Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 53 χρόνων από
την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνομαι
στον κυπριακό λαό για να του εκφράσω τα βαθύτατα αισθήματα εκτίμησης, σεβασμού και τιμής.
Την ίδια ώρα, αποτίνω φόρο τιμής προς τους ηγέτες και αγωνιστές του έπους του 1955-59, τα όργανα της τάξης και τους εθελοντές που προασπίστηκαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963-64, αλλά και όλους όσοι υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την πατρίδα κατά το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, συμβάλλοντας με τη θυσία τους στην προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η φετινή 53η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκει την πατρίδα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Διανύουμε, χωρίς αμφιβολία, την πιο κρίσιμη περίοδο από την τουρκική εισβολή του ’74. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα, σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Διαχρονικά προβλήματα και παθογένειες του συστήματος. Αναποφασιστικότητα, ατολμία και ευθυνοφοβίες του παρελθόντος. Πολιτικές αδυναμίες, μικροπολιτικές προσεγγίσεις και φιλοδοξίες, καθώς και λανθασμένες στρατηγικές επιλογές και προκαταλήψεις, οδήγησαν την πατρίδα μας στα όρια της καταστροφής.
Αν πολιτευόμασταν με σύνεση και ρεαλισμό, αν ορθά επιμετρούσαμε τις συνθήκες και τα ισοζύγια δυνάμεων, αν με θάρρος και ευθύνη παίρναμε τις ορθές αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο, πολύ πιθανόν να αποφεύγαμε τις εθνικές τραγωδίες και τη δεινή οικονομική κατάσταση που σήμερα βιώνουμε.
Τα όσα αναφέρω δεν θα ήθελα να εκληφθούν ως κριτική προς συγκεκριμένους αποδέκτες. Είναι η ώρα, αποτιμώντας με αντικειμενικότητα το παρελθόν, να κοιτάξουμε ενωμένοι το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να αναγεννήσουμε την πατρίδα μας.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Είναι η ώρα που οφείλουμε με αυτογνωσία, αυτοκριτική διάθεση και τόλμη να αναγνωρίσουμε τα λάθη όλων μας. Να αναγνωρίσουμε τους λόγους που η χώρα μας από τόπος ευημερίας, σταθερότητας, σιγουριάς και ασφάλειας, βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής αλλά και της εθνικής χρεοκοπίας.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Τέσσερις είναι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι που έχουμε υποχρέωση να θέσουμε, αλλά κυρίως, να κατακτήσουμε:
1. Να μεταρρυθμίσουμε και να ανασυγκροτήσουμε το κράτος μας. Το κράτος του ’60, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του. Έφτασε ο καιρός να κτίσουμε ένα νέο μοντέλο κράτους που να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή. Που να σέβεται και να υπηρετεί τον πολίτη, να αποκαθιστά την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, να εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά και να καθορίζει τις ευθύνες των πολιτικών που διαχειρίζονται τα κοινά και τον εθνικό πλούτο.
2. Να αντιμετωπίσουμε συγκροτημένα και με πειθαρχία την οικονομική κρίση δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, ώστε το συντομότερο να ξεπεράσουμε την ύφεση. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται τόλμη αποφασιστικότητα και άριστος σχεδιασμός. Είναι δύσκολη η πορεία που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Είμαι βέβαιος, όμως, πως μέσα από τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, αλλά και με την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των συμπολιτών μας θα πετύχουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να νιώσουμε το ίδιο αξιοπρεπείς και περήφανοι όπως και στο παρελθόν.
3. Να ανασχεδιάσουμε την εξωτερική μας πολιτική με βάση τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα. Αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος ης ΕΕ. Κτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες με σημαντικά κράτη της περιοχής ή και υπερατλαντικά, χωρίς τούτο να γίνεται σε βάρος παραδοσιακών φίλων και συμμάχων. Ύψιστο κριτήριο ενάσκησης της εξωτερικής μας πολιτικής, πέρα και μακριά από αποκλεισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας.
4. Κορυφαία προτεραιότητα μας θα πρέπει να παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας μέσα από συνθήκες που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, να ζουν ειρηνικά σ’ ένα κράτος που δεν θα υστερεί σε αρχές, αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.
Είναι καιρός όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομόσπονδη κρατική οντότητα, εάν ήταν τότε ένας οδυνηρός συμβιβασμός, σήμερα καθίσταται μια αναπόφευκτη εθνική ανάγκη.
Είναι πεποίθησή μου πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ο λαός μας, που κανένας δεν υστερεί του άλλου σε πατριωτισμό, θέλουμε και έχουμε ως στόχο την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, τον τερματισμό του εποικισμού και της τουρκοκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας, τον τερματισμό της αποξένωσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών και την αποτροπή συρρίκνωσης του Ελληνισμού.
Θα πρέπει, όμως, αντί να προτάσσουμε εύλογες ανησυχίες, να προτάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης, που ενώ θα αποτρέπει τους πιο πάνω κινδύνους θα δημιουργεί την ίδια ώρα συνθήκες επίτευξης μιας αξιοπρεπούς λύσης. Μιας λύσης που δεν θα παραγνωρίζει ούτε τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ούτε, το σημαντικότερο, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου.
Σε αυτό το σημείο θεωρώ σκόπιμο να απευθυνθώ στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και να τους διαμηνύσω πως, ενώ θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ειλικρινή επιθυμία και αποφασιστικότητά μας για εξεύρεση λύσης, δεν πρέπει να αναμένουν πως θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεκτούμε μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, ή που θα καθιστά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δευτέρας τάξεως πολίτες της ΕΕ.
Εξάλλου, οι κίνδυνοι που προανέφερα και αφορούν τους Ελληνοκύπριους ισχύουν στον ίδιο βαθμό και για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους.
Την ίδια ώρα, απευθυνόμενος προς την τουρκική κυβέρνηση, την καλώ να ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις για ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ελπιδοφόρα δυναμική, εάν θέλουμε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος που θα φέρει θετικά αποτελέσματα.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Εύχομαι η 53η επέτειος της ανεξαρτησίας μας να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής που θα σημάνει τον τερματισμό όσων δεινών βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Νιώθω απόλυτα βέβαιος πως όλοι θέλουμε, μπορούμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα πραγματώσουμε τα οράματά μας, αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Η Κύπρος μπορεί να γίνει σύντομα μια άλλη χώρα. Μια ευρωπαϊκή, ενωμένη, εύρωστη και ασφαλής χώρα, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.
Χρόνια Πολλά.