4/6/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ 04/06/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Αντρο Κυπριανού.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι «θεωρούμε ως ΑΚΕΛ ότι οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, τόσον αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα όσον και με το ζήτημα της οικονομίας και γενικότερα, επιβάλλουν να καταβάλουμε προσπάθεια να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση».

Είπε επίσης: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ μας, και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων γενικότερα, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσουμε να διατυπώνουμε αυτές τις διαφωνίες με τον απαραίτητο σεβασμό και με τρόπο που να προκαλεί ένα γενικότερο προβληματισμό έτσι ώστε να υποβοηθούμαστε οι πάντες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα ζητήματα.

Είχαμε μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, και θέλω να πιστεύω ότι θα καταβληθεί μια συνειδητή προσπάθεια από όλους μας, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στον τόπο μας, να τοποθετηθούν τα ζητήματα πάνω σε μια διαφορετική βάση με την έννοια να υπάρχει ο απαραίτητος αλληλοσεβασμός, να διατυπώνονται τα διαφορετικά επιχειρήματα και να καταβάλλεται προσπάθεια να διαμορφώνεται μια κοινή συνισταμένη για αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων.

Από τη δική μου πλευρά δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα και σοβαρότητα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι έτσι δεν επιχειρήσαμε μέχρι σήμερα. Ο στόχος είναι να δούμε κατά πόσον μέσα από τις διαφωνίες και τις διαφορές στις πολιτικές που υπάρχουν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι, μεταξύ άλλων, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν το Κυπριακό, η οικονομία και άλλα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.

Σε ερώτηση αν ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της Αμμοχώστου ή το θέμα Ντάουνερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε: «Για το θέμα Ντάουνερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει τη σύσκεψη των αρχηγών την περασμένη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου ζήτησα κάποιες διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο, έχουν λεχθεί κάποια πράγματα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Κυπριανού είπε: «Το Κυπριακό πρέπει και επιβάλλεται να επιλυθεί. Όχι με την όποια λύση, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, αλλά με μια λύση δίκαιη, λειτουργική, για να είναι και βιώσιμη, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των Κυπρίων: Να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε το νησί μας για να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, επιτυγχάνοντας έτσι να υπάρξει πρόοδος μέσα από την ανάπτυξη και την ευημερία».

Πρόσθεσε επίσης: «Πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, και θέλω να πιστεύω ότι το Εθνικό Συμβούλιο - που θα συνέλθει όχι στις 14 του Ιούνη, διότι εκείνη θα είναι συνεδρίαση για διαδικαστικά ζητήματα, αλλά στην πολυήμερη σύνοδο που θα ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού - θα πετύχει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο στη βάση του οποίου θα κινηθεί η δική μας πλευρά».

Κληθείς να πει αν στο θέμα της οικονομίας βγαίνουμε από τις δυσκολίες, ο κ. Κυπριανού είπε: «Κάθε άλλο παρά βγαίνουμε από τη δύσκολη πορεία».