27/9/13





Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου κατά τα την τελετή παρασημοφόρησης των Σλοβάκων Στρατιωτών που υπηρέτησαν στην UNFICYP

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να τιμήσουμε τα στελέχη των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία υπηρέτησαν στην Επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).
Η συνεισφορά των στελεχών σας που υπηρέτησαν στη χώρα μας, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των προσπαθειών της κυβέρνησης αλλά και του λαού της Σλοβακίας, για συνεισφορά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη πατρίδα μας.
Ιδιαίτερη τιμή, αποτίνω στα δύο στελέχη των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων,  Λοχία Miroslav Hruska και Στρατιώτη Alexander Simkovic, που έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.
Η εισβολή των Τουρκικών Δυνάμεων τον Ιούλιο του 1974, είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή της μισής μας πατρίδας και την προσφυγοποίηση χιλιάδων συμπατριωτών μας. Εκατοντάδες ήταν οι νεκροί και οι αγνοούμενοί μας, η τύχη των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχει διακριβωθεί. Γι’ αυτό, η παρουσία των στρατιωτών σας στην πατρίδα μας, είναι ουσιαστική και υποβοηθητική των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, μέσα από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Επιπρόσθετα, εκδηλώσεις όπως η σημερινή, ενισχύουν τους δεσμούς που συνδέουν τη Σλοβακία με την Κύπρο. Δεσμοί αδελφικοί, οι οποίοι βασίζονται στις διαχρονικές αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, στοιχεία θεμελιώδη της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας.
Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Κυβέρνηση και στο λαό της Σλοβακίας, για τη μακροχρόνια συμβολή τους στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Η συνέπεια και η διαχρονική στήριξή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό ο οποίος αγωνίζεται για επανένωση και τερματισμό της κατοχής, είναι πολύτιμη.
Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα, την τέως πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο, Άννα Τουρενίκοβα. Τη φίλη Άννα, η οποία, με πίστη στο διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, κατέβαλε συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες, καταφέρνοντας να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά. Να διατηρήσει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα από επαφές πολιτικών αρχηγών και διάφορα δικοινοτικά προγράμματα. Μαζί με τους προκατόχους της, συνέβαλε αποφασιστικά, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και στην επιτυχή έκβαση των επερχόμενων διαπραγματεύσεων.
Εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, εκφράζω από τα βάθη της καρδιάς μου, την ευγνωμοσύνη και τις θερμές μου ευχαριστίες, για τη σημαντική συμβολή της Σλοβακίας στην ειρήνη. Εύχομαι όπως, οι κοινές μας προσπάθειες, ευοδωθούν, για να δούμε επιτέλους την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.