18/6/13

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε σε δημόσια εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 18/06/2013

Ο ρόλος της Κύπρου σε μια ευρύτερη συνεργασία της περιοχής είναι πρωταγωνιστικός και οφείλουμε να τον διαδραματίσουμε, είπε ψες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών, κατά την οποία έγινε απονομή του βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» στον τέως Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στον Γιάννο Κρανιδιώτη είπε ότι «παρά το ότι έφυγε τόσο απρόσμενα, συνεχίζει να είναι μαζί μας τουλάχιστον για όσους από εμάς πιστεύουμε ακόμη στο ευρωπαϊκό όραμα.

Όραμα που δεν έσβησε και δεν θα σβήσει ούτε σε ένα Eurogroup ούτε σε μια, δυστυχώς, αποτυχία κάποιας ηγεσίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει τα σκληρά προβλήματα και διλήμματα που περνά η Ευρώπη αυτή την περίοδο.

Το ευρωπαϊκό όραμα δεν είναι όραμα με ημερομηνία λήξης. Είναι όραμα για όλους τους Ευρωπαίους, για μια Ευρώπη καταξιωμένη στον παγκόσμιο χάρτη. Δεν σταματά ούτε σε λανθασμένες αποφάσεις του Eurogroup ούτε στο αν υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε και σε μια Κύπρο ευρωπαϊκή θα δούμε ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για έναν κόσμο ειρήνης και ασφάλειας».

Αναφερόμενος σε νέα δεδομένα στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε οικονομική κρίση, βρίσκεται σε κρίση στρατηγικού ρόλου, σε κρίση ταυτότητας.

Δεν έχει τον ρόλο που πρέπει να έχει στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι και αυτό δεν έχει γίνει επαρκώς αντιληπτό, ώστε να γίνεται προληπτική πολιτική από την ηγεσία της Ευρώπης. Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο νέος συσχετισμός δυνάμεων, σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως με την Άπω Ανατολή και τη Ρωσία έχει δημιουργήσει συνθήκες μειονεκτικής παρουσίας της ΕΕ παγκοσμίως.

Η Δύση είναι και παραμένει η προμετωπίδα των κατεξοχήν αξιών του κόσμου, της κατεξοχήν αντίληψης της δημοκρατίας, της κατεξοχήν άποψης του ανθρωπισμού. Γι’ αυτό όσο και αν κάποιοι από μας κατηγορούνται ότι είμαστε αθεράπευτα δυτικόφιλοι, πιστεύω ότι η Δύση έχει να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς πρόθεση ή διάθεση να αντιμετωπιστούν μειονεκτικά οι άλλες περιοχές του κόσμου.

Αυτός ο ρόλος φτάνει ως τη μικρή Κύπρο και αυτός ο ρόλος είναι που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική μας θέση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτός ο ρόλος έχει σχέση με τα νέα ενεργειακά δεδομένα. Δυστυχώς, δεν γίνεται αντιληπτό από όλους ότι αυτό είναι το νέο μεγάλο πολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρω-ασία, και που θα καθορίσει τις συμμαχίες της επόμενης περιόδου, της επόμενης τουλάχιστον 15ετίας.

Για να διαδραματίσουμε αυτό τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο πρέπει να πάρουμε αποφάσεις μακριά από ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς ότι μπορεί η Κύπρος να ασκεί γενικώς και αορίστως μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θυμίζει εκθέσεις ιδεών. Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό για τον ρόλο μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε, ως μικρή Κύπρος, σε όλα τα ταμπλό. Τα ταμπλό είναι περιορισμένα και για να είμαστε αποτελεσματικοί και για να δημιουργούμε συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα για το εθνικό μας συμφέρον πρέπει να έχουμε προτεραιότητες στην εξωτερική μας πολιτική.

Ανήκουμε στην Ευρώπη και υπερασπιζόμαστε δυτικά συμφέροντα κατά βάση, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ή να είμαστε σε σύγκρουση με άλλα συμφέροντα. Αυτή η διάσταση της δικής μας εξωτερικής πολιτικής θα μας δώσει τα εχέγγυα για να την ασκήσουμε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, για εξωτερική πολιτική με προτεραιότητες, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να αποφασίσουμε οριστικά και αμετάκλητα ότι πρέπει να καταξιωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της εξωτερικής μας πολιτικής και τα πρωτεύοντα θέματα αυτής της πολιτικής πρέπει να αποκτήσουν τον βαρύνοντα ρόλο».

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αν φύγουμε από το ευρώ θα είναι τραγικό», προσθέτοντας ότι σε προηγούμενες συζητήσεις του με ξένους αξιωματούχους βασική τους θέση ήταν ότι «η Κύπρος είναι πιο πετυχημένο χρηματο-οικονομικό κέντρο μετά την ένταξη της στην Ευρώπη, όταν υπάρχει η σιγουριά της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δόθηκε μάχη και κερδήθηκε στο χάρτη των νοτίων οδών, η Κύπρος να έχει καταλυτικό ρόλο. Και δόθηκε μάχη να συνδεθεί η ενεργειακή οδός και με το Ισραήλ και να περνά από την Κρήτη και να φτάνει στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία αυτά. Όμως, όποιος δει τα πράγματα στην περιορισμένη τους αντίληψη θα χάσει τη μεγάλη εικόνα που αφορά τους αγωγούς που έρχονται από την Ευρω-ασία και κατευθύνονται στην Ευρώπη και θα ήταν πολύ περιορισμένη η αντίληψη αν η Κύπρος αποκλειστεί από μόνη της σε μια αντίληψη νότιας οδού.

Πρέπει να δούμε τον ρόλο μας – και είναι πρωταγωνιστικός – σε μια ευρύτερη συνεργασία της περιοχής. Οφείλουμε να διαδραματίσουμε αυτό τον ρόλο. Η Κυβέρνηση πιστεύει σε αυτό τον ρόλο. Είμαστε ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος, έχουμε υποστεί αυτή την οικονομική τραγωδία, αλλά έχουμε δυνατότητες να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό χάρτη.

Μόνο έτσι η Κύπρος θα μπορέσει να ξεπεράσει τη μεγάλη οικονομική τραγωδία, να αποκτήσει μια αυτόνομη παρουσία και να σταθεί ξανά στα πόδια της ως σοβαρή οικονομική οντότητα, ως χρηματο-οικονομικό κέντρο, ως ενεργειακός κόμβος».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι «η Κύπρος προσέφερε στη Γαλλία τη δυνατότητα να περάσουν μέσω της οι στρατιώτες της από το Μαλί και το Αφγανιστάν προς τη χώρα τους. Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος που βρίσκεται σε μια περιπετειώδη περιοχή έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση και το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «παρά το ότι στο παρελθόν αντιμετώπιζαν με ειρωνεία τη σχέση μας με το Ισραήλ, τώρα αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Την ίδια όμως στιγμή έχουμε τη δυνατότητα, λόγω των παραδοσιακών μας δεσμών και με το δημοκρατικό αραβικό κόσμο, να κρατήσουμε τις γέφυρες ώστε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που η ιστορία και η γεωγραφία μας επιβάλλει.

Η Κύπρος είναι πολύ κοντά στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι αντίπαλος, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να είναι και ένα μέσο για να αξιοποιείς τη δική σου δυνατότητα. Σήμερα υπάρχει από πλευράς Δύσης η άποψη ότι είναι το αντίπαλο δέος του φανατικού Ισλάμ. Αυτό δημιουργεί και τις προϋποθέσεις η Κύπρος να παίξει σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε τα δυτικά συμφέροντα να έχουν ιδιαίτερη δυναμική σε αυτή την περιοχή.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Άλλωστε τι είναι αυτό που μας ενδιαφέρει; Να έχουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία ή μια ισλαμική Τουρκία; Αυτόν, όμως, τον ρόλο θα τον διαδραματίσουμε αφού κερδίσουμε και εμείς. Δεν θα δώσουμε αυτό το διαπραγματευτικό ατού τζάμπα. Θα το διεκδικήσουμε στο έπακρον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα αυτό το διαπραγματευτικό ατού να το αξιοποιήσουν στο έπακρον και πρέπει να το αξιοποιήσουν, βέβαια, με τη συμπαράσταση της κοινωνίας και του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου».