27/9/13

Απαντήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Μετά την εναρκτήρια δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Κληθείς να σχολιάσει την επιθυμία που εκφράζεται από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για γεφύρωση της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ του ιδίου και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και το θετικότερο κλίμα που διαγράφεται, και από την ομιλία του, όσον αφορά στο Κυπριακό και ερωτηθείς αν υπάρχει συντονισμός με την τουρκική πλευρά ως προς αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε:
«Πρώτα απ’ όλα σε σχέση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όποτε είμαι στο εξωτερικό δεν σχολιάζω οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι σέβομαι πλήρως το Σύνταγμα της χώρας μου όπως και τους κανόνες και τους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος και τους κανόνες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να συνεργαστούμε, για να δούμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε νέες λεωφόρους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Όπως έχω ήδη αναφέρει - κατά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση και τώρα κατά την εναρκτήρια δήλωσή μου - είμαι αποφασισμένος και έχω όραμα να δω τη χώρα μου επανενωμένη προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όλων των κατοίκων του νησιού. Όπως πάντοτε φροντίζουμε για τους Ελληνοκυπρίους, την ίδια στιγμή όμως δεν παραβλέπουμε τα δικαιώματα ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».
Σε ερώτηση για την πρότασή του για την Αμμόχωστο και γιατί πιστεύει ότι αυτή τη φορά είναι τόσο σημαντικό αυτή η πρόταση να γίνει αποδεκτή και να προχωρήσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Επειδή εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει πρόοδος και η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και μικρή ελπίδα. Αυτό το λέω έχοντας κατά νουν και το τι έχει συμβεί κατά τις προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και κατά τις ούτω καλούμενες εκλογές για την παράνομη συνέλευση στις κατεχόμενες περιοχές: Το Κυπριακό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Άρα αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια νέα δυναμική ή κάτι δραστικό για να κινητοποιηθούν όλοι και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι αυτή τη φορά το εννοούμε σοβαρά. Δεν θα επαναλάβουμε τους εαυτούς μας, δεν θα μπούμε σε διάλογο χάριν του διάλογου και σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, κάτι το οποίο δεν είναι πρόθεσή μου, και αναμένω ότι και οι συμπατριώτες μου δεν θα συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αν εξαρτάτο από μένα θα έλεγα αύριο, αλλά είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτό είναι κάτι σημαντικό και δεν είναι μια πρόταση μόνο για την Αμμόχωστο. Είναι μια πρόταση από την οποία όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από αυτό που προτείνουμε».
Όσον αφορά σε άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα πρέπει να ληφθούν στο παρόν στάδιο σε συνάρτηση με την πρόταση για την Αμμόχωστο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Το λιμάνι της Αμμοχώστου να ανοίξει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία να ανοίξει αεροδρόμια και λιμάνια στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία, και η Κύπρος να αποσύρει τις όποιες ενστάσεις της ή το δικαίωμα αρνησικυρίας που ασκεί σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».
Σε ερώτηση αν το φυσικό αέριο είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Πρόεδρος ανέφερε: «Δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναμφίβολα ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και από αυτόν θα επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου φυσικά, μετά από τη λύση. Αλλά πριν από τη λύση, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν είναι ένα από τα θέματα υπό διαπραγμάτευση. Εννοείται ότι προς το παρόν οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κυρίαρχο κράτος, σε όλους τους πολίτες. Όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους μπορούν να μοιραστούν τα οφέλη από την εκμετάλλευση και το εμπόριο του φυσικού αερίου».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διακρίνει στήριξη των μεγάλων δυνάμεων στις προσπάθειές του, μετά και από τις συναντήσεις που είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κινάς, και σε σχέση και με τις προσδοκίες του από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Joe Biden, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν είναι απλά καλοί ακροατές, αλλά προσπαθούν να κάνουν κάτι. Επιτρέψτε μου όμως να μην επεκταθώ. Προσπαθούμε όλοι να επιτύχουμε τον στόχο, τη νέα δυναμική και τη νέα ώθηση που επιδιώκουμε για τις συνομιλίες. Επομένως οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο δεν θα είναι τόσο υποβοηθητικό προς την κατεύθυνση αυτή».
Σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τη νέα ριζοσπαστική διαδικασία στην οποία αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Για να γίνει κάτι δραστικό πρέπει να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για αυτό τον λόγο προσπαθούμε να πείσουμε τόσο τους συμπατριώτες μας όσο και την Τουρκία ότι μια θαρραλέα κίνηση από όλους μας θα μας δώσει αυτό που επιδιώκουμε: τη νέα δυναμική, τη νέα ώθηση για έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, φυσικά, αυτό που χρειάζεται είναι, όπως έχω ήδη πει, καλή προετοιμασία των συνομιλιών πριν την έναρξή τους, να προετοιμαστούμε και να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα: Μια κοινή δήλωση, για παράδειγμα, για το πλαίσιο και τη βάση πάνω στην οποία θα συνομιλούμε. Έτσι αναμένω από όλους ότι αυτήν την ώρα είμαστε όλοι έτοιμοι να εμπλακούμε σοβαρά σε ένα διάλογο για την ειρήνη και την ευημερία του λαού της Κύπρου και όχι μόνο. Των γειτόνων μας επίσης, καθώς και της Τουρκίας».