28/6/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 28/06/2013

Μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια εξαιρετικής σημασίας Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Κύπρο.


Η Σύνοδος ασχολήθηκε πρωτίστως με το μεγάλο ζήτημα της νεανικής ανεργίας-απασχόλησης και το εξίσου σοβαρό θέμα που αφορά στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ειδικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις καθώς και στην παροχή ρευστότητας σ’ αυτές.

Συμφωνήσαμε σε μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και του κοινωνικού αποκλεισμού μιας ολόκληρης γενιάς, μεταξύ των οποίων:
• Η επιτάχυνση της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων,
• Η επίσπευση της εφαρμογής της πρωτοβουλίας 'Εγγύηση για τη Νεολαία', και
• Η αυξημένη κινητικότητα των νέων εντός της ΕΕ.

Η ΕΕ θα κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να στηρίξει την απασχόληση των νέων ανθρώπων. Αυτή η νέα πρωτοβουλία είναι πέραν των υπαρχόντων προγραμμάτων για απασχόληση των νέων, όπως είναι το Erasmus. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο είναι η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Έγινε εκτεταμένη συζήτηση και το θέμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, είχα την ευκαιρία να έχω μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν μου. Στη διάρκεια της συνάντησης, αφού με ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα και μου μετέφερε και συζήτησε μαζί μου κάποιες ιδέες προκειμένου να υπάρξει μια πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα, η συζήτηση επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική κρίση. Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής μου και να επεξηγήσω τι ήταν αυτό που επιδιώκαμε. Συνάντησα την απόλυτη κατανόηση του Προέδρου Βαν Ρομπάι.

Ιδιαίτερη συνάντηση είχα επίσης πριν την έναρξη της Συνόδου και με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ. Μας δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσουμε τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην εφαρμογή του Μνημονίου σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Υπερτόνισα ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση, μέσα από την επιστολή μου, να εγείρω θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης. Αυτό που ζητούμε, και ζήτησα από όλους τους συνομιλητές μου στη συνέχεια, είναι την ίση μεταχείριση και, ιδιαίτερα, την αλληλεγγύη από πλευράς της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Μέρκελ μου απηύθυνε προσωπική πρόσκληση, όπως βεβαίως και στους υπόλοιπους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, να παρευρεθώ στη Διάσκεψη που διοργανώνει στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου με αντικείμενο την ανεργία των νέων και τα μέτρα που υπαγορεύεται να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα. Αποδέχθηκα την πρόσκληση και θα παραστώ στη Διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν 25 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά τα ζητήματα συζήτησα, επίσης, σε συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι. Ανταλλάξαμε σε φιλικό κλίμα προβληματισμούς για το πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής για πρώτη φορά του μοντέλου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι τραπεζικές κρίσεις. Ως αποτέλεσμα του διαλόγου κρίθηκε ότι καλό θα ήταν, για περαιτέρω και εις βάθος ανάλυση, να δούμε πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμβάλει και να αναζητηθούν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει. Είχα, επίσης, σωρεία άλλων κατ’ ιδίαν επαφών με ομολόγους μου, προς τους οποίους ανέπτυξα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την απόφαση του Eurogroup της 25ης του Μάρτη.
Ως αποτέλεσμα των επαφών μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες και της κατανόησης που επέδειξαν στην επιχειρηματολογία μου, έχουμε πετύχει -ενώ δεν προβλεπόταν στα αρχικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου- να συμπεριληφθεί η παράγραφος 18 που αναφέρεται και επικεντρώνεται στην κυπριακή οικονομική κρίση. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλείται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βρουν τρόπους ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση και πολιτικές μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα μηχανισμού στήριξης, έτσι ώστε να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ της Κύπρου και των υπολοίπων.

Να υπενθυμίσω ότι τον Φεβρουάριο είχαν ληφθεί αποφάσεις οι οποίες ευνοούσαν μια πρόσθετη βοήθεια προς την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, ενώ η Κύπρος μπήκε στον μηχανισμό στήριξης τον Μάρτη. Αυτό που ζητούν μέσα από την παράγραφο 18 είναι ακριβώς να προσαρμοστούν τα ανάλογα προγράμματα και για την Κύπρο. Ταυτόχρονα ηγέρθη και το θέμα της αύξησης της συγχρηματοδότησης, ήδη έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον γεωργικό τομέα, και θα επιδιωχθεί και για τους άλλους τομείς πρόσθετη βοήθεια, όπως έγινε με τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Σε ερώτηση αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου και τι αναμένει η Κύπρος από τις επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε:

«Πρώτα να μου επιτρέψετε να μην κάνω μακρά αναφορά για το τι είναι δυνατό να συζητήσω με τον κ. Ντράγκι. Ο διάλογος με τον κ. Ντράγκι περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου. Αυτό που συζητήσαμε είναι τις δυσκολίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει την Τραπεζική Ένωση, αλλά και τους μηχανισμούς εξυγίανσης, κάτι για το οποίο κληθήκαμε πρώτοι να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη απόφαση. Συνεπώς, υπάρχει η κατανόηση. Αν δεν υπήρχε λόγος, δε θα μετέβαινα στις 3 Ιουλίου στην Φραγκφούρτη, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να έχουμε μια συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. Στη συνάντηση δεν θα συζητήσουμε τη μεταβολή των όρων της δανειακής σύμβασης, αλλά το πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ακόμη δεν έχουν βρει τη λύση τους μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητήματα που εμείς καλούμαστε να εφαρμόσουμε και να συμμορφωθούμε».

Σε ερώτηση αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου και κατά πόσον δεν θα έχει την τύχη της Λαϊκής Τράπεζας, ο Πρόεδρος απάντησε:

«Εμπιστεύομαι απόλυτα τις πολιτικές που ακολουθούνται. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, όμως είμαι βέβαιος ότι μέσα και από τη συνάντηση και το διάλογο που θα έχουμε με τον κ. Ντράγκι