31/5/13

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, στο Υπουργείο Γεωργίας



Παρασκευή, 31/5/2013
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, στο Υπουργείο Γεωργίας

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου έχει τρία βασικά θέματα. Το πρώτο θέμα είναι οι εκδηλώσεις που το Τμήμα Περιβάλλοντος διοργανώνει κατά την εβδομάδα 3-7 Ιουνίου, περιλαμβανομένης και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Θα σας περιγράψω μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για όλες τις θεματικές ενότητες του περιβάλλοντος με τις οποίες ασχολείται το Τμήμα Περιβάλλοντος και αυτές είναι:
-       η αειφόρος ανάπτυξη και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των πόρων
-       η προστασία της Φύσης και η ανάσχεση απώλειας της Βιοποικιλότητας
-       η εκτίμηση επιπτώσεων από έργα και προγράμματα στο περιβάλλον δηλ. οι περιβαλλοντικές μελέτες,
-       η κλιματική αλλαγή και οι δράσεις για την αποτροπή και συγκράτησή της
-       και τέλος, η διαχείριση αποβλήτων και ο έλεγχος της ρύπανσης.
Οι εκδηλώσεις είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν διάφορες ομάδες πληθυσμού και δεν θα είναι μόνο σε αίθουσες αλλά και στο πεδίο όπου δίνεται η ευκαιρία εορταστικής εξόρμησης και συμμετοχής στο ευρύ κοινό.
Το δεύτερο θέμα αφορά τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και ειδικότερα το νέο Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2012- 2014, με την ευκαιρία της εκτύπωσης του. Στόχος είναι η προβολή του στα πλαίσια της ενίσχυσης της πολιτικής και των δράσεων για μια πιο πράσινη ανάπτυξη.
Το τρίτο θέμα σχετίζεται με τα νερά κολύμβησης και την πρωτιά της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ποιότητα των νερών κολύμβησης μας. Το θέμα αυτό είναι άκρως σημαντικό για την Κύπρο, καθότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιλέγουν τουριστικούς προορισμούς για τις διακοπές τους είναι πολύ ευαίσθητοι στην ποιότητα του περιβάλλοντος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή τους.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου θα γίνει απονομή του Οικολογικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης EU ECOLABEL σε νέα προϊόντα στην κυπριακή αγορά.
Θέμα: Εκδηλώσεις Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας 4 – 7 Ιουνίου
1η εκδήλωση: Ημερίδα για το πρόγραμμα για την Οικο-καινοτομία – Δευτέρα 3 Ιουνίου
Η Πράσινη Οικονομία, σε αντίθεση με την γκρίζα οικονομία, συμβαδίζει με την αειφόρο ανάπτυξη, της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες προοπτικές και θέσεις εργασίας τόσο για επιστημονικό όσο και για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.
Στα πλαίσια της Κυβερνητικής Πολιτικής για προώθηση της Πράσινης Οικονομίας, της αναζωογόνησης της οικονομίας του τόπου και της μεγιστοποίησης της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, το Τμήμα Περιβάλλοντος διοργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, ημερίδα με θέμα την Οικο-καινοτομία. Αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της εβδομάδας.
Η ημερίδα αυτή είναι η συνέχεια προηγούμενης ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος πριν 4 περίπου εβδομάδες, κατά την οποία είχαν επεξηγηθεί στους ενδιαφερομένους όλα τα διαθέσιμα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τα οποία σχετίζονται με το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης και της οικο-καινοτομίας.
Η προώθηση της οικο-καινοτομίας αποτελεί βασικό άξονα τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής μας στρατηγικής. Η Κύπρος μπορεί μεν να έχει περιορισμένους φυσικούς πόρους, αλλά διαθέτει απεριόριστους όσον αφορά το επίπεδο μόρφωσης των νέων επιστημόνων μας και τη δυναμικότητα  του επιχειρηματικού μας κόσμου.
Η  ημερίδα που θα διεξαχθεί στις 3 του Ιούνη, θα επικεντρωθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της οικο-καινοτομίας, απευθύνεται πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχο έχει να τις ενημερώσει και να τις βοηθήσει να υποβάλουν προτάσεις και να συμμετάσχουν στο συγχρηματοδοτούμενο αυτό πρόγραμμα. Για τον σκοπό αυτό έχει κληθεί και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα λειτουργός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επεξηγήσει τους συμμετέχοντες τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Επίσης, προκειμένου να υποβοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι επιχειρήσεις μας στο να μετέχουν στο πρόγραμμα, έχει διευθετηθεί όπως όσοι επιθυμούν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με την λειτουργό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρήσεις μας θα δράξουν την ευκαιρία για να εμπλακούν ενεργά στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της οικο-καινοτομίας, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι θα συντείνει ουσιαστικά στο να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

2η εκδήλωση: Ημερίδα με θέμα τις περιβαλλοντικές μελέτες – Τετάρτη 5 Ιουνίου
Η δεύτερη εκδήλωση της βδομάδας αφορά την Τετάρτη 5 Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα για τις 5 Ιουνίου 2013 περιλαμβάνει ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος με τίτλο: «H Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Έργα και Σχέδια/Προγράμματα. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».
Στόχος της Ημερίδας αυτής είναι να ενημερώσει το κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς για την ιστορία και εξέλιξη της διαδικασίας εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, να γίνει παρουσίαση της εφαρμογής της νομοθεσίας αυτής στην Κύπρο με κριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της, να παρουσιαστούν συγκεκριμένα εργαλεία για καλύτερη εφαρμογή και τέλος, να προβληθεί το μέλλον της νομοθεσίας αυτής όπως προγραμματίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ημερίδα ενδιαφέρει άμεσα τους ιδιώτες και δημόσιους αιτητές αναπτυξιακών έργων, καθώς θα επεξηγήσει τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται και θα δώσει επιπρόσθετα εργαλεία για καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας. Παράλληλα ενδιαφέρει και άλλα εμπλεκόμενα Τμήματα, μελετητικά γραφεία και Μη-κυβερνητικές οργανώσεις που εμπλέκονται είτε στη διαδικασία ετοιμασίας μελετών εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον είτε στην αξιολόγηση τους. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Τμήματος Γεωργίας, από τις 9.00 πμ. μέχρι τις 12.30 μμ.
Φιλοδοξεί η ημερίδα αυτή να αποτελέσει την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και διαβούλευσης ο οποίος θα συνεχιστεί με στόχο να ακουστούν κριτικές απόψεις για τη βελτίωση του θεσμού στην Κύπρο, με την ευκαιρία που συζητείται και η αλλαγή της σχετικής Οδηγίας στις Βρυξέλλες.

3η Εκδήλωση: Προβολής του ΤΡΑΜ – Πεζόδρομος Πεδιαίου – Πέμπτη 6 Ιουνίου
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση «προβολής του τραμ» ως μέσο μαζικής μεταφοράς. Ένα μέσο μεταφοράς που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών για τις καθημερινές διακινήσεις τους, αλλά και θα παρέχει επιπρόσθετες ευκαιρίες για εύκολη διακίνηση για ψυχαγωγικούς και κοινωνικούς σκοπούς, με χαμηλό κόστος, άνεση, αξιοπιστία χρόνου διακίνησης και χαμηλή επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Τα οφέλη της δημιουργίας ενός συστήματος ΤΡΑΜ μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως:
·         Η μεγαλύτερη προσέλκυση επιβατών από οποιοδήποτε άλλο επιφανειακό μέσο μαζικής μεταφοράς.
·         Η μηδενική εκπομπή ρύπων, εφόσον κινείται με ηλεκτρισμό.
·         Η πιο γρήγορη μεταφορά, κυρίως σε ώρες αιχμής, εφόσον έχει δικό του διάδρομο κίνησης ανεξάρτητα από τη ροή των οχημάτων.
·         Η μεγάλη αξιοπιστία τόσο στον χρόνο αναμονής, όσο και στον χρόνο διακίνησης, διότι δεν επηρεάζεται από τη συμφόρηση στον δρόμο.
·         Το μικρότερο κατά επιβάτη λειτουργικό κόστος από οποιοδήποτε άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς

Η πιο πάνω εκδήλωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε δράσεις μείωσης των αερίων εκπομπών από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην κοινωνία μας. Η Κύπρος έχει μεγάλα περιθώρια διαφοροποιήσεων στον τομέα αυτό και η εκδήλωση αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια αυτή. Η εκδήλωση περιλαμβάνει πεζοπορία κατά μήκος του  ποταμού πεδιαίου με τελικό προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο και κατάθεση σχετικής πρότασης για προώθηση της, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

4η Εκδήλωση: Ανακύκλωση με φόντο Μπλε – Παραλία Φοινικούδων - Παρασκευή 7 Ιουνίου
Στα πλαίσια της προώθησης της περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, της καλλιέργειας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης για την ορθή διαχείριση αποβλήτων και την προστασία των νερών κολύμβησης, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Ανακύκλωση σε φόντο μπλε».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7/6/2013 από τις 9.00-13.00, από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας και τον οργανισμό CYMEPA στην Παραλία των Φοινικούδων. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά σχολεία της περιοχής αλλά και το κοινό που θα βρεθεί στον χώρο.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών κυρίως, αλλά και των υπόλοιπων κοινωνικών φορέων, σε θέματα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης αποβλήτων αλλά και σε θέματα που τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της καθαριότητας των παραλιών μας και των νερών κολύμβησης. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν ενημερωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καθαρισμό της παραλίας των Φοινικούδων και διαχωρισμό των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων που θα μαζευτούν σε κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι στην συνέχεια θα μεταφερθούν από συλλέκτες σε μονάδες επεξεργασίας.
Τα παιδιά θα ενημερωθούν για θέματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και προστασίας των νερών και των παραλιών και θα διασκεδάσουν φτιάχνοντας κατασκευές από απόβλητα και ζωγραφίζοντας το περιβαλλοντικό πανό των καθαρών θαλασσών και της ανακύκλωσης αποτυπώνοντας έτσι τις εντυπώσεις τους.

5η Εκδήλωση: Περίπατος στη Φύση- Βουνοκορφές Μαδαρής & Παπούτσας- Σάββατο 8 Ιουνίου
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Περιβάλλοντος, ο κλάδος Φύσης του Τμήματος Περιβάλλοντος διοργανώνει περίπατο στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Βουνοκορφές Μαδαρής-Παπούτσας», το Σάββατο 8 Ιουνίου, 2013. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την ανάδειξη των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και ευκαιρία να περπατήσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές της κυπριακής φύσης.

Όσον αφορά τον περίπατο, η διαδρομή έχει μήκος περίπου 6 km και θα ξεκινήσει από την κοινότητα Παλαιχωρίου (έναρξη μονοπατιού μετά από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Παλαιχωρίου) και θα καταλήξει στην περιοχή «Άππης» (μεταξύ κοινότητας Αγ. Επιφανείου – Παλαιχωρίου). Από την περιοχή «Άππης» θα διανυθούν επιπλέον περίπου 2 km με κατάληξη κοντά στο Κέντρο «Τα φανάρια της Μαρουλλούς».

Η αναχώρηση για την περιοχή όπου θα γίνει ο περίπατος θα γίνει από τα γραφεία του Τμήματος Περιβάλλοντος στις 8.00 πμ, ώστε ο περίπατος να ξεκινήσει στις 9.00 πμ και η επιστροφή αναμένεται στις 13.00 μμ.

Θέμα: Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις
Το δεύτερο θέμα μας σήμερα αφορά τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις. Πέραν από τις ενέργειες του ιδιωτικού τομέα για προώθηση της Πράσινης Οικονομίας, το κράτος έχει και αυτό ευθύνες και σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει μέσα από πολιτικές για ενθάρρυνση και στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, είναι ένα από τα εργαλεία που είναι χρήσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ήταν φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό. Το δεύτερο που έχω σήμερα τη χαρά να σας παρουσιάσω, είναι ακόμα πιο φιλόδοξο.

Το κράτος, διαθέτοντας μεγάλη αγοραστική δύναμη, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει και να στηρίξει πράσινα αλλά και οικο-καινοτόμα προϊόντα, κάνοντάς τα πιο εύκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Ο σχεδιασμός και η επιτυχία της πολιτικής για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, εξαρτώνται άμεσα από όλες τις κρατικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα πρέπει να φροντίσει να είναι διαθέσιμα στην αγορά πράσινα προϊόντα.

Είναι κατανοητό ότι η αλλαγή νοοτροπιών και συνηθειών του παρελθόντος δεν είναι εύκολη. Η αλλαγή δεν γίνεται εύκολα δεκτή, κυρίως σε οργανισμούς όπως το δημόσιο αλλά και ούτε από τους καταναλωτές. Δεν έχουμε όμως επιλογή και η πορεία μας είναι μονόδρομος.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις όχι μόνο ως μια περιβαλλοντική πολιτική αλλά και ως πολιτική μέσα από την οποία θα στηριχθούν τα κυπριακά προϊόντα τα οποία εμπίπτουν στις πρόνοιες του Σχεδίου. Για παράδειγμα, το Σχέδιο προβλέπει την αγορά βιολογικών προϊόντων για τους παιδιατρικούς θαλάμους των κρατικών νοσηλευτηρίων, κάτι για το οποίο είμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο. Αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα για τους παιδιατρικούς θαλάμους, πρωτίστως βοηθούμε τα άρρωστα παιδιά, προστατεύουμε το περιβάλλον του τόπου μας από τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε έναν τομέα της γεωργίας μας, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου και στην απασχόληση των ανέργων μας.

Μερικές από τις κύριες πρόνοιες του νέου Σχεδίου Δράσης, είναι η πρόβλεψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η αγορά ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε σχολεία και στρατόπεδα, η εξοικονόμηση νερού στα δημόσια κτήρια με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, η αγορά καθαριστικών, βαφών, επίπλων και υφασμάτων που είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, η αγορά οχημάτων με μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, η αγορά ανακυκλωμένου χαρτιού και πολλά άλλα.

Θέμα: Ποιότητα Νερών Κολύμβησης
Αναφορικά με το τρίτο θέμα της σημερινής συνέντευξης, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι και φέτος η Κύπρος εξακολουθεί, για όγδοη συνεχή χρόνια, να κατέχει την πρωτιά στην Ευρώπη για τις πιο καθαρές θάλασσες όσον αφορά τα νερά κολύμβησης. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της ποιότητας των κυπριακών νερών κολύμβησης, έδειξαν 100% συμμόρφωση ως προς τις υποχρεωτικές αλλά και τις πιο αυστηρές ενδεικτικές τιμές, όπως αυτές καθορίζονται στη σχετική  Οδηγία ενώ ακολουθούν με ποσοστό συμμόρφωσης η Μάλτα με 97%, η Κροατία με 95%, η Ελλάδα με 93%, η Γερμανία 88%, η Πορτογαλία με 87% και η Ιταλία με 85%.   

Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών και εγκεκριμένων αποτελεσμάτων για την ποιότητα των νερών κολύμβησης της Ευρώπης έγινε στις 21 Μαΐου 2013 από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik και την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος κα Jacqueline McGlade.
Για την κολυμβητική περίοδο του 2012, η οποία είχε διάρκεια από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, έτυχαν παρακολούθησης 112 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας για τη Διαχείριση των Νερών Κολύμβησης.
Η Κύπρος έχει καταφέρει: Αφενός να εφαρμόσει πλήρως την Οδηγία για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτή, και αφετέρου να πρωτοπορεί ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., όσον αφορά τα   ποσοστά συμμόρφωσης φτάνοντας το 100 % συμμόρφωση με τα πιο αυστηρά όρια ποιότητας.
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν για ακόμα μια χρονιά την εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης της χώρας μας με οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία, ειδικά στην περίοδο οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος μας. Η σημαντικότητα του θέματος δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, καθότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες αποδίδουν πρώτιστη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και επηρεάζονται από αυτά.

Αυτή η συνεχιζόμενη επιτυχία και πρωτιά που τιμά την Κύπρο, οφείλεται στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή για την προστασία του Περιβάλλοντος, με τη δική μας ενεργό συμμετοχή αλλά και με την παρότρυνση στους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν με δικό τους τρόπο, για ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Εύχομαι σε όλους ένα καλό καλοκαίρι σε καθαρές θάλασσες και παραλίες.



Απονομή Οικολογικού Σήματος σε νέα κυπριακά προϊόντα
Όπως ανάφερα και προηγουμένως τα περιβαλλοντικά προϊόντα μπορούν να δώσουν στις επιχειρήσεις μας νέα ώθηση και να τις βοηθήσουν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.
Το 2009, η εταιρεία ZX Fami, ήταν η πρώτη κυπριακή βιομηχανία στην οποία απονεμήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα EU ECOLABEL, για το προϊόν Eco Fami Window Cleaner, της κατηγορίας «Καθαριστικά Γενικής Χρήσης και Προϊόντα Καθαρισμού Χώρων Υγιεινής». Το EU ECOLABEL είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά και ποιότητας, για προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με  αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια

Η εταιρεία, συνεχίζοντας της προσπάθειές της, έχει προχωρήσει στην παρασκευή τριών νέων προϊόντων, ενός υγρού καθαρισμού γενικής χρήσης, ενός σαμπουάν και ενός υγρού καθαρισμού χεριών. Έτσι είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα είμαι σε θέση να απονέμω το οικολογικό σήμα EU ECOLABEL, στα τρία αυτά νέα προϊόντα της εταιρείας ZX Fami.

Η ενεργητικότητα και οι προσπάθειες της συγκεκριμένης εταιρείας είναι παράδειγμα προς μίμηση για το “πρασίνισμα” των οργανισμών στη χώρα μας.  Είναι πεποίθησή μου ότι μόνο οι επιχειρήσεις που κοιτούν μπροστά και είναι διατεθειμένες να βγουν έξω από τα στεγανά, θα μπορέσουν να επιβιώσουν τις δύσκολες ώρες που περνάμε.

Θα ήθελα να δώσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στην εταιρεία ΖΧ FAMI που είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της προς την κατεύθυνση αυτή, και να τη διαβεβαιώσω ότι θα έχει την πλήρη στήριξη των υπηρεσιών του Υπουργείου μου.


------------------------------------------