16/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση «ΜΑΡΙΝΕΙΑ 2013» 16/07/2013


Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Απόψε, με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς, παρευρίσκομαι ανάμεσά σας, για να ζήσω ένα μοναδικό κομμάτι της πολιτιστικής εκδήλωσης «ΜΑΡΙΝΕΙΑ 2013». Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Μαρίνας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψεματισμένου, για την ευγενή πρωτοβουλία τους να συνδιοργανώσουν αυτή την πανέμορφη βραδιά και να εορτάσουν την προστάτιδα του χωριού, Αγία Μαρίνα.

Οι φετινές εκδηλώσεις, συμπίπτουν με ένα άλλο μεγάλο γεγονός, αυτό της άφιξης ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, δίνοντας έτσι ένα θρησκευτικό κατανυχτικό τόνο στους εορτασμούς. Η αθρόα προσέλευση του λαού μας για να προσκυνήσει τα μυρωμένα θεία οστά του, δεικνύει τους άρρηκτους θρησκευτικούς και εθνικούς δεσμούς μας με την Ελλάδα.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες, ενισχύουν το αίσθημα του «ανήκειν» των κατοίκων της κοινότητας αλλά και των αποδήμων. Καθορίζουν ένα ευοίωνο μέλλον με πυξίδα τις ρίζες και το ένδοξο παρελθόν. Ενώνουν τη λαϊκή παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συνδέουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και χαράσσουν πορεία ανάπτυξης και προόδου στις τοπικές κοινωνίες.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων, στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων της κοινότητας και αυτό αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Αντικατοπτρίζει τα επιτεύγματα της θέλησης του συνόλου ανεξαρτήτως μεγέθους, την έντονη επιθυμία για προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αγάπη για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής και τη βούληση για αντίσταση στα σημεία των καιρών, που θέλουν τη νεολαία μας να έλκεται από τα κελεύσματα της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης του παραδοσιακού τρόπου ζωής.
Στο όμορφο αποψινό συναπάντημα της θρησκείας και του πολιτισμού μας, συντελούνται και άλλες θεάρεστες πράξεις. Μέσα από τη δική σας προσφορά, ενισχύεται η Εκκλησία της κοινότητας και δίνεται ώθηση στην επιτέλεση σημαντικών έργων, όπως η αποπεράτωση εργασιών ανακαίνισης του Ιερού Ναού. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνεται το πνευματικό της έργο και αναβαθμίζεται ο φιλανθρωπικός της ρόλος.

Φίλες και φίλοι,

Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται ο τόπος μας, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η ανάπτυξη εθελοντικών πράξεων, για παροχή στήριξης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Για επούλωση των πληγών που άφησε πίσω του ο ολετήρας των προσωπικών συμφερόντων και της αδιαφορίας. Η έλλειψη στόχων και οράματος. Η αποκοπή από τις Ελληνορθόδοξες ρίζες, τα ιδανικά, τα ήθη και τα έθιμα που πρεσβεύουν. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που αποδέχθηκα με ενθουσιασμό την πρόσκληση, για να παραστώ στις εκδηλώσεις της κοινότητας Ψεματισμένου. Γιατί πιστεύω ότι το παράδειγμά σας, μπορεί να δώσει μηνύματα ελπίδας και να ωθήσει τις αγροτικές κοινωνίες σε πρόοδο και ευημερία. Να αναδείξει τα θετικά αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας. Να διδάξει τις παραδοσιακές ηθικές αξίες στη νεολαία μας.

Η περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί στόχο της Κυβέρνησης και γι’ αυτό η Πολιτεία, μέσα από προγράμματα στήριξης, επιδιώκει τη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και την εφαρμογή πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο τον άνθρωπο και την τοπική κοινωνία. Σε συνδυασμό με ανάλογα κονδύλια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το κράτος, ευελπιστούμε στη στήριξη και σταδιακή ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι που να μπορεί να επιτελεί με επιτυχία έναν πολυεπίπεδο ρόλο, όπως τον επιθυμούν οι πολίτες, όπως προστάζουν τα νέα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα.

Η διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης δεικνύει το ενδιαφέρον των κοινοτικών και εκκλησίας αρχών, για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Δεικνύει παράλληλα, το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενεργών πολιτών με κοινωνικές ανησυχίες, οι οποίοι αποτελούν τα ισχυρά θεμέλια για ένα πολλά υποσχόμενο αύριο. Συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψεματισμένου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας, καθώς και όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων «ΜΑΡΙΝΕΙΑ-2013».

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.