25/7/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λιθουανίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, με έδρα την Αθήνα, κ. Alfonsas Eidintas.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Λιθουανίας μετέφερε τους προσωπικούς χαιρετισμούς και τις ειλικρινείς ευχές της Πρόεδρου της χώρας κας Dalia Grybauskaite για ευημερία του κυπριακού λαού. Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι σχέσεις Κύπρου-Λιθουανίας ενισχύθηκαν περαιτέρω από τότε που εντάχθηκαν ταυτόχρονα στην ΕΕ τον Μάιο του 2004. Είμαστε εταίροι, υπογράμμισε, σε έναν ενιαίο χώρο στον οποίο επικρατεί το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο κ. Eidintas είπε ότι και η χώρα του είχε τη θλιβερή εμπειρία της κατοχής και ως εκ τούτου μπορεί με ευαισθησία να αντιληφθεί τις ανησυχίες και τα συναισθήματα της Κύπρου αναφορικά με το Κυπριακό. Εκφράζοντας την υποστήριξη της Λιθουανίας για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι το θέμα παραμένει επίσης στην ατζέντα της ΕΕ.

Ο νέος Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του που επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στην αρχή της Λιθουανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή Κυπριακή Προεδρία, καθώς και στην Ιρλανδική, και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με επίκεντρο τρεις κύριους τομείς: μια αξιόπιστη, αναπτυσσόμενη και ανοικτή Ευρώπη.

Η οικονομική αξιοπιστία της Ευρώπης, είπε, είναι βασισμένη στην ικανότητά μας να διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα και υγιή δημόσια οικονομικά. Πρέπει, πρόσθεσε, να εφαρμόσουμε ένα ενισχυμένο πλαίσιο για οικονομική διακυβέρνηση, να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και να αναπτύξουμε την τραπεζική ενοποίηση. Τόνισε, επίσης, ότι η Προεδρία της χώρας του θα επικεντρωθεί στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους λαούς της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Είπε, επίσης, ότι χρειάζεται πρόοδος στην εσωτερική αγορά ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Λιθουανία, ένα «ενεργειακό νησί», είναι ένα καλό παράδειγμα για τις συνέπειες της έλλειψης ενιαίας αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Η Λιθουανική Προεδρία, συνέχισε, θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση της ΕΕ ως ενός διεθνούς μοντέλου ειλικρίνειας και ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, θα δοθεί και στην προώθηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Η Σύνοδος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους τον Νοέμβριο θα είναι η ευκαιρία για υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης που θα ενσωματώνει μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ουκρανία και παρόμοιες συμφωνίες με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Τέλος, ο νέος Πρέσβης της Λιθουανίας υπογράμμισε ότι η Λιθουανία και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν μια Ευρώπη αξιόπιστη για τους πολίτες της και τον κόσμο. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι ουσιώδους σημασίας, είπε, και τόνισε ότι η χώρα του βασίζεται στη βοήθεια της Κύπρου κατά την Προεδρία της και στη συνέχιση μιας ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας με την Κύπρο στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πέρσι ήταν η 20ή επέτειος της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι, δεδομένων των κοινών συμφερόντων, ανησυχιών και προκλήσεων, είναι ουσιώδες να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, εξερευνώντας νέες διαστάσεις προς όφελος των Κυβερνήσεων και των λαών μας. Η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Λιθουανίας, πρόσθεσε, αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών προς τον σκοπό αυτό.

Ακολούθως ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα παράλληλα βήματα των δύο χωρών προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την ταυτόχρονη ένταξη τους στην ΕΕ τον Μάιο του 2004 αλλά και την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε κοντινές χρονικές στιγμές.
Είμαστε βέβαιοι, είπε, ότι οι στόχοι της Λιθουανικής Προεδρίας για μια αξιόπιστη, αναπτυσσόμενη και ανοικτή Ευρώπη, με σκοπό να βοηθηθεί η Ένωση να βγει από την παρούσα οικονομική κρίση, θα αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Βασιζόμαστε με εμπιστοσύνη στην Λιθουανική Προεδρία, πρόσθεσε, για να προχωρήσει αυτό το τεράστιο έργο και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Ταυτόχρονα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είμαστε βέβαιοι ότι η Σύνοδος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους, ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μας με τους ανατολικούς εταίρους μας, θα στεφθεί με επιτυχία.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο λαός της χώρας μας είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά για να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, είπε, έχει υιοθετηθεί μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν η Κύπρος να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Περαιτέρω, τόνισε, θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η οικοδομική βιομηχανία, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και ανάπτυξη και, βεβαίως, η ενέργεια.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, που στοχεύει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να εξυπηρετεί προπάντων τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι κοινοί και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς. Είμαστε έτοιμοι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εξετάσουμε καινοτόμους τρόπους για να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτύχουμε τελικά την επανένωση της χώρας μας. Ο πρόσφατος διορισμός από την Κυβέρνηση της Κύπρου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας επεξηγεί την προσέγγιση αυτή για προσεκτική προετοιμασία του εδάφους για διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη αποτελέσματος και υπογραμμίζει τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε επιτέλους μια λύση, την επανένωση της χώρας μας και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε επίσης μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης προς την Πρόεδρο και τον λαό της Λιθουανίας και διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη για τη στήριξη του ιδίου και της Κυβέρνησης στην αποστολή του στην Κύπρο.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.