Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα τις
εργασίες του 2ου Συνεδρίου Διαβούλευσης του Προγράμματος Αγροτικής
Ανάπτυξης 2014-2020 που διοργανώνεται από το Υπουργείο μας και στόχο
έχει τον προβληματισμό για τις στρατηγικές επιλογές μας για την αγροτική
ανάπτυξη, οι οποίες θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού
μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Ο σχεδιασμός της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο αποτελεί, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, ύψιστη προτεραιότητα όλων μας. Για την Κυβέρνηση σημαντικό συστατικό στοιχείο των διαδικασιών σχεδιασμού αποτελεί η ενεργός συνεργασία του συνόλου των αρμόδιων φορέων χάραξης της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου.
Οι επιπτώσεις της γενικευμένης κρίσης που βιώνει η χώρα μας απαιτούν να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης ο νευραλγικός αγροτικός τομέας. Η Κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, προσανατολισμένου στην αγορά, που θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και επομένως την ποιότητα ζωής του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και τις ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από την πολυαπασχόληση, και θα ανταποκρίνεται σε γεωργικές πρακτικές που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι και δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό μας κόσμο και να χαράξουμε νέα στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα.
Η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η μείωση των τιμών παραγωγού και η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος καθώς και οι δυσμενείς κλιματικές αλλαγές στον τόπο μας είναι στοιχεία ιδιαίτερα κρίσιμα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, ιδιαίτερα σήμερα που συζητούμε τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020. Για να διαμορφώσουμε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με τους όρους του παρελθόντος. Πρέπει να κινηθούμε στη λογική της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας ανά επενδυόμενο ευρώ κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής. Απαιτείται συνεκτικότερη στρατηγική και μεγαλύτερη στόχευση της χρηματοδότησης ώστε να εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία, βελτιώνοντας τις υποδομές και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και κατ’ επέκταση της οικονομικής θέσης των γεωργών μας. Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Κύπρο θα πρέπει να εστιάζεται στην προώθηση της μεταφοράς της γνώσης και της καινοτομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πρέπει να εστιάζεται, επίσης, στην προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων και της διαχείρισης κινδύνου στη γεωργία, στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και σε δράσεις για το κλίμα καθώς και στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Μέσα στα πλαίσια αυτά, το πολυσυλλεκτικό γεωργικό μοντέλο μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες για τον αγροτικό κόσμο και νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες στην ύπαιθρο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, νέα πνοή στο σύνολο των κατοίκων της υπαίθρου μας και ταυτόχρονα, ενισχύοντας το οικογενειακό τους εισόδημα.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την αγροτική ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντικό, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, (όπου η ευρωπαϊκή γεωργία βιώνει τη μεγαλύτερη μείωση του γεωργικού προϋπολογισμού της από την ίδρυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), το ότι η Κύπρος κατάφερε να διασφαλίσει 132 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους για την αγροτική ανάπτυξη, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με την εθνική μας συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στα 205 εκ. ευρώ περίπου για την επταετία. Κατέστη, επίσης, δυνατό να επιτύχουμε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην αποτελέσουν τα δύσκολα οικονομικά του κράτους τροχοπέδη στην ευρύτερη ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου. Με αυτά τα δεδομένα προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων σας για να θέσουμε τη βάση για ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα του τόπου μας μέσα από μια συλλογική σχεδιασμένη στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης για την Κύπρο μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας η οποία είμαι βέβαιος ότι θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της κυπριακής υπαίθρου και στη στήριξη του αγροτικού μας κόσμου. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων μας.
Σημείωση: Τον χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διάβασε, εκ μέρους του κ. Υπουργού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αίγλη Παντελάκη.