20/6/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας 20/06/2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας κ. Murray McCully, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Υπουργών ήταν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, θέματα σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και οι προσπάθειες της Κύπρου να τη διαχειριστεί, οι σχέσεις ΕΕ – Νέας Ζηλανδίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Νεοζηλανδό ομόλογό του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. McCully θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – Νέας Ζηλανδίας.
Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες, επισημαίνοντας πως οι αξίες αυτές θα προωθούνται καλύτερα αν έρθουν πιο κοντά η Νέα Ζηλανδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε πως οι δύο χώρες υπηρετούν τις ίδιες αξίες στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας και πως αυτοί οι δεσμοί έδωσαν στις δύο χώρες την ευκαιρία να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Νεοζηλανδό ομόλογό του για τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική βούληση της Κύπρου για επίτευξη προόδου. Επιπλέον, ο κ. Κασουλίδης επεξήγησε στον ομόλογό του την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την επίσκεψή του κ. McCully στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη καθώς και για τις εμπειρίες της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σε θέματα εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ο κ. Υπουργός ολοκλήρωσε αναφέροντας πως σε αυτό το πλαίσιο «συζητήσαμε και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την πολιτική και τις σχέσεις που έχουμε με τους γείτονές μας, καθώς και τη συνεργασία που τείνουμε να έχουμε μαζί τους μέσα από την ενεργειακή πορεία».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, δύο μέρες μετά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, και ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την ευκαιρία που του προσέφερε να επισκεφθεί τη χώρα. Όπως δήλωσε, η Κύπρος και η Νέα Ζηλανδία συνδέονται με δεσμούς φιλίας και με την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το Κυπριακό, την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και να συζητήσει μερικούς από τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. McCully εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Νέας Ζηλανδίας προς την Κύπρο η οποία, όπως επισήμανε, είναι μια φίλη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε καιρούς που η χώρα του χρειάζεται καλούς φίλους, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υποστήριξη της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για σύναψη μιας Συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της ΕΕ.
Επιπλέον, ο κ. McCully αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων πολυμερών φορέων και οργανισμών. «Είμαστε και οι δύο μέλη της Κοινοπολιτείας και είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Σρι Λάνκα, τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Είμαστε, επίσης, και οι δύο μέλη του Οργανισμού ASEAN και νομίζω ότι πρόκειται να ξανασυναντηθούμε αργότερα φέτος», επισήμανε ο κ. Υπουργός.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι και οι δύο χώρες συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε πολλά από τα πολύπλοκα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.