10/6/13

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τον Έλληνα ομόλογο του 10/06/2013

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της παιδείας, με έμφαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανταλλάγηκαν, επίσης, απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τα τεχνικά λύκεια και η αξιολόγηση της απόδοσης των σχολικών μονάδων.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των Κυπρίων εισακτέων σε ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αφορούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις δύο χώρες και το Κυπριακό. Τέλος, ο κ. Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ομόλογο του να επισκεφθεί την Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κενεβέζος δήλωσε τα ακόλουθα: «Θεωρώ ότι η συνάντηση ήταν πάρα πολύ χρήσιμη αλλά πρωτίστως ουσιαστική στη διαχείριση των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μεταξύ των Υπουργείων μας. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Θα ήθελα να σημειώσω τη θετικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των εισηγήσεων μας για θέματα που αφορούν τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα. Παράλληλα, να σημειώσω το γεγονός ότι καταθέσαμε και οι δύο τη θέση πως ο Ελληνισμός έχει κοινά προβλήματα και στα ζητήματα της παιδείας και της εκπαίδευσης και στο επόμενο διάστημα θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Από πλευράς του ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε: «Να τονίσω ότι είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον φίλο, τον ομόλογο μου, τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου και συζητήσαμε μια σειρά από θέματα.

Συζητήσαμε για όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός στις μέρες μας και όσον αφορά τα θέματα του τομέα μας είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά μια στενότερη συνεργασία, να μπορέσουμε και σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουμε συνεργασία ανάμεσα στα ιδρύματα μας. Συζητήσαμε μια σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν τους φοιτητές, και ιδιαίτερα τους Κύπριους φοιτητές, όσον αφορά τα δικά μας πανεπιστήμια. Και αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι μία ταύτιση απόψεων σε όλα τα επίπεδα και μια απόφαση για μια συνέργεια και κοινή προσπάθεια ούτως ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά στα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης, τα οποία είναι κοινά για τον Ελληνισμό».

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Κενεβέζος είχε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πάντειου Πανεπιστημίου.