4/6/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου 04/06/2013

Σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεννόησης διεξήχθη η συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και συναντήθηκε σήμερα μαζί του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και την πολιτική σκηνή. Κυρίως, όμως, συζήτησαν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας που έχουμε μπροστά μας, την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τους τρόπους εξόδου από τα αδιέξοδα, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνάντηση κύλησε μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα, ένα πάρα πολύ καλό κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεννόησης. Οι διαφορές μπορεί να παραμένουν, αλλά η προσπάθεια που θα καταβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα – και αυτή είναι και η πάγια πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας – είναι οι όποιες διαφορές να μην εκφράζονται με ακραίο τρόπο και να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό και συνένωσης δυνάμεων, διότι δεν περισσεύει κανείς στη μάχη για έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και για τις προσπάθειες, που θα έρθουν στη συνέχεια, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Κληθείς να σχολιάσει ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στη θέση του για έξοδο από το ευρώ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος έχει επισημάνει μια άλλη δήλωση του κ. Κυπριανού, ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και η πλειοψηφία του λαού φαίνεται πως απορρίπτουν την πρόταση του (ΑΚΕΛ)». Είπε επίσης: «Και καταγράφω μια άλλη πρόταση στην οποία αναφέρθηκε και κατέθεσε ο κ. Κυπριανού στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ότι θα πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή από ειδικούς για να ερευνήσει τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από το Μνημόνιο, έτσι ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν».

Ερωτηθείς αν η πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ υποσκάπτει την πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «καμιά πολιτική δύναμη δεν υποσκάπτει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, αντιθέτως βλέπουμε ότι το ΑΚΕΛ έχει κάνει και άλλη εισήγηση».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε συνεργασία με όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εταίρους μας στην ΕΕ που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με εμάς. Είναι διαρκής ο διάλογος σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και τις συναντήσεις Υπουργών των χωρών μελών της ΕΕ».

Ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αναφορικά με θέματα ενέργειας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Το πρωί πραγματοποιήθηκε μια ενδοκυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλυσε στους συνάδελφους του Υπουργούς τον οδικό χάρτη που αφορά τις εξελίξεις στο θέμα, από την εξόρυξη μέχρι και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Έγινε μια λεπτομερέστατη καταγραφή για το τι απομένει να γίνει, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ποια στάδια, και πότε προβλέπουμε να έχουμε την ευτυχή κατάληξη να χρησιμοποιούμε το δικό μας φυσικό αέριο και να το εκμεταλλευόμαστε εμπορικά».

Κληθείς να πει κατά πόσον έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου τοποθετείται γύρω στο 2020».

Ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας τερματικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «αυτή είναι μια διαδικασία που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Θα πρέπει να γίνουν οι σχεδιασμοί και τότε θα μπορούμε να πούμε με ακρίβεια πότε υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί το τερματικό».

Σε ερώτηση πόσα υπολογίζονται να είναι ετησίως τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Αυτά είναι πράγματα που θα δούμε στην πορεία, όταν θα είμαστε σίγουροι, για τη συνολική ποσότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την ποιότητα τους. Ακόμη μπροστά μας έχουμε τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Είναι πρόωρο να κάνουμε υπολογισμούς και να μιλάμε για αριθμούς, χωρίς να έχουμε τα τελικά στοιχεία».

Τέλος, κληθείς να πει κατά πόσον η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η βία δεν προσφέρει ποτέ οτιδήποτε και κάθε μορφή της είναι καταδικαστέα».