16/9/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με την Επίτροπο Νομοθεσίας και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χωρισμένων Γυναικών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση με την Επίτροπο Νομοθεσίας κα Λήδα Κουρσουμπά και αντιπροσωπεία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Χωρισμένων Γυναικών κατά την οποία συζητήθηκαν αρκετά θέματα που απασχολούν τα μέλη της Ομάδας.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Υπουργός είπε: «Κατά τη συνάντηση μελετήσαμε αρκετά από τα ζητήματα που τίθενται από αυτή την ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίες αντιμετώπιζαν και προηγουμένως αρκετά προβλήματα, αλλά σήμερα, έχοντας υπόψη και την οικονομική κρίση, τα προβλήματά τους φαίνεται να είναι διογκωμένα».

Πρόσθεσε επίσης: «Ένα από τα ζητήματα που εξετάσαμε είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πρώτη κατοικία. Επεξηγήσαμε την πρόταση την οποία θα μελετήσουν. Οι πρώτες διαπιστώσεις είναι πως η πρόταση αυτή είναι καλοδεχούμενη από μέρους τους αφού μπορεί να δώσει λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, δηλαδή να διατηρήσουν την κατοικία τους.

Το δεύτερο αφορά ζητήματα που προκύπτουν από εγγυήσεις τις οποίες έχουν παραχωρήσει για λογαριασμούς των συζύγων τους σε πιστωτικά τραπεζικά ιδρύματα και οι οποίες εξασφαλίστηκαν είτε με την άσκηση ψυχολογικής βίας είτε με τη χρήση πληρεξουσίου το οποίο είχαν παραχωρήσει στους συζύγους τους για σκοπούς τραπεζιτικών διευκολύνσεων. Αυτό το ζήτημα εγείρεται για χρόνια τώρα και παραμένει ανεπίλυτο. Μέσα από τη συζήτηση που έχουμε κάνει και με την Επίτροπο Νομοθεσίας, αναλάβαμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτές τις περιπτώσεις, και αυτό θα το ετοιμάσει η Επίτροπος Νομοθεσίας.

Το τρίτο θέμα, το οποίο μάλιστα έχουμε συμφωνήσει και θα προωθηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μια πρόταση για την αναλογική καταβολή της σύνταξης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ολόκληρο το ποσόν της σύνταξης το παίρνει η σύζυγος που ζούσε τα τελευταία χρόνια με τον αποβιώσαντα σύζυγο, ενώ η προηγούμενη σύζυγος, που μπορεί και να έζησε περισσότερα χρόνια με τον αποβιώσαντα, δεν λαμβάνει τίποτα. Το ζήτημα αυτό φαίνεται να δημιουργεί μια αδικία ή να εγείρει ακόμα και ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την προστασία παιδιών. Αναλάβαμε με την Επίτροπο Νομοθεσίας να ετοιμάσουμε σχετική πρόταση για να προωθηθεί προς τη Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο με σκοπό να καταλήξει στη Βουλή».