Ο
Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη
διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του
νέου Πρέσβη του Κράτους του Κατάρ κ. Hussein Bin Ahmad Mohammad Ibrahim
Al-Hmeid.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Al-Hmeid ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη γενναιόδωρη υποδοχή της οποίας έτυχε. Ευχήθηκε, παράλληλα, ανάπτυξη και πρόοδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Κατάρ, ιδιαίτερα στον πολιτικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα, ευχή την οποία διαβίβασε και ο Εμίρης του Κράτους του Κατάρ Σεΐχης Tamim Bin Hamad Al Thani μέσω του νέου Πρέσβη.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνησή του θα του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος και το Κατάρ μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά όπως ο φιλόξενος χαρακτήρας των λαών τους, η πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αλλά και η ταραχώδης ιστορία λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της κάθε χώρας. Οι χώρες μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μοιράζονται ένα παράλληλο παρελθόν αλλά και ένα κοινό μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα Πρεσβειών στη Λευκωσία και στην Ντόχα αντίστοιχα, αυξήθηκαν σημαντικά και απέκτησαν πολύπλευρο χαρακτήρα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, συνέχισε, έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός επισκέψεων υψηλού επιπέδου και έχουν υπογραφεί σημαντικές διμερείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία κατάργησης θεωρήσεων για τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, η Συμφωνία για αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων, το Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών καθώς και η Συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των συμφωνιών, τόνισε κ. Αναστασιάδης, και η περαιτέρω διεύρυνση των διμερών κοινοπραξιών σε τομείς όπως είναι το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας.
Ως ακόμη μια ένδειξη του άριστου επιπέδου των διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε την αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και τη στενή συνεργασία στα διεθνή φόρα. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πλησιέστερο στην περιοχή κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάζεται συνεχώς για την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο με τον Αραβικό Σύνδεσμο όσο και με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου. Απόδειξη των προσπαθειών αυτών, είπε, είναι το γεγονός ότι από το 2009 η Κύπρος προτείνει τη συμπερίληψη του Κατάρ στον «θετικό κατάλογο» του Κανονισμού (ΕΚ) 539/2001 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τρίτες χώρες οι υπήκοοι των οποίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους κανονικών διαβατηρίων του Κατάρ να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την υποχρέωση θεώρησης. Ο κ. Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων του Κατάρ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο λαός της χώρας μας είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά για να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, είπε, έχει υιοθετηθεί μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν η Κύπρος να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Περαιτέρω, τόνισε, θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η οικοδομική βιομηχανία, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και ανάπτυξη και, βεβαίως, η ενέργεια.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, που στοχεύει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.
Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να εξυπηρετεί προπάντων τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι κοινοί και ότι η επιλεγείσα διαδικασία θα αποδώσει καρπούς. Είμαστε έτοιμοι, είπε, να εξετάσουμε καινοτόμους τρόπους για να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτύχουμε τελικά την επανένωση της χώρας μας. Ο πρόσφατος διορισμός από την Κυβέρνηση της Κύπρου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας επεξηγεί την προσέγγιση αυτή για προσεκτική προετοιμασία του εδάφους για διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη αποτελέσματος και υπογραμμίζει τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε επιτέλους μια λύση, την επανένωση της χώρας μας και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες μας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε επίσης θερμές ευχές για ειρήνη και ευημερία προς την Κυβέρνηση και τον λαό του Κατάρ και ευχήθηκε στον νέο Πρέσβη κάθε επιτυχία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.