29/10/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρουσίασε σήμερα τον Προϋπολογισμό 2014 του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το θέμα της μείωσης της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους και ότι κατά τα λεγόμενά τους αυτή η μείωση, μεταξύ άλλων, θα επηρεάσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Δηλαδή, οι υπάλληλοι των Δήμων θέλουν να μας πουν ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής χορηγίας προς τους Δήμους κατά 11%, θα μειώσουν τις προσφερόμενες προς το Δημότη υπηρεσίες; Αν είναι δυνατό!

Οι Δήμοι, έχουν υποστεί μειώσεις, τα τελευταία τρία χρόνια, στην κρατική χορηγία που τους παρέχεται, της τάξης του 30% περίπου. Να δούμε όμως πόσες μειώσεις έχει κάνει η παρούσα Κυβέρνηση: 11%. Οι υπόλοιπες μειώσεις, έχουν γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Είναι καιρός να δουν ξανά οι ίδιοι οι Δήμοι, με τον Προϋπολογισμό που έχουν, πώς διαχειρίζονται τα του οίκου τους. Αλλά, η Κυβέρνηση και οι Δημότες σε καμία περίπτωση δεν αναμένουν ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής χορηγίας θα έχουμε μειωμένη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη. Οι Τοπικές Αρχές να βρουν τον τρόπο να διαχειριστούν τα πράγματα και σε καμία περίπτωση να μη μειώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Οι Δήμοι έχουν λίπος, όπως λέμε, και καλούνται να κάνουν εξοικονομήσεις από αυτό το λίπος και να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των συνεργασιών μεταξύ Τοπικών Αρχών σε θέματα υπηρεσιών και προσωπικού, για σκοπούς εξοικονόμησης πόρων, και κατά πόσο υπάρχει κάποιο σχέδιο ή πρόταση σε αυτό το θέμα προς την κατεύθυνση της Ένωσης Δήμων Κύπρου και/ή της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο κ. Χάσικος είπε: «Έγινε πρόταση και αυτή η πρόταση εν πολλοίς υλοποιείται. Η πρόταση λέει: συνεργαστείτε, ειδικά στο θέμα του προσωπικού, βρείτε τον τρόπο να εξασφαλίσετε συνέργειες έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν εξοικονομήσεις κλίμακας και δείτε πώς διαχειρίζεστε το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού εκεί και όπου υπάρχει. Πρέπει να πω ότι οι Τοπικές Αρχές συνεργάζονται. Να πω, επίσης, ότι πολλοί Δήμοι συνεργάζονται και μεταξύ τους: Χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, κοινά συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων. Υπάρχουν τρόποι να συνεργαστούμε και αυτό γίνεται».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης και πόσο αυτή επηρεάζεται από τις μειώσεις κονδυλίων, ιδιαίτερα στο θέμα της στεγαστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, ο κ. Χάσικος απάντησε: « Πρέπει να δούμε το Κράτος σαν σύνολο, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία της κυπριακής κοινωνίας, άνθρωποι που έχουν υποφέρει πολύ και έχουν προσφέρει πολλά στον τόπο και ότι πρέπει να τυγχάνουν μιας ειδικής μεταχείρισης. Το τι τελικά θα πάρουν ή αν θα υπάρξει μείωση στα κονδύλια, αυτό δεν είναι κάτι το ανεξάρτητο από τα γενικότερα οικονομικά του Κράτους. Τα οικονομικά του Κράτους ελέγχονται κάθε μέρα, κάθε μήνα και κάθε τριμηνία από την ίδια την Τρόικα. Συνεπώς, το τι στο τέλος θα δώσει το Κράτος στους πολίτες συναρτάται άμεσα με την πρόοδο των οικονομικών του. Είναι μέσα από αυτό το γενικό πρίσμα που αντιμετωπίζεται και η στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πόσο έχει μειωθεί το κονδύλι για τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. «Το 2011», διευκρίνισε, το σχετικό κονδύλι ήταν περίπου 135 εκατ. ευρώ και με τον Προϋπολογισμό του 2014 έχει φτάσει στα 70 εκατ. ευρώ (μείωση 12% σε σχέση με το 2013). Όμως, οι περισσότερες μειώσεις έγιναν επί προηγούμενης Κυβέρνησης. Εξάλλου, ήταν και υποχρέωση που κατατέθηκε στα πλαίσια της διαμόρφωσης Μνημονίου της προηγούμενης Κυβέρνησης με την Τρόικα. Είμαστε σε φάση εξορθολογισμού των οικονομικών μας και αυτές οι μειώσεις που έχουμε παρουσιάσει ήταν αναμενόμενες».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων ενώπιον της παράνομης Επιτροπής Αποζημιώσεων των κατεχομένων, ο κ. Χάσικος είπε: «Κανενός οι ώμοι δεν μπορούν να κρατήσουν αυτό το βάρος. Ούτε της Κυβέρνησης, ούτε της αντιπολίτευσης, ούτε του καθενός ξεχωριστά. Είναι ένα βάρος που πρέπει να σηκώσουμε όλοι (μαζί), Κυβέρνηση και κόμματα. Για να φτάσουμε σε ένα σημείο να μιλούμε την ίδια γλώσσα είτε προς την κατεύθυνση των προσφύγων που λόγω οικονομικής ανάγκης προσφεύγουν στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων, είτε προς την κατεύθυνση των ξένων.

Έχει ληφθεί απόφαση στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για δημιουργία Υποεπιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το συγκεκριμένο θέμα. Από πλευράς μας, ως Υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε τις απόψεις μας, τις εισηγήσεις μας. Έχουμε πάρει τις απόψεις/εισηγήσεις της Υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου και πολύ σύντομα θα διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εισήγηση την οποία θα καταθέσουμε στην Επιτροπή, η οποία θα πάρει τις αποφάσεις της στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.

Με αυτό τον τρόπο, φιλοδοξούμε ότι θα διαμορφώσουμε μιαν εθνική πολιτική αντιμετώπισης των συμπατριωτών μας που προσφεύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων και ευελπιστούμε ότι είναι δυνατό να μειώσουμε αυτό το ενδιαφέρον προσφυγής στην παράνομη αυτή Επιτροπή».

Σε παρατήρηση πότε θα γίνει αυτό, διότι η λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων λέγει ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να δέχεται αιτήσεις Ελληνοκυπρίων για αποζημιώσεις, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Δεν είναι αυτό το θέμα. Αυτή η Επιτροπή αντανακλά πολιτικές της ίδιας της Τουρκίας που έχουν να κάνουν με το Περιουσιακό».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν έχουν καταργηθεί σχέδια στεγαστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες, ο κ. Χάσικος διευκρίνισε ότι αυτά τα σχέδια έχουν ανασταλεί. Για παράδειγμα, ανέφερε, «η Κυβέρνηση έχει αναστείλει το σχέδιο για στέγαση σε προσφυγικούς συνοικισμούς. Εμείς, προτιμούμε να μιλούμε στον προσφυγικό κόσμο στα ίσια και να τους βλέπουμε στα μάτια, αντί να τους κοροϊδεύουμε με το να κάνουμε αποδεκτές αιτήσεις και στο τέλος της ημέρας να περιμένουν 10, 20 ίσως και περισσότερα χρόνια για να πάρουν σπίτι σε συνοικισμό. Όταν και εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί μέχρι τότε, το σχέδιο αυτό θα επανέλθει».

Αρχή