28/6/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε συνέντευξη τύπου για τα πεπραγμένα της ΑνΑΔ 28/06/2013


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στη συνέντευξη τύπου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για την παρουσίαση των πεπραγμένων της για το 2012.
Σήμερα η Κύπρος βιώνει τις επιπτώσεις από την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομική κρίση, οι οποίες αντανακλούν στον κάθε Κύπριο πολίτη. Η έξοδος από την πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία απαιτεί την κινητοποίηση και συστράτευση όλων μας και θέτει νέες απαιτήσεις για το ανθρώπινο μας δυναμικό, επιτάσσοντας συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό και αναπροσανατολισμό των προσόντων και δεξιοτήτων του.
Για την Κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η αναχαίτιση της ανεργίας με παράλληλη αξιοποίηση του προσοντούχου ανθρωπίνου δυναμικού της Κύπρου. Από τους βασικούς συνεργάτες μας για την εκπλήρωση του στόχου αυτού είναι και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εργασίας για την άμβλυνση της ανεργίας περιλαμβάνονται τρία σχέδια που στόχο έχουν την απασχόληση 8.000 ανέργων με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Το ένα από τα σχέδια αυτά έχει αναληφθεί από την Αρχή και αφορά τοποθέτηση ανέργων νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας. Στόχος ήταν να τοποθετηθούν χίλιοι άνεργοι νέοι πτυχιούχοι σε οργανισμούς του ιδιωτικού, δημόσιου και ημικρατικού τομέα καθώς και στους Δήμους, με διάθεση κονδυλίου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς ανέργων πτυχιούχων όσο και από πλευράς προσφερομένων θέσεων έχει ληφθεί απόφαση να αυξηθούν οι πόροι ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που έχουν ζητηθεί, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερες από 2.000. Δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας της Αρχής και της συνεχούς παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου, είμαι σίγουρη ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το νέο αυτό έργο θα εκπληρωθούν με επιτυχία και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου.
Η δράση της Αρχής επεκτείνεται και στο πλαίσιο της στόχευσης του κράτους για εκταμίευση κοινοτικών πόρων με την υλοποίηση άλλων πέντε συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Έργων, τα οποία εξυπηρετούν τον στόχο της ένταξης/επανένταξης του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους και την εγκαθίδρυση και λειτουργία συστήματος επαγγελματικών προσόντων στην Κύπρο.
Με ικανοποίηση σημειώνω, επίσης, ότι η Αρχή πραγματοποίησε μελέτη για τις προοπτικές που δημιουργούνται στην απασχόληση και γενικότερα στην οικονομία του τόπου με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η εξειδικευμένη αυτή μελέτη προβαίνει σε έγκαιρο εντοπισμό των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς και των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων σε τομείς και επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση του φυσικού αερίου, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των κατάλληλων δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Θα ήθελα να σημειώσω ότι έχει ήδη αρχίσει η εκπαίδευση 24 προσώπων στα συναφή θέματα.
Έγκαιρη και σημαντική ήταν επίσης η ανταπόκριση της Αρχής στην ανάγκη για στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, σε προσαρμογή με τις ευρωπαϊκές στοχεύσεις, τόσο με εξειδικευμένη μελέτη που πραγματοποίησε για τις πράσινες δεξιότητες όσο και με την υιοθέτηση ειδικού σχεδίου για προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα πράσινα επαγγέλματα.
Το πολύμορφο έργο που έχει να παρουσιάσει η Αρχή αποτελεί το θεμέλιο και το εφαλτήριο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την αγαστή συνεργασία με την Αρχή για το καλό των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας του τόπου μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Πρόεδρο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στη Γενική Διεύθυνση και στα στελέχη και στο προσωπικό της Αρχής και να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά και ενεργά το έργο της Αρχής με επιδίωξη την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής.