11/9/13

Επιστολή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Ρίκος Ερωτοκρίτου απέστειλε χθες την ακόλουθη επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κα Δήμητρα Καλογήρου:


«10 Σεπτεμβρίου, 2013

Κυρία
Δήμητρα Καλογήρου
Πρόεδρο
Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Θέμα: Ακυρωθέντα πορίσματα εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2010 και 2012 αντιστοίχως μετά από παρεμβάσεις και ή γνωματεύσεις αναφορικά με:
1. Αύξηση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων συγκεκριμένης τράπεζας από 200 εκ. σε 500 εκ. και
2. Διερεύνηση που έκαμνε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διάπραξη ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων για παραπλανητικές πληροφορίες που δόθηκαν από συγκεκριμένη τράπεζα ή και τράπεζες σε σχέση με επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, και ιδιαίτερα επενδύσεις τους που προέρχονταν από τη δευτερογενή αγορά. (Δηλαδή, ενώ δήλωναν ότι έπαυσαν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά και/ή ότι τα πούλησαν, την ίδια στιγμή αγόραζαν τα ίδια ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά).

Αναφέρομαι στα πιο πάνω ζητήματα, τα οποία θέσατε δημοσίως κατά τη σημερινή της 10ης Σεπτεμβρίου 2013 συνεδρίαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Επιτρόπου Διοικήσεως, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη δική μου παρουσία που είχα προσκληθεί για να λάβω μέρος στη πιο πάνω συνεδρίαση.

Παρακαλώ όπως με τη λήψη αυτής μου της επιστολής μου αποστείλετε τα πιο πάνω πορίσματα τα οποία η Επιτροπή σας έχει ετοιμάσει και τα οποία, σύμφωνα πάντα με τα δηλωθέντα εκ μέρους σας, ακυρώθηκε η δημοσιοποίηση τους λόγω των πιο πάνω παρεμβάσεων, όπως και αντίγραφα των νομικών γνωματεύσεων που σας παρουσιάστηκαν τόσο από τη συγκεκριμένη τράπεζα όπως και εκ μέρους των Νομικών σας Συμβούλων.

Η σκοπιμότητα της παράδοσης των πιο πάνω αντιγράφων στο Γραφείο μου για τα πιο πάνω ζητήματα είναι η μελέτη και η ενδεχόμενη περαιτέρω διερεύνηση εάν τούτο είναι αναγκαίο, για σκοπούς διερεύνησης για διάπραξη οποιωνδήποτε αδικημάτων εκ μέρους οποιουδήποτε.

Σε αναμονή της άμεσης ανταπόκρισης σας.




Ρίκος Ερωτοκρίτου
Β. Γεν. Εισαγγελέας της Δημοκρατίας