20/9/13

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2013



Το Υπουργείο Άμυνας, μαζί με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ετοιμάζονται σε λίγες μέρες να τιμήσουν με κάθε λαμπρότητα, την ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η φετινή επέτειος, βρίσκει το λαό μας αντιμέτωπο με τη δεινή οικονομική κρίση. Μπροστά σ’ αυτές τις συγκυρίες με έντονο κοινωνικό αντίχτυπο, καλούμαστε για ακόμα μια φορά, να επιδείξουμε ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη. Στόχος μας, δεν είναι η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, αλλά η αποστολή συμβολικών μηνυμάτων προς κάθε κατεύθυνση. Μηνύματα μέσα από ορθολογισμό, ουσία και ωριμότητα, που δηλώνουν ότι ο κυπριακός ελληνισμός, θα συνεχίσει τον αταλάντευτο αγώνα του για εθνική και φυσική επιβίωση.     
Η Κυβέρνηση, αποφάσισε όπως φέτος, η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου διεξαχθεί με συμμετοχή μόνο πεζοπόρων τμημάτων, συνδυαζόμενη με τελετουργικές καινοτομίες, στο πλαίσιο της οικονομικής περισυλλογής, των νέων κοινωνικών δεδομένων αλλά και του εκσυγχρονισμού, πρακτική που εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Οι διαστάσεις αυτές, έχουν ως στόχο να τιμήσουν τη μέρα της ανεξαρτησίας, να εξυψώσουν το ηθικό φρόνιμα του λαού μας και ταυτόχρονα, να κατατάξουν το κράτος σε αρωγό και μέτοχο των δυσκολιών που διέρχεται ο λαός μας.
Κατόπιν συνεννόησης με τον ΠτΔ, τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν για την ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς της Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα για τα προγεύματα που χορηγούνται στους άπορους μαθητές μας στα σχολεία, όπως είναι οι χυμοί. Τα παιδιά αυτά που δοκιμάζονται μαζί με τους άνεργους γονείς τους, αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και έχουν δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Ο λαός μας, απέδειξε ότι διαθέτει την ωριμότητα αλλά και τις ευαισθησίες, για να αντιληφθεί ότι, τα όποια εμπόδια μπορούν να υπερπηδηθούν μέσα από πράξεις συνέπειας και υπευθυνότητας. Μέσα από ενότητα και στήριξη προς τον συνάνθρωπο.  
Η μέρα αυτή, ανήκει στη Δημοκρατία και στους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται. Είναι και παραμένει εορταστική αλλά και συμβολική της ενότητας και των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία.