4/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στα εγκαίνια της κοινοτικής βιβλιοθήκης Μαθιάτη 04/06/2013


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να μετάσχω σήμερα σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την τοπική κοινωνία του Μαθιάτη, την τέλεση των εγκαινίων της κοινοτικής βιβλιοθήκης, αλλά και για να παρακολουθήσω τη γιορτή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, αφού βρισκόμαστε στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Η αξία των βιβλιοθηκών είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Είναι θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

Έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι η τοπική πύλη στη γνώση και στον πολιτισμό. Συγκεντρώνοντας, διαφυλάσσοντας, συντηρώντας και αναδεικνύοντας το έντυπο βιβλιακό υλικό των συλλογών τους, καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, ικανοποιούν τις πνευματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, υποστηρίζουν το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνήθως γίνονται το επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων των κοινοτήτων.

Η δημιουργία τέτοιων σημαντικών χώρων σε μια κοινότητα δείχνει την έγνοια των τοπικών Αρχών για την ανάπτυξη των κατοίκων τους, πέρα από την ικανοποίηση των βιολογικών καθημερινών αναγκών τους. Η βιβλιοθήκη αυτή ήταν το όνειρο του κοινοτάρχη κ. Θεόδωρου Τσάτσου ο οποίος, από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του, το έθεσε ως προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου σημείου αναφοράς στην κοινότητα.

Με την ένθερμη παρότρυνση από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Έλλη Πάρπα, με την υλική και όχι μόνο στήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οι οποίες παραχώρησαν μεγάλο αριθμό βιβλίων και χρηματικό ποσόν, και με την έμπρακτη συμπαράσταση της Μητρόπολης Ταμασού αλλά και προσωπικά του Πανιερώτατου Μητροπολίτη κ. Ησαΐα, ο στόχος του κ. Τσάτσου γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

Αν και ο χώρος που στεγάζει αυτή τη στιγμή τη βιβλιοθήκη είναι μικρός, οι κοινοτικές Αρχές δεν θα φεισθούν κόπου και εξόδων για επέκτασή του, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ακόμα, η προσθήκη ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στον χώρο, η οποία είναι το επόμενο στάδιο, σίγουρα θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των χρηστών της και στον ηλεκτρονικό τομέα.

Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί ως δανειστική για όλη την κοινότητα. Οι κοινοτικές Αρχές του Μαθιάτη, όμως, είναι πρόθυμες να εξυπηρετήσουν και όποιες γειτονικές κοινότητες θα ήθελαν να επωφεληθούν και να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη. Η συνεργασία αυτή και η προθυμία παροχής υπηρεσιών από μια κοινότητα σε άλλη είναι η απόδειξη υγιών σχέσεων ανάμεσα στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.

Ας ελπίσουμε πως η βιβλιοθήκη αυτή θα καταστεί κέντρο διάδοσης και παραγωγής πολιτισμού και θα εμπλουτιστεί με εκθέσεις, εκδόσεις, διαλέξεις, μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλα πολιτιστικά γεγονότα τα οποία θα αναβαθμίσουν τον πολιτισμό στην κοινότητα του Μαθιάτη αλλά και στις γύρω κοινότητες.

Θα ήθελα να επαναλάβω τη στήριξη του Υπουργείου σε πρωτοβουλίες τέτοιου είδους και να εκφράσω για ακόμα μια φορά τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Κοινοτάρχη, αλλά και στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Μαθιάτη, για την υλοποίηση του στόχου τους και τη δημιουργία της βιβλιοθήκης που πριν από λίγο εγκαινιάσαμε.

Ευχαριστώ θερμά και όλους τους άλλους φορείς αλλά και τα άτομα που με τον ενθουσιασμό τους και την έμπρακτη συνεισφορά τους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης.

Συγχαίροντας όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης, εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι.