7/6/13

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου ενώπιον Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για το στρατηγικό πλάνο και τους κύριους στόχους της πενταετίας 2013-2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελετών της Ι.Μ. Κύκκου (Αρχάγγελος)



Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
ενώπιον Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για
το στρατηγικό πλάνο και τους κύριους στόχους της πενταετίας 2013-2018
στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελετών της Ι.Μ. Κύκκου (Αρχάγγελος)
07/06/2013


Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή, να παρευρίσκομαι σήμερα μπροστά σε ένα εκλεκτό ακροατήριο Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για την ευκαιρία που μου δίνεται και να δηλώσω τις ευχαριστίες της Πολιτείας προς τον καθένα σας ξεχωριστά αλλά και σε ολόκληρο το προσωπικό των ενόπλων μας δυνάμεων, για τις άοκνες υπηρεσίες ενίσχυσης της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της ευημερίας της Πατρίδας μας.
Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωσή σας για τους στόχους, τις προοπτικές και το όραμα της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, όπως εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για υλοποίηση των προαναφερθέντων, συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η στρατηγική και οι στόχοι ενίσχυσης του τομέα της άμυνας εντός της προσεχούς πενταετίας. Επ’ αυτού, θα επιθυμούσα να σας εκφράσω κάποιες προσωπικές απόψεις οι οποίες θεωρώ ότι μπορούν να προβληματίσουν και να ενισχύσουν το έργο σας σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως και στα επιτελεία.
Στόχος μου είναι, μέσα από αυτή την ενημέρωση, να σας καταστήσω κοινωνούς της μεγάλης αυτής προσπάθειας, η οποία για να ευοδωθεί, απαιτείται κοινή προσπάθεια, όρεξη και σκληρή δουλειά από το σύνολο του προσωπικού μας.
Η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου δράσης το οποίο συντάχθηκε για να υποστηρίξει την Αμυντική Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουσιαστικά θα βασιστεί πάνω  σε τρεις βασικούς πυλώνες:
-        Τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στα ελεύθερα εδάφη με πλήρη εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού, ο οποίος σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα, να καταστεί μια ισχυρή δύναμη αποτροπής.
-        Την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με κατάλληλα μέσα και αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες φίλες χώρες.
-        Την αναβάθμιση της Αμυντικής Διπλωματίας με την ένταξη της χώρας μας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», την ενεργότερη εμπλοκή της στην εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων και συνεργασιών με τις χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.
Για τα παραπάνω, θα αναφερθώ ακροθιγώς γιατί, αν και εκ πρώτης όψεως θεωρούνται πολιτικοί στόχοι, εντούτοις αφορούν έμμεσα κάποιους από εσάς που υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν στο Επιτελείο του ΓΕΕΦ και των Σχηματισμών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, ώστε με το αξιόμαχο, τις δυνατότητες και την ετοιμότητά τους, να αποθαρρύνουν κάθε εξωτερική επίθεση ή απειλή. Στη βάση αυτών των προϋποθέσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη η οποία με την έγκριση και υλοποίησή της, αναμένεται να δομήσει ποιοτικές Ένοπλες Δυνάμεις υψηλής μαχητικής ισχύος και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Παράλληλα, να εμπνέουν ασφάλεια και υπερηφάνεια στους πολίτες και να διασφαλίζουν μέσω αξιόπιστης αποτροπής, την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Κυπριακού Λαού.
Κάθε ζωντανός οργανισμός για να επιβιώσει, πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και καταστάσεις. Πεισματική παραμονή στο δογματικό παρελθόν παρωχημένων εποχών, αποτελεί αναχρονιστικό τρόπο σκέψης που μέρα με τη μέρα, οδηγεί την Εθνική Φρουρά και το προσωπικό της, σε μαρασμό και απαξίωση. Η νέα σχεδίαση, δομή, οργάνωση και προσανατολισμός στις σύγχρονες εξελίξεις, οπλικά συστήματα και μεθόδους, αποτελούν πλέον μονόδρομο.
Ο εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, θα περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών με προτεραιοποίηση, κυριότερες των οποίων είναι:
-        Αναδιοργάνωση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτσι που οι Μονάδες να αποκτήσουν το μέγιστο δυνατό ποσοστό επάνδρωσης και ετοιμότητας. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η απόσυρση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών, των οποίων η συντήρηση και διατήρηση σε ενεργό κατάσταση, κρίνεται ασύμφορη και αδύνατη. Την ίδια στιγμή, θα επιδιωχτεί ο εκσυγχρονισμός αξιόπιστων υπαρχόντων μέσων και η απόκτηση σύγχρονων συστημάτων τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας, όπως ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, εναέρια μη επανδρωμένα μέσα αναγνώρισης, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοάμυνας, καθώς και σύγχρονα οπλικά συστήματα πολλαπλασιαστές ισχύος.
-        Ενίσχυση με τα κατάλληλα μέσα για αποτελεσματικότερη επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης και υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ασφαλώς και λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας. Μέσα στα πλαίσια των προϋπολογισμών για την αμυντική θωράκιση και μέσα από εναλλακτικούς τρόπους απόκτισης οπλικών συστημάτων που δεν θα επιβαρύνουν άμεσα τους προϋπολογισμούς του κράτους, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στόχος μας να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους που είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεδομένων πλέον των καθημερινών απειλών και αμφισβητήσεων από την Τουρκία.
-        Μείωση της θητείας των κληρωτών οπλιτών η οποία θα είναι αλληλένδετη με την οικονομική δυνατότητα της χώρας. Αυτή η ενέργεια, θα συνδέεται με την ενίσχυση της Δύναμης με επαγγελματίες οπλίτες και τη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τη στράτευση, για μείωση της φυγοστρατίας και των αναστολών υγείας, όσων επικαλούνται παρόμοιας φύσης προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, η Εθνική Φρουρά θα μετατραπεί σε ένα ημιεπαγγελματικό στρατό, με κατακόρυφη αύξηση της μαχητικής του ικανότητας και τεράστια κοινωνικά οφέλη με δέκτες την κοινωνία και την ανάπτυξη του τόπου. Εδώ σημειώνω ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα προχωρήσουμε σε μείωση θητείας εάν προηγουμένως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν, με γνώμονα τη διατήρηση και επαύξηση του αξιόμαχου του Στρατεύματος. Επίσης, του όλου εγχειρήματος θα προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή για εντοπισμό τυχόν προβλημάτων τα οποία θα υπερπηδηθούν μέσω ανατροφοδότησης. Βρισκόμαστε στο στάδιο προετοιμασία τεχνοοικονομικής μελέτης που θα μας βοηθήσει στην υλοποίηση των πιο πάνω σχεδιασμών.
-        Αναβάθμιση εκπαιδεύσεως εφεδρείας και εθνοφυλακής με δημιουργία μόνιμων κέντρων εκπαιδεύσεως στα οποία θα παρέχεται προκεχωρημένη εκπαίδευση ειδικοτήτων. Στη νέα οργάνωση, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να επηρεάζονται στο ελάχιστο οι καθημερινές επαγγελματικές δραστηριότητες των καλούμενων, στο πλαίσιο του δυνατού εφικτού.
-        Απομάκρυνση και ανάλογη διαχείριση των πάσης φύσεως πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, το όριο ζωής των οποίων έχει λήξει και κρίνονται ως ακατάλληλα και επικίνδυνα. Με τον τρόπο αυτό, θα προστατεύσουμε τόσο το στρατιωτικό προσωπικό, όσο και τους πολίτες της χώρας για αποφυγή επανάληψης μιας νέας εθνικής τραγωδίας όπως το Μαρί, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλεια και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.       
-        Εκπόνηση σχετικής μελέτης για εξέταση του θέματος στελέχωσης βοηθητικών υπηρεσιών στην Εθνική Φρουρά, όπως Λέσχες Αξιωματικών, Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας και Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων, με ιδιώτες, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό το οποίο να απασχολείται με τα καθαρώς στρατιωτικά του καθήκοντα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί και η δυνατότητα όπως το καθημερινό συσσίτιο για τις ανάγκες των Μονάδων και των Φυλακίων, παρασκευάζεται επίσης από ιδιώτες. Εννοείται ότι η εφαρμογή του προγράμματος, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, στην οποία θα ληφθούν υπόψη τόσο επιχειρησιακές, όσο και οικονομικές παράμετροι.
-        Προστασία περιβάλλοντος και πράσινη ανάπτυξη με αξιοποίηση των φυσικών ενεργειακών πόρων. Αυτό θα επιτευχθεί με ορθή διαχείριση των αποβλήτων, ορθολογιστική αξιοποίηση του νερού με συστήματα καθαρισμού και ανακύκλωσης, εξοικονόμηση ενέργειας με σωστό σχεδιασμό και κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, χρήση φωτοβολταϊκών, εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και φυσικά με εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς.
-        Ορθή και ανθρώπινη αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τους εθνοφρουρούς. Το βάρος της βελτίωσης της εικόνας της Εθνικής Φρουράς στη συνείδηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα στους νέους μας, ανατίθεται ως επί τω πλείστον στους Αξιωματικούς όλων των κλιμακίων. Ρόλο και λόγω έχουν και τα Επιτελεία με την έκδοση ανάλογων διαταγών που βασίζονται στην ανθρωποκεντρική διοίκηση. Σας προτρέπω να εγκύψετε στα προβλήματά τους και να αντιμετωπίζετε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Οι αντιστάσεις των νέων μας σήμερα, διαφέρουν από τις δικές μας και είναι λάθος να γίνεται αυτή η σύγκριση. Παλιότερα κάποιος θα σας έλεγε να τους συμπεριφέρεστε ως γονείς, άλλοι ως ψυχολόγοι και άλλοι ως πνευματικοί. Προσωπικά θα σας έλεγα να τους συμπεριφέρεστε σαν Managers. Εξάλλου, η Διοικητική, έχει τις ρίζες της στο στρατιωτικό επάγγελμα και εσείς, την γνωρίζετε πολύ καλύτερα. Ως όρος, περιλαμβάνει τόσο το ανθρώπινο, όσο και το επαγγελματικό στοιχείο. Ως τέχνη, έχει έμφυτο χαρακτήρα, όμως ταυτόχρονα διδάσκεται και διαμορφώνεται ανάλογα με τις εμπειρίες και τα βιώματα των ατόμων. Συμβουλεύσετε, ακούστε, εξερευνήστε, σεβαστείτε, τονώστε τους το ηθικό, την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους. Προλάβετε δυσμενείς εξελίξεις όπως αυτοκτονίες, χρήση ναρκωτικών ουσιών, τροχαία ατυχήματα, παραβατικές συμπεριφορές. Εκπαιδεύσετε τους και διαμορφώστε μαχητές αλλά και μελλοντικούς συνειδητούς πολίτες.
-        Αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα Στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Είναι γεγονός ότι τα Στελέχη, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Πάνω τους, στηρίζεται το οικοδόμημα της Εθνικής Φρουράς και αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα ισχύος. Συνήθως, οι πολιτικές ηγεσίες ασχολούνται περισσότερο με θέματα των κληρωτών οπλιτών, θεωρώντας τους ως πιο ευάλωτη ομάδα, παραμελώντας εν μέρει θέματα των Στελεχών που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Εσείς, με τον επαγγελματισμό και τη συμπεριφορά σας, μπορείτε να ανατρέψετε αυτά τα δεδομένα και να προχωρήσετε μπροστά, εφαρμόζοντας τους εκάστοτε υφιστάμενους νόμους και τους κανονισμούς. Σας προτρέπω να αναπτύξετε στρατιωτική κουλτούρα. Ο Στρατός για να επιβιώσει, έχει ιεραρχία και πρέπει να αποκλείονται οποιαδήποτε εξωθεσμικά όργανα. Αυτήν πρέπει να εμπιστεύεστε, να στηρίζετε και να ενισχύετε.
-        Η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια σε όλα τα κλιμάκια και τους βαθμούς της ιεραρχίας, θεμελιώνουν την εμπιστοσύνη, την πειθαρχία και την απόδοση μέσα σε στρατόπεδα και επιτελεία. Η επιλογή στελεχών για κάλυψη θέσεων σε Κύπρο και εξωτερικό, πρέπει να γίνεται με βάση μετρίσιμα κριτήρια και αμεροληψία από ειδικές επιτροπές. Τούτο θα επιδιώξω ως Υπουργός Άμυνας. Αυτό, συνεπάγεται ανάλογη αξιολόγηση που δεν πρέπει να περιορίζεται στις γνωριμίες και στη συνήθεια, αλλά στην αντικειμενικότητα και στον επαγγελματισμό. Να ανταποκρίνεται στην προσπάθεια και τις ικανότητες. Να αναγνωρίζει και να προωθεί τους ικανούς. Στο πλαίσιο αυτό, τα Στελέχη οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες δομές, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Μην περιμένετε μόνο την Υπηρεσία να σας εκπαιδεύσει. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα και οι τεχνολογικές εξελίξεις, απαιτούν καθημερινή ενασχόληση. Αναπτυχθείτε ακαδημαϊκά και διευρύνετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τις νέες σύγχρονες προκλήσεις που δεν περιορίζονται μόνο σε καθαρά στρατιωτικά αντικείμενα. Παράλληλα, εκπαιδεύσετε και παροτρύνετε τους υφισταμένους σας να πράξουν το ίδιο. Δώστε το παράδειγμα. Αυτό εφαρμόζουν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί που όλοι θαυμάζουμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει με έλλειψη οικονομικών πόρων. Εναπόκειται στον αυτοσεβασμό και το ενδιαφέρον καθενός ξεχωριστά.
-        Το Υπουργείο Άμυνας, πέραν των όσων λέχθηκαν, προωθεί επιπλέον θέματα που αφορούν στη μέριμνα για το στρατιωτικό προσωπικό, ως αυτονόητη κοινωνική πολιτική. Επιγραμματικά θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά:
1. Εξασφάλιση ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Εθνική Φρουρά.
2. Καθιέρωση της υποχρεωτικής συνυπηρέτησης στην ίδια φρουρά, συζύγων στελεχών που εργάζονται στο δημόσιο, για διατήρηση της οικογενειακής συνοχής και μείωση των οικονομικών δαπανών.
3. Μελέτη και αντιμετώπιση με θετικό πνεύμα, του τρόπους καλύτερης και δίκαιης συνταξιοδότησης των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως.
4. Συνεργασία με πανεπιστήμια της Κύπρου για επιμόρφωση των στελεχών σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούν την ανέλιξη και την υπηρεσία τους στο Στράτευμα, καθώς επίσης και της αναγκαίας έρευνας για θέματα που απασχολούν την Εθνική Φρουρά για βελτίωση των δυνατοτήτων της.
5. Αναδιοργάνωση της θρησκευτικής υπηρεσίας, για αντιμετώπιση των σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζει μέρος του προσωπικού, αλλά και τόνωση του θρησκευτικού φρονήματος. Σκοπός μας είναι η καθιέρωση του θεσμού των στρατιωτικών ιερέων, τουλάχιστον στα μεγάλα στρατόπεδα.
6. Επανασύσταση της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας για ενίσχυση των οπλιτών που διέρχονται κάποιες δυσκολίες κατά την υπηρεσία τους στο στράτευμα.
7. Περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας με τον Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο για την επίτευξη της απαραίτητης πρόληψης, ώστε τα στρατόπεδα να καταστούν «κέντρα αντιστάσεων» της κοινωνίας, κατά των ναρκωτικών.
8. Βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού της Εθνικής Φρουράς για προώθηση του αθλητισμού στο εσωτερικό της δύναμης, με διοργάνωση αγώνων και πρωταθλημάτων.
9. Αξιοποίηση των αθλητών μας σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, κατόπιν σχετικής μελέτης.
10. Εφαρμογή στρατηγικής σχεδίασης των υποδομών της Εθνικής Φρουράς, σε συνδυασμό με το σύστημα υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να επιλυθούν στο πλαίσιο του δυνατού, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες με τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις.
11. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, με την επέκταση εγκαταστάσεων στο ΚΕΝ Πάφου και δημιουργία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής μονάδας.                
12. Μέριμνα για όσο το δυνατό περαιτέρω βελτίωσης του συστήματος μοριοδότησης των οπλιτών για επίτευξη πιο ακριβοδίκαιου συστήματος μεταθέσεων.
13. Μελέτη περαιτέρω ανάπτυξης στρατολογικών υπηρεσιών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, για αποκέντρωση, απλοποίηση των διαδικασιών και εξοικονόμηση προσωπικού.
14. Αναβάθμιση του κύρους των εν αποστρατεία στελεχών και του Συνδέσμου τους, ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
15. Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με του συνδέσμους εφέδρων και καθιέρωση περιοδικής ενημέρωσής τους για θέματα που αφορούν την Άμυνα της χώρας.  
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Άμυνας, έθεσα ως προτεραιότητά μου την προώθηση σοβαρών θεμάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και άπτονται του ηθικού των Στελεχών μας. Είναι απαράδεκτο, ικανοί και αξιόλογοι Αξιωματικοί, να βρίσκονται καθηλωμένοι για πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό. Ουσιαστικά, το υφιστάμενο σύστημα, τους στερεί το δικαίωμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς την Πατρίδα, απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν την αυτονόητη ανέλιξή τους.
Όλα όσα προανέφερα, έρχονται να στηρίξουν μεγάλος αριθμός θεσμικών κειμένων τα οποία είτε έχουν προωθηθεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας στο Υπουργείο Άμυνας. Θέλω να εκφράσω δημοσίως τη δέσμευσή μου για στήριξη της προσπάθειας αυτής. Σε συνεργασία  με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το Επιτελείο του ΓΕΕΦ, προωθούμε καινοτόμες προτάσεις και προσχέδια κανονισμών που έχουν στόχο τη βελτίωση της άμυνας, τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας της χώρας μας αλλά και την ευημερία, στήριξη και ανύψωση του ηθικού των Στελεχών.
Θα πατάξουμε την στρατιωτική γραφειοκρατία, θα εκσυγχρονίσουμε και θα ανασυγκροτήσουμε τις Ένοπλες μας Δυνάμεις μέσα από ριζοσπαστικές τομές στο θεσμικό  και οργανωτικό τομέα.
Τα κυριότερα κείμενα που αφορούν στους παραπάνω τομείς, είναι η αναθεώρηση της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Κανονισμοί περί Ιεραρχίας, Κρίσεων, Προαγωγών και Αφυπηρετήσεων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΥ, Λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, Εξωτερικής Υπηρεσίας και άλλοι. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του Γενικού Σχεδίου Άμυνας της Χώρας και η Ριζική Αναδιοργάνωση – Νέα Δομή και Μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς με τέσσερεις βασικούς άξονες:
1. Η Πολιτεία να μπορεί να υποστηρίζει λειτουργικά τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς,
 2. Η δομή της να είναι προσαρμοσμένη στις σημερινές απειλές και απαιτήσεις,
 3. Να περιλαμβάνει την απόκτηση οπλικών συστημάτων και μέσων που να ισορροπούν μεταξύ των σύγχρονων απαιτήσεων, του οικονομικού κόστους και του επιθυμητού αποτελέσματος, και τέλος
 4. Μακροχρόνια αμυντική σχεδίαση.         
Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι, αποτελεί το μόνιμο και σταθερό στήριγμά μας. Το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή, όπως έχει διαμορφωθεί με την ανέυρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών στις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες καθώς και την εντεινόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και πολύ πρόσφατα με τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, επιβάλλει κατά τρόπο επιτακτικό, τον επανασχεδιασμό της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας στον αμυντικό τομέα. Για πρακτική υλοποίησή της, θα επιδιωχθεί η εκπόνηση διακλαδικών ασκήσεων, με ενδεχόμενη συμμετοχή και τρίτων χωρών όπως το Ισραήλ.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα κινηθεί και η Στρατηγική για την Αμυντική Διπλωματία που ουσιαστικά συμβάλλει στην ενίσχυση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου και η ανέυρεση υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ μας, επιβάλλει την ενίσχυση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ. Η προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο. Είναι μια στρατηγική και επιβεβλημένη κίνηση για υλοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας και για προστασία των αμοιβαίων ζωτικών συμφερόντων μας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Απεναντίας, μια τέτοια συνεργασία θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την απεμπόληση οποιωνδήποτε κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ. 
Η ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», καθώς και η συμμετοχή μας σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές υπό τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποτελέσουν κύριους στρατηγικούς αντικειμενικούς σκοπούς που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αποτροπή, στην ενίσχυση της πολιτικής διπλωματίας και θα βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών εργαζόμαστε μεθοδικά σε διπλωματικό επίπεδο για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου.                               
Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι γεωπολιτικές ζυμώσεις στην περιοχή μας και η συνεχιζόμενη τουρκική απειλή, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχής μέριμνα για αναβάθμιση της αμυντικής μας θωράκισης με βασικό πυλώνα την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ως Κυβέρνηση, από αναλήψεως των καθηκόντων μας, δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε το άπαν των δυνάμεών μας για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Θέσαμε παράλληλα τις προϋποθέσεις αλλά και τα όρια της προσπάθειας αυτής, προτείνοντας μέτρα για αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Η σωστή και η κατάλληλη προετοιμασία, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας, καθώς και η συμφωνία της βάσης των διαπραγματεύσεων, πρέπει να διασφαλίζουν πλήρως τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού. Τονίσαμε επίσης ότι, η απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες, παραμένει σταθερή και αμετακίνητη θέση μας.
Η Τουρκίας, εδώ και 39 χρόνια, καταπατά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Η προσπάθεια απόδοσης οντότητας, κυριαρχίας και διεθνούς αναγνώρισης στο ψευδοκράτος, συνοδεύεται από προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ και το FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.
Παρά τις έντονες προκλήσεις, δηλώνουμε απερίφραστα τη βούληση μας για συνέχιση της προσπάθειας, υποδεικνύοντας τρόπους επίλυσης οι οποίοι να βασίζονται στο δίκαιο, στο συμφέρον και στις προσδοκίες του λαού μας.             
Είναι γεγονός ότι διερχόμαστε δύσκολες ώρες. Παρόλα αυτά, ο ελληνισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί και έχει τις δυνάμεις να αντισταθεί και να ανατρέψει τα εις βάρος του αρνητικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί με την οικονομική κρίση.
Αν και η οικονομία είναι αλληλένδετη με την αμυντική θωράκιση, εντούτοις υπάρχει η πολιτική βούληση και είμαι βέβαιος ότι μέσα από κατάλληλη οργάνωση και σκληρή συλλογική δουλειά, θα τα καταφέρουμε.
 Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας μας δεν πρέπει να έχει κομματικό χρώμα, απαιτεί συλλογικές αποφάσεις και είναι υπόθεση όλων μας.
Σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε και ευελπιστώ στη συνεργασία σας για επίτευξη των υψηλών μεν, εφικτών δε στόχων του Υπουργείου Άμυνας οι οποίοι, με την υλοποίησή τους, θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις επιτυχίας για το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά και την Κυπριακή Δημοκρατία.