσωπικού και ιδιαίτερα των εθνοφρουρών μας, πάνω σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας των νέων μας, με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής. Στόχος μας είναι να κτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας και πρόληψης των σοβαρών ασθενειών.
Το Μνημόνιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια σειρά από δράσεις, όπως η διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων στα στρατόπεδα με εστίαση κυρίως στον ανδρικό καρκίνο. Πρόσφατες έρευνες, έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στο είδος αυτού του καρκίνου, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα 15 έως 35 ετών. Το εύρος των ηλικιών αυτών, καλύπτει κατά βάση το μείζον του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά. Η διαφώτιση, βέβαια, θα αφορά και σε άλλες μορφές καρκίνων, όπως τον καρκίνο του δέρματος, του παχέως εντέρου αλλά και στην ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος και στα ευεργετήματα της υγιούς διατροφής και της άσκησης.
Επιπλέον, προβλέπεται η δωρεάν περιοδική διανομή, από τον ΠΑΣΥΚΑΦ, διαφωτιστικού υλικού σε μονάδες και στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, για ενημέρωση γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα.
 Ως Υπουργείο Άμυνας, θα συνδράμουμε το κοινωνικό έργο του Συνδέσμου, με τη συμμετοχή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε δραστηριότητες οικονομικής ενίσχυσης αλλά και στήριξης ασθενών με καρκίνο. Η Εθνική Φρουρά, είναι παρούσα σε αυτή την προσπάθεια, γιατί αποτελεί εκλεκτό κομμάτι της κοινωνίας μας, το οποίο, πέραν της επιχειρησιακής του αποστολής, υπέχει ανθρωπιάς και ευαισθησίας.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αφιερώσω την όλη αυτή προσπάθεια που γίνεται για πρόληψη και καταστολή του καρκίνου, στη μνήμη ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος νόσησε με μια επιθετικής μορφής λευχαιμία, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνικής Φρουρά. Δυστυχώς, ο Παναγιώτης Λουκά τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά στο παιδοογκολογικό τμήμα του Μακάριου Νοσοκομείου, έχασε τη μάχη για τη ζωή πριν από μερικές μέρες και αύριο κηδεύεται στο χωριό του. Εύχομαι κουράγιο στους γονείς του και μνήμη αιώνια στο νέο παλληκάρι μας, το οποίο χάσαμε τόσο άδικα και αναπάντεχα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η Εθνική Φρουρά, είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στον οποίον υπηρετούν νεαρά στελέχη και στρατεύσιμοι οπλίτες. Δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στις προκλήσεις της ζωής. Η πρόγνωση και διάγνωση, είναι η καλύτερη θεραπεία και πρέπει να συμβάλουμε συλλογικά στο έργο του ΠΑΣΥΚΑΦ.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου, για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε ως Σύνδεσμος και έχει ως στόχο την προστασία της υγείας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Σας συγχαίρω για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελείτε, ειδικότερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι, η συνεργασία μας, θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου.
Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά, γιατί βρίσκεστε στο πλευρό μας, στο πλευρό των νέων και της κοινωνίας μας.