25/7/13

Ο Υπουργός Γεωργίας μίλησε στην τελετή έναρξης Β’ φάσης πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης οργανικών αποβλήτων 25/07/2013


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στην τελετή έναρξης της Β’ φάσης του Πιλοτικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οργανικών Αποβλήτων του συμπλέγματος κοινοτήτων Λυθροδόντα και του Δήμου Ιδαλίου, στον Δήμο Ιδαλίου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε:
«Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις κοινότητες Λυθροδόντα, Αγίας Βαρβάρας, Σιάς, Μαθιάτη, Αναλυόντα και Μαρκί που αποτελούν το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Λυθροδόντα και τον Δήμο Ιδαλίου για την πρωτοβουλία τους να εφαρμόσουν ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οργανικών Αποβλήτων στα κοινοτικά και δημοτικά τους όρια, καθώς και την Ένωση Κοινοτήτων που στηρίζει ουσιαστικά αυτή την πρωτοβουλία. Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει και συνεισφέρει και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην επιτυχία του προγράμματος αυτού και στην υλοποίηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των στόχων που έχουν τεθεί.
Η ανάγκη εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί ηθική υποχρέωση κάθε κοινωνίας και πηγάζει από την ανάγκη μας για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των πόρων και βελτίωση της διαχείρισής τους. Η ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων θέτει την αξιοποίηση των πόρων ως προτεραιότητα και ως τελευταία επιλογή την ταφή.
Η διαχείριση των οικιακών οργανικών αποβλήτων, λόγω της φύσης και της ποσότητάς τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για την εκτροπή των βιοαποικοδομήσιμων από τους χώρους υγειονομικής ταφής δεν έχουν επιτευχθεί και θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να θέσουμε σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση του πιλοτικού αυτού προγράμματος. Έχουν ήδη παραγγελθεί και διανεμηθεί οι ειδικοί κάδοι και τα σακούλια υπολειμμάτων κουζίνας με την κατάλληλη σήμανση στους συμπολίτες που λαμβάνουν μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα, και έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος στα τέσσερα στρατόπεδα που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα. Στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η αποκομιδή.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εργαλείο για τον αποτελεσματικότερο μελλοντικό προγραμματισμό στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων ανακύκλωσης και ανάκτησης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να δώσει έναυσμα για την εφαρμογή και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων.
Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει την επιχορηγημένη δυνατότητα στους πολίτες, με την παροχή της αναγκαίας υποδομής για χωριστή διαλογή των αποβλήτων, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας ανακύκλωση και να διευκολύνεται η ανάκτηση. Η χωριστή διαλογή αποτελεί υποχρέωση με βάση τον νέο περί Αποβλήτων Νόμο και συνάδει, επίσης, με τις πρόνοιες του Σχεδίου διαχείρισης οικιακών και παρόμοιου τύπου αποβλήτων.
Τα οικιακά απορρίμματα και η διαχείρισή τους αποτελούν μια πολύ σημαντική πρόκληση που αφορά όλους μας, λαμβανομένου υπόψη ότι η Κύπρος εντάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ευρώπη. Ο προγραμματισμός των δράσεων για τη μείωση, τη χωριστή διαλογή και την ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις μας ως κοινωνίας στα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων αυτών αλλά και ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για χωριστή συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των οργανικών οικιακών αποβλήτων, το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει θερμά αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία και συνδράμει ενεργά, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τον Δήμο Ιδαλίου, τις κοινότητες Λυθροδόντα, Αγία Βαρβάρας, Μαρκί, Σιάς, Μαθιάτη και Αναλυόντα και την Ένωση Κοινοτήτων για την πρωτοβουλία αυτή και να υποσχεθώ ότι το Υπουργείο θα στηρίξει το πρόγραμμα και θα δίνει το ‘παρών’ του στην εφαρμογή και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία».