29/10/13

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε σε υπουργικό συνέδριο για τη Διατήρηση των Ωκεανών στο Ajaccio



Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στις 26 Οκτωβρίου, στο Παγκόσμιο Υπουργικό Συνέδριο που αφορά στη Διατήρηση των Ωκεανών, το οποίο συνδιοργανώνεται από το French Marine Protected Areas Agency  και το International Union for Conservation of Nature στο Ajaccio της Κορσικής και τελεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Γαλλίας, στα πλαίσια του τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (IMPAC3).

Το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 130 κρατών και διεθνών οργανισμών, επικεντρώθηκε στο στόχο της προστασίας του 10% των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών του κόσμου μέχρι το 2020, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών όπως έχει καθοριστεί από τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Convention on Biological Diversity, Aichi Target 11).
Ο κ. Κουγιάλης σε παρέμβασή του με θέμα την επίτευξη του στόχου δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στα διεθνή ύδατα (Aichi Target 11 in the high seas) μέσω διεθνών πρωτοβουλιών, τόνισε την ανάγκη επαναβεβαίωσης και ενίσχυσης της δέσμευσης των κρατών για συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για διεύρυνση και βελτίωση του δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ανοιχτή θάλασσα στα πλαίσια των σχετικών διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων, με κυριότερη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μεσογείου Θάλασσας στην οποία το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών σε θαλάσσια ύδατα εθνικής ή μη δικαιοδοσίας/κυριαρχίας είναι η Σύμβαση της Βαρκελώνης και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλότητα (SPA/BD Protocol). Ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε το Συνέδριο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί πρόσφατα στη Μεσόγειο σε σχέση με τον καθορισμό πιθανών Οικολογικά και Βιολογικά Σημαντικών Θαλάσσιων Περιοχών στην ανοιχτή θάλασσα, όσο και στα βαθιά νερά. Επίσης, αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα-προκλήσεις, που αφορούν την ανεπάρκεια επιστημονικών δεδομένων ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο και την ανοιχτή και βαθιά θάλασσα, τις εγγενείς δυσκολίες και απαιτήσεις των σχετικών ερευνών.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, αλλά και των σχετικών διεθνών οργανισμών υπό το συντονισμό και την υποστήριξη των περιφερειακών και διεθνών συμβάσεων, με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των υγιών και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων ως αναγκαίων προϋποθέσεων για την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.  

Η λήξη του Συνεδρίου σηματοδοτήθηκε από την υιοθέτηση της σχετικής Υπουργικής Διακήρυξης του Ajaccio που στοχεύει στην από κοινού δέσμευση για την οικοδόμηση   ενός συνεκτικού παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.


------------------------------------