8/6/13

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για τα το θέμα των πυρομαχικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας  για τα το θέμα των
πυρομαχικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου

Ο Υπουργός Άμυνας προέβη σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα των χημικών πυρομαχικών που βρίσκονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου, μετά από σχετικό δημοσίευμα.
Ο Υπουργός στις δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το θέμα, που σήμερα έχει δει το φως της δημοσιότητας,  ήρθε στην επιφάνεια όταν τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις κυπριακές αρχές, όπως ζήτησαν και από πολλές άλλες χώρες, να απαντήσουν κατά πόσο υπάρχουν χημικά πυρομαχικά ή κατά πόσο αυτά έχουν ποντιστεί στη θάλασσα καθότι υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιες περιπτώσεις να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Και πρόσθεσε: «Από αυτή λοιπόν την ενέργεια που έχει γίνει ζητήσαμε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) όπως μας ενημερώσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φάνηκε από την ενημέρωση που είχα ότι παλιότερα, και συγκεκριμένα την περίοδο 1980-93, η Εθνική Φρουρά πόντιζε στη θάλασσα ποσότητες πυρομαχικών. Φαίνεται, ναι, ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα τέτοιων πυρομαχικών, διαφόρων τύπων, τα οποία είχαν ποντιστεί στην ευρύτερη περιοχή Ζυγίου».
Σημείωσε ότι  σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιον του αυτή τη στιγμή η ακριβής γεωγραφική θέση της απόρριψης δεν είναι ακόμη γνωστή γιατί, όπως διευκρίνισε, η πόντιση πυρομαχικών γινόταν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, μεταξύ 1980-93, και σε διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας αυτής περιοχής.
«Άμεσα έχω ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ενδεχομένως να δημιουργούνται και ζητήματα ασφάλειας και θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, υγείας, αλιείας και ενδεχομένως να επηρεάζονται και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.
Ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσουν με τον διορισμό εμπειρογνωμόνων ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η όλη κατάσταση αλλά και για να εισηγηθούν ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.
Είπε ότι έχει έρθει σε επαφή χθες και σήμερα με τις Κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας για το κατά πόσο μπορούν να  βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, καθώς αυτές είχαν παρόμοιες περιπτώσεις και εμπειρίες. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα θα έχει και επαφή με τον ΟΑΣΕ,  οργανισμό που, όπως είπε, εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα, ώστε «να μπορούμε να έχουμε ανάλογη βοήθεια».
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό» τόνισε, «ό,τι επιβάλλεται και χρειάζεται. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που ήρθε στην αντίληψη μας τώρα».
Εκείνο που έχει, πάνω από όλα,  σημασία είναι η ασφάλεια των πολιτών  αλλά και   το κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει το περιβάλλον αλλά  τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά και την ίδια την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Σε ερώτηση για τον λόγο που ρίχνονταν τα πυρομαχικά στη θάλασσα αλλά και για την κατάσταση των πυρομαχικών αυτών ο Υπουργός απάντησε ότι η απόρριψη πυρομαχικών στη θάλασσα ήταν μια πρακτική που γινόταν από πολλές χώρες. Σημείωσε ότι το 1993 έχει αρθεί αυτή η πρακτική προσθέτοντας ότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει  την κατάσταση αυτών των πυρομαχικών ή για το πού μπορεί να βρίσκονται μετά από τόσα χρόνια και σε ποια περιοχή.
«Είναι όλα αυτά που πρέπει να αξιολογήσουμε για να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες. Χωρίς να έχουμε αυτή την αξιολόγηση και αυτή την ενημέρωση δεν νομίζω θα ήταν ορθό να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια διότι αυτό μπορεί να θέσει και σε κίνδυνο την ασφάλεια και των εμπειρογνωμόνων και των πολιτών. Για αυτό, τις επόμενες λίγες μέρες, αφού ολοκληρώσουμε αυτές τις επαφές με άλλες χώρες και με τον ΟΑΣΕ αλλά και εδώ στην Κύπρο με εμπειρογνώμονες από διάφορα τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, θα δούμε ακριβώς πώς προχωρούμε και θα σας ενημερώσω. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ληφθούν κάποια μέτρα για να μην κινδυνεύει κόσμος» είπε.
Ακολούθως ανέφερε ότι θα μιλήσει και με τον Υπουργό Γεωργίας, επειδή είναι μια περιοχή όπου χρησιμοποιείται για την αλιεία  για να ληφθούν μέτρα.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός για το θέμα αυτό. «Είναι μια υπόθεση που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, προσεκτικούς αλλά και τεχνογνωσία. Χωρίς τεχνογνωσία δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», είπε.
Ερωτηθείς πόσο θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες ενόψει του ότι επίκειται η δημιουργία του τερματικού ο κ. Φωτίου απάντησε: «Ασφαλέστατα θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες και για θέματα ασφάλειας αλλά και για τα θέματα των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν γνωρίζω ακόμη κατά πόσο η κατάσταση είναι τέτοια που να επηρεάζει τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Αυτά είναι που θα δείξουν οι έρευνες και οι μελέτες που θα παρουσιαστούν αλλά και από τη  βοήθεια που θα έχουμε από άλλες χώρες για να γίνει μια αντικειμενική αξιολόγηση. Πρέπει όμως να   αγγίξουμε αυτό το θέμα άμεσα διότι εάν δημιουργεί προβλήματα αντιλαμβάνεστε ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να γίνουν τάχιστα».
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν στοιχεία στο ΓΕΕΦ για τις συντεταγμένες και για το πού βρίσκονται ακριβώς τα πυρομαχικά είπε ότι κάποια στοιχεία υπάρχουν όπως και για το είδος το πυρομαχικών όπως νάρκες, χειροβομβίδες, πυρομαχικά αρμάτων κ.ά. «Είναι νομίζω 167 διαφορετικά είδη πυρομαχικών. Όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ύστερα από τόσα χρόνια ποιά είναι η κατάσταση και πού βρίσκονται γιατί μετά από τόσα χρόνια πιθανόν να έχουν μετακινηθεί» κατέληξε.