27/9/13

Θετικά τα μηνύματα από την Τρόικα για την Αναλογιστική Μελέτη για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Με βάση την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης για ετοιμασία Αναλογιστικής Μελέτης για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με συγκεκριμένους περιορισμούς, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Zέτα Αιμιλιανίδου ανακοινώνει ότι:


Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες και το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, στη βάση των παραδοχών οι οποίες συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. Η μελέτη έτυχε αξιολόγησης από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τα ευρήματά της επικυρώθηκαν από αυτό.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 η μελέτη αξιολογήθηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Γήρανση (Ageing Working Group) της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Committee) της ΕΕ, στην οποία μετέχουν τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ομάδα Εργασίας για την Γήρανση υιοθέτησε τα αποτελέσματα της μελέτης χωρίς καμία ένσταση, τονίζοντας ότι αποδέχεται τη λογική, την ακρίβεια και την ποιότητα των αποτελεσμάτων, κάτι που συνιστά θετική εξέλιξη για την Κύπρο αφού έτσι θα αποφευχθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι, με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου Συνταντίληψης που αναφέρονται στον τρόπο εκπόνησης της αναλογιστικής μελέτης, καθώς επίσης και στις δημογραφικές και οικονομικές παραδοχές που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, το πραγματικό αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα αναμενόμενα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από εισφορές και τόκους επενδύσεων του πραγματικού αποθεματικού, επαρκούν για κάλυψη των αναμενόμενων εξόδων του ΤΚΑ μέχρι το 2060. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μεταρρύθμισης του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εφόσον με βάση την αναλογιστική μελέτη το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο μέχρι το 2060.