24/8/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου, στην Χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρωνίου



 

Χαιρετισμός  του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου,
στην Χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρωνίου
(Σάββατο 24 Αυγούστου 2013, στις 21.00 μ.μ. Μαρώνι)


Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, παρευρίσκομαι απόψε στο Μαρώνι, για να ζήσω μαζί σας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Να γιορτάσουμε το αντάμωμα των ανθρώπων και φίλων της κοινότητάς σας, που προσμένουν με την ίδια ανυπομονησία κάθε χρόνο, τη συνάθροιση που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά. Να γίνουμε κοινωνοί μιας εκδήλωσης που θα πιστοποιήσει ξανά, την αγάπη προς τις ρίζες και την παράδοση του ειδυλλιακού χωριού, που συνδυάζει τη μαγεία του βουνού, την ευφορία της πεδιάδας και τη γραφικότητα της θάλασσας.

Τούτη τη βραδιά, ξαναζωντανεύουν οι θύμησες και η νοσταλγία, βρίσκει μέρος να ξαποστάσει. Οι παλαιότεροι, ταξιδεύουν νοερά στα στενά δρομάκια του χωριού, κάτω από τα μικρά μπαλκόνια και τα σπιτάκια που χωρούσαν την καλοσύνη και τον μόχθο των απλών ανθρώπων, που έζησαν και ευδοκίμησαν στο άγιο χώμα του. Τους περαστικούς, που έβρισκαν πάντα τις πόρτες και τις καρδιές των κατοίκων ανοικτές, για να ξαποστάσουν. Οι νεότεροι πάλι, αναπολούν τις στιγμές που έζησαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους τα Καλοκαίρια της ξεγνοιασιάς. Και όλα μαζί, να συνθέτουν τον κόσμο της υπαίθρου μας, ο οποίος πασχίσει να κρατηθεί στο μέρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αντιστέκεται στην αστυφιλία και τα κελεύσματα της σύγχρονης ζωής που κατακλύζεται από εξουθενωτικούς ρυθμούς και καθημερινό άγχος.   

Παρά τις όποιες δυσκολίες, η πίστη στην παράδοση και τα έθιμα της πατρίδας μας, δίνει απαντήσεις και διεξόδους. Η πεποίθηση ότι μπορούμε να ανασηκώσουμε το όποιο βάρος με συλλογικές προσπάθειες, ακόμα και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Τούτο το μήνυμα, στέλλει και η αποψινή χοροεσπερίδα, που διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο. Ότι ενωμένοι, μπορούμε να φτιάχνουμε όνειρα, να σχεδιάζουμε το μέλλον και να προωθούμε την ανάπτυξη για μια καλύτερη ζωή, δική μας αλλά και των παιδιών μας.

Γνωρίζω ότι πίσω από παρόμοιες πρωτοβουλίες, κρύβεται μια μεγάλη δύναμη, ένα πάθος που χαρακτηρίζει όλους εσάς, τους κατοίκους της κοινότητας Μαρωνίου. Είναι γι’ αυτό που πιστεύω ακράδαντα ότι, τα όποια μελλοντικά σχέδια και το άνοιγμα της κοινότητάς σας για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, θα τελεσφορήσουν και θα αναδείξουν τις ομορφιές, την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές της τοπικής κοινωνίας.

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και την ΑΕΜ Μαρωνίου, για την πρόσκληση στη ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, μέσα από την οποία καταξιώνεται η αλληλεγγύη, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη κοινωνικότητα. 

Συγχαίρω επίσης, όσους συμμετέχουν ποικιλοτρόπως στο εορταστικό πρόγραμμα της χοροεσπερίδας, για να προσφέρουν ξεχωριστές στιγμές στους παρευρισκόμενους. Στιγμές χαλάρωσης στο συνάνθρωπο, που έχει ανάγκη την ελπίδα και το όραμα.   
Καλή διασκέδαση.