27/9/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα





Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Δημοκρατίας στην Μπρατισλάβα κ. Μάριο Κουντουρίδη, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον Σλοβάκο ομόλογο του κ. Martin Glvac.

Κατά τη συνάντηση οι δυο Υπουργοί εξήραν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και έκαναν ανασκόπηση των διμερών τους σχέσεων σε θέματα Αμυντικής και Στρατιωτικής συνεργασίας.   

Οι κ. Φωτίου και Glvac αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενώ στη συνέχεια συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία, τις προοπτικές της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ υπέρ της εδραίωσης της Δημοκρατίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον ομόλογο του για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η χώρα του όλα αυτά τα χρόνια στο κυπριακό ζήτημα και τις προσπάθειες που διαδραματίζει με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.  Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τον ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων λέγοντας ότι το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλει αίτημα σύνδεσης με το πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται με τη σύνδεση μας, που είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά και της περιοχής γενικότερα, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη. Ο Σλοβάκος Υπουργός από πλευράς του εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην απόφαση αυτή της Κύπρου καθώς και την απόφαση της Κυβέρνηση της Σλοβακίας να συνεχίσει τη συνεισφορά της με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της στην Ειρηνευτική Επιχείρηση των Ην. Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Στη συζήτηση των δυο Υπουργών περιλήφθηκαν και θέματα που αφορούν το επικείμενο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2013 εκφράζοντας από κοινού την ανάγκη για συνοχή και συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, και ιδιαίτερα της θαλάσσιας ασφάλειας.  

Μετά το πέρας της συνάντησης τους οι δυο Υπουργοί παρέστησαν και χαιρέτησαν την τελετή παρασημοφόρησης των στελεχών  των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρέτησαν στην UNFICYP και ακολούθως μετέβησαν στο Πάρκο Φιλίας Σλοβακίας και Κύπρου όπου συμβολικά φύτεψαν από ένα κυπριακό δέντρο.

Ο Υπουργός Άμυνας είχε επιπλέον χθες συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κ. Peter Javorcik ενώ σήμερα συνάντησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Pavol Paska και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Βουλής κ. Jaroslav Baska καθώς και τον Δήμαρχο της πόλης της Μπρατισλάβας κ. Milan Ftacnik.



Ο Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας εξέφρασε στον κ. Φωτίου την πλήρη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυσης του κυπριακού προβλήματος καθώς και την ετοιμότητα της σλοβακικής διπλωματίας να βοηθήσει στον τομέα αυτό. Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις Κύπρου- Σλοβακίας είναι εξαίρετες όχι μόνο στον πλαίσιο της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο. Οι σχέσεις αυτές, συνέχισε ο κ. Paska, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για τις σχέσεις μεταξύ άλλων κρατών.



Ο κ. Φωτίου επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το πρωί, 28 Σεπτεμβρίου.