13/8/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, στην Παναγιά 13/08/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.
Παραφράζοντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Τσάτσου στον επικήδειο αποχαιρετισμό του Μακαρίου «Δεύτε, πονεμένοι αδελφοί», εδώ στη γενέτειρα του μεγάλου Εθνάρχη, σας καλώ «να λάβετε θάρρος, δύναμη και πίστη. Ο Μακάριος υπήρξε η Κύπρος και η Κύπρος δεν πεθαίνει.»


Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση και 36 χρόνια μετά το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’, η «Μεγάλη Πορεία» του προκαλεί το ίδιο δέος και τον ίδιο θαυμασμό. Όπως το ύψος μιας οροσειράς γίνεται αντιληπτό όσο απομακρυνόμαστε από τους πρόποδές της, έτσι και το μεγαλείο του Μακαρίου γιγαντώνεται όσο απομακρυνόμαστε από τη χρονιά του θανάτου του, αφού πλέον η διαδρομή του γίνεται αντικείμενο νηφάλιας επιστημονικής κριτικής. Οι παρακαταθήκες του και οι κατευθυντήριες γραμμές του στο «μακροχρόνιο αγώνα» που διεξάγουμε παραμένουν πάντα επίκαιρες.
Σήμερα, που οι διάφοροι επιτήδειοι ουδέτεροι θεωρούν ότι η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για συνθηκολόγηση των Ελλήνων της Κύπρου σε λύση τουρκικών προδιαγραφών, τα λόγια του Μακαρίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 2 Οκτωβρίου 1974, αποτελούν τη διαχρονική απάντηση του λαού μας: «Ουδέν επιχείρημα δύναται να δικαιολογήση την απαίτησιν της Τουρκίας διά γεωγραφικήν ομοσπονδίαν, η οποία ουχί μόνον θα ήτο απάνθρωπος, αλλά, ωσαύτως, θα επέφερεν αλλαγή του χαρακτήρος της Κύπρου.». Γι’ αυτό, βαριά είναι η ευθύνη της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας, ούτως ώστε να φανούμε αντάξιοι των μεγάλων οραμάτων του Μακαρίου, για μια Κύπρο πραγματικά «ελευθέρα».
Τριάντα εννέα χρόνια μετά το τουρκοφόρο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, βιώνουμε ακόμα τις συνέπειες της προδοσίας. Η μπότα του τούρκου κατακτητή συνεχίζει να μολύνει τα άγια χώματα της πατρίδας μας. Χρέος μας είναι να οικοδομήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ ηγεσίας και λαού, στη βάση ενός κοινού διακηρυγμένου στόχου, που δεν μπορεί να είναι άλλος από μια λύση του Κυπριακού που θα αναιρεί καθολικά τα τετελεσμένα της εισβολής, της κατοχής και του εποικισμού. Που θα αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να πράξουμε ό,τι απαιτείται για την πραγμάτωση αυτού του στόχου, ξεκινώντας από την πρόκληση πραγματικού κόστους στην Τουρκία, μεγαλύτερου από του οφέλους που απολαμβάνει κατέχοντας στρατιωτικά την Κύπρο. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αξιολογητή της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας, αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί σε αυτή τη στρατηγική.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, θα πρέπει να είναι καθολικό το μήνυμα που στέλλεται προς πάσαν κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, πως δεν πρόκειται να γονατίσουμε και οι αντιστάσεις της δεν θα καμφθούν κάτω από της οποιεσδήποτε πιέσεις. Το άδικο που βιώνουμε για 39 τώρα χρόνια θα αρθεί, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο τον Εθνάρχη Μακάριο «Το δίκαιον πλήττεται και προσκαίρως καταπατείται, αλλά τελικώς νικά.»
Θερμά συγχαρητήρια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακαρίου του Γ’, στην κοινότητα Παναγιάς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της αποψινής ξεχωριστής εκδήλωσης.


Σημ.: Τον Πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο βουλευτής κ. Φειδίας Σαρίκας και διάβασε το χαιρετισμό.