16/7/13

Δηλώσεις της Αναπληρώτριας Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για την UNFICYP 16/07/2013

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε χθες κλειστές διαβουλεύσεις στη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκε από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
στην Κύπρο κα Liza Buttenheim, για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο (UNFICYP), της οποίας η θητεία λήγει στις 31 Ιουλίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP για άλλους έξι μήνες.

Μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ασφαλείας η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κα Rosemary A. DiCarlo προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις για την UNFICYP, η κα DiCarlo είπε ότι το Συμβούλιο ενημερώθηκε από την κα Buttenheim για την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες της UNFICYP να διατηρήσει τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσει ανθρωπιστικά προβλήματα και να προωθήσει δικοινοτικές επαφές για συνεργασία. Από πλευράς τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε η κα DiCarlo, εξέφρασαν την εκτίμηση τους για το έργο της UNFICYP στο να διατηρήσει μια ήρεμη ατμόσφαιρα και να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών ενώ παράλληλα ξεκαθάρισαν την ανάγκη οι δύο πλευρές να σέβονται την εξουσία της UNFICYP στη νεκρή ζώνη. Ευχαρίστησαν επίσης τη Δύναμη για τις προσπάθειες να επιτύχει την ειρήνη στην Κύπρο και την ενθάρρυναν να συνεχίσει τους σχεδιασμούς εν όψει και των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού το φθινόπωρο.

Από πλευράς της η κα Buttenheim, όπως δήλωσε η κα DiCarlo, υπογράμμισε στο Συμβούλιο την ανάγκη οι δύο πλευρές να σταματήσουν να προκαλούν την εξουσία της UNFICYP και να ασκούν έλεγχο στη μη-εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα πολιτών στη νεκρή ζώνη ενώ σημείωσε επίμονες ανησυχίες λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ναρκοπέδια και περιστασιακούς περιορισμούς διακίνησης στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ανέφερε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρήκαν ενθαρρυντικές τις δεσμεύσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για συνέχιση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα είναι εποικοδομητικά προετοιμασμένες για να συνεχίσουν οι συνομιλίες για λύση.

Ερωτηθείσα σχετικά με πληροφορίες ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επιδιώξει εκλογή σε κάποιο πολιτικό αξίωμα στην Αυστραλία και συνεπώς αν θα μπορεί να συνεχίσει ως απεσταλμένος του ΟΗΕ, η Πρέσβης DiCarlo απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για το θέμα και καλύτερα να ερωτηθεί ο ίδιος περί αυτού.