3/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα της επικαιρότητας


Μετά το πέρας της σημερινής του επίσκεψης στη ΜΜΑΔ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας ως ακολούθως.

Ερωτηθείς αν λαμβάνονται μέτρα προστασίας ξένων πρεσβειών λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Έχοντας πάντοτε κατά νουν ότι κάποιοι προγραμματίζουν να κάνουν επίθεση στη Συρία, από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία έχει προχωρήσει στους απαραίτητους σχεδιασμούς, εφαρμόζει τα ανάλογα σχέδια και έχουν κριθεί συγκεκριμένοι στόχοι ή σημεία για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας. Μεταξύ αυτών είναι πρεσβείες και άλλοι χώροι στους οποίους συχνάζουν άνθρωποι που προέρχονται από τις αραβικές χώρες και, επιπρόσθετα, χώροι οι οποίοι είναι δυτικών συμφερόντων και, ειδικότερα, χωρών οι οποίες φαίνεται είτε να μετέχουν είτε να έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτή την προτιθέμενη επιχείρηση».

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή με τη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Νικολάου είπε: «Είμαστε σε συνεννόηση με όσους χρειάζεται, και τις πρεσβείες και τις βάσεις και άλλους, οι οποίοι δυνατόν να συμβάλουν στην ασφάλεια του τόπου αλλά και των εγκαταστάσεων και των πολιτών που διαβιούν σε αυτή την χώρα. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας και έχουν μάλιστα γίνει και οι ανάλογες συνεννοήσεις με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος συγχρονισμός μεταξύ μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση προσφύγων ή άλλων προσώπων τα οποία θα διέλθουν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάνε σε κάποιους άλλους προορισμούς όσο και σε σχέση με άλλους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει ο τόπος είτε με την έλευση προσφύγων ή ακόμα και από αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από Άραβες που διαμένουν σε αυτή τη χώρα. Έχουμε κάνει μια αξιολόγηση της όλης κατάστασης και θέλω να σας πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν βλέπουμε να υπάρχουν κίνδυνοι για τους οποίους να ανησυχούμε ιδιαιτέρα. Θα αναμένουμε ότι η όλη επιχείρηση που θα γίνει στη Συρία δεν θα δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στον τόπο μας».

Στη συνέχεια ο κ. Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην έκδοση υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα του κ. Βγενόπουλου: «Δεν έχω προσδιορίσει κανένα πρόσωπο, αλλά με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας σίγουρα, καθώς και στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ και των εθνικών νομοθεσιών, όταν η Κύπρος ζητήσει την έκδοση κάποιων προσώπων που σχετίζονται με ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο, και περισσότερο στα θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζές μας, θα περιμένουμε να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Σίγουρα κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει πολίτες του τόπου του να διώκονται σε οποιαδήποτε δικαστήρια, αλλά αντιλαμβάνεσθε υπάρχουν οι διεθνείς υποχρεώσεις, οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, και γι’ αυτό το λόγο καλούνται και τα δικαστήρια να αποφασίσουν επί των θεμάτων αυτών κατά πόσο θα πρέπει να εκδοθεί κάποιος. Στην περίπτωσή μας με τον κ. Μιχαηλίδη είναι το δικαστήριο που έχει αποφασίσει κι εμείς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημα των ελληνικών Αρχών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα εντός των χρονικών πλαισίων που προσδιορίζονται στο νόμο».

Ερωτηθείς αν θα ζητηθεί η έκδοση του κ. Βγενόπουλου σε περίπτωση που προκύψει κάτι εναντίον του, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Αν υπάρχει ή προκύψει οτιδήποτε μέσα από την ποινική διερεύνηση ζητημάτων καθόσον αφορά την κατάσταση που έχει διέλθει το τραπεζικό μας σύστημα να είστε βέβαιοι, και αυτό πιστεύω εγώ, ότι η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία θα υποβάλουμε αίτημα για να ζητήσουμε την έκδοση κάποιων προσώπων. Αν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και έχουν ευθύνη και τα οποία θα δικαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ζητηθεί η έκδοσή τους, όποια κι είναι αυτά».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον αγγλικό Τύπο περί λαθρεμπορίου τσιγάρων από την Κύπρο, ο κ. Νικολάου δήλωσε: «Τέτοιες καταγγελίες από τον αγγλικό Τύπο έχουν γίνει κατά καιρούς και μάλιστα προσδιορίζουν, δυστυχώς, ότι από τον τόπο μας γίνεται λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σίγουρα είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την Αστυνομία όχι τώρα, αλλά για χρόνια. Σε συνεργασία με τις τελωνειακές Αρχές, παρακολουθούμε πολύ στενά το θέμα αυτό και προσπάθειά μας είναι να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να διερευνήσουμε μια τέτοια υπόθεση. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τις αγγλικές Αρχές να μας υποβάλουν οποιαδήποτε στοιχεία έχουν κι εκείνοι στη δική τους κατοχή και πάντοτε, κι αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει, η προσπάθειά και το μέλημά μας είναι αν συμβαίνει μια τέτοια δραστηριότητα από τον τόπο μας, σίγουρα θα πρέπει να τη διώξουμε. Ή τουλάχιστον να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Αλλά και αν γίνεται, θα αναμένουμε ότι μέσα από την προσπάθεια για διερεύνηση θα επιδιώξουμε τη δίωξη όλων όσοι έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται σε αυτό», κατέληξε.