30/9/13

Συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκε η πρόταση της Επιτροπής για το νομοθετικό πακέτο της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, η οποία είχε υποβληθεί για συζήτηση τον Οκτώβριο 2011. Επί του παρόντος, το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία διαβουλεύσεων μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εφόσον για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων απαιτείται συναπόφαση των δύο οργάνων.

Σε παρέμβασή του, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αφού ευχαρίστησε τη Λιθουανική Προεδρία για τις προσπάθειες που καταβάλλει για ολοκλήρωση των συζητήσεων μέσα στους επόμενους μήνες, έθεσε το θέμα των ποσοστών συγχρηματοδότησης για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το οποίο αφορά άμεσα την Κύπρο. Λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Κύπρος και της έλλειψης εθνικών πόρων για χρηματοδότηση προγραμμάτων, ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία που έχει η χρήση κοινοτικών πόρων προς ενίσχυση των προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας. «Η ουσιαστική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης για τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα βοηθήσει την Κύπρο κατά αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να δημιουργεί οποιαδήποτε επιπρόσθετη επιβάρυνση στον κοινοτικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης. Καταλήγοντας τόνισε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανοεί τις ειδικές περιστάσεις της Κύπρου. Αναμένουμε ότι το Συμβούλιο και οι εταίροι μας θα επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία έτσι ώστε αυτή η σημαντική πολιτική να τύχει της μέγιστης αξιοποίησης από τη χώρα μας».