16/9/13

Τελετή διαβεβαίωσης νέου Μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου κας Κατερίνας Σταματίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.



Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ενασκώντας τις εξουσίες που το Σύνταγμα μου εκχωρεί και ύστερα από νενομισμένη διαβούλευση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, κατέληξα στην αβίαστη απόφαση πως πληροίτε απολύτως τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για την επιτέλεση των καθηκόντων του υψηλού λειτουργήματος της Ανωτάτου Δικαστού.

Από σήμερα αναλαμβάνετε σε συνεργασία με τους λοιπούς των συναδέλφων σας την ευθύνη στήριξης, συντήρησης και ενίσχυσης του κύρους του θεσμού που η δικαιοσύνη απολαμβάνει. Σ’ αυτή σας την προσπάθεια θα έχετε την αμέριστη στήριξη της πολιτείας και εμένα του ιδίου προσωπικά.

Ήδη, ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την Ολομέλειά του, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση της δικαστικής διαδικασίας, ενώ προωθείται το αίτημα για πλήρωση των κενών θέσεων και για δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου.

Είναι κοινή πεποίθηση πως δικαιοσύνη που καθυστερεί να αποδώσει τα νενομισμένα δεν είναι δικαιοσύνη. Δεν μπορεί ο χρόνος να είναι αντικίνητρο στην προσφυγή των πολιτών. Για τούτο και τα μέτρα που έχω ήδη εξαγγείλει, ύστερα από κοινή συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα καλωσορίζω ακόμη μια γυναίκα στο αξίωμα του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής Δικαιοσύνης που τέσσερις κυρίες υπηρετούν ταυτόχρονα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Αυτό καταδεικνύει πως οι άξιοι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν την ευκαιρία αλλά και την πλήρη εμπιστοσύνη μας να υπηρετήσουν από καίριες θέσεις την πατρίδα μας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο ζήλο, για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να κάνουμε την κοινωνία να αισθανθεί ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας δεν ολιγωρεί, αλλά και τάχιστα απονέμεται.

Έχουμε όλοι υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, να ανορθώσουμε τους θεσμούς και να διασώσουμε το κύρος της πολιτείας. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, προσπάθεια και αφοσίωση, κάτι που σας διέκρινε σε όλη τη μακρόχρονη και ευδόκιμη δικαστική σας υπηρεσία. Πιστεύω στις δυνάμεις σας, στην κατάρτιση και στην ακεραιότητά σας, και είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε».

Από την πλευρά της, η κα Σταματίου αναφερόμενη στα νέα της καθήκοντα είπε: «Είναι ένα δύσκολο και επίπονο έργο το οποίο κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος ενέχει μια δυναμική που έχει ύψιστη σημασία στη συνοχή της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που την ταλανίζουν.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα ασκήσω τα καθήκοντα μου με αμεροληψία, με πλήρη αίσθηση της δικαστικής αποστολής και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.

Είναι γεγονός ότι αναλαμβάνω καθήκοντα σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Κύπρο εποχή. Ενώ συνεχίζεται η κατοχή, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας δημιούργησε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα. Όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσεται μια τάση απαξίωσης των θεσμών και συνεπώς η ευθύνη των φορέων της δικαστικής εξουσίας είναι βαρύτερη ως προς την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με δίκαιο και ορθό τρόπο τα εγγενή προβλήματα που πηγάζουν από τέτοιες καταστάσεις.

Τα δικαστήρια οφείλουν, ως θεματοφύλακες των νόμων και των θεσμών, να μεριμνήσουν μέσα από τη λειτουργία τους, όπως διαχρονικά έπρατταν, να εδραιώσουν, αλλά και να ενδυναμώσουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας. Η τήρηση των νόμων και η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάκαμψη και την πρόοδο.

Αντικαθιστώ στο Ανώτατο Δικαστήριο έναν έγκριτο και νομομαθή δικαστή, τον κ. Κώστα Κληρίδη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στον οποίο εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα χρησιμοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στις ανάγκες των νέων μου καθηκόντων. Ο δικαστικός όρκος που σηματοδοτεί την αφετηρία της άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος θα με δεσμεύει με την ίδια ισχύ και την ίδια υποχρέωση να υπηρετήσω τη δικαιοσύνη με ανεξαρτησία, τόλμη και αφοσίωση, όπως ήταν πάντοτε εξάλλου η υποχρέωση μου να κάνω».

Στην τελετή παρόντες ήσαν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.