2/5/13

Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη φωτογράφηση διαδηλωτών υπό όρους



2/5/2013

Σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη

φωτογράφηση διαδηλωτών υπό όρους




Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου, στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Γιάννος Δανιηλίδης και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, συζητήθηκε το θέμα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης διαδηλώσεων και των συμμετεχόντων σε αυτές.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η τακτική που ακολουθούνταν στο παρελθόν, η πρόθεση της Αστυνομίας για έκδοση σχετικής εγκυκλίου καθώς και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος της φωτογράφησης/κινηματογράφησης διαδηλωτών. Σκοπός της συζήτησης, η όσο το δυνατό καλύτερη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού.

Η πολιτική της Κυβέρνησης, επεσήμανε ο κ. Υπουργός, είναι όπως επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός κατά τις εκδηλώσεις που αφορούν σε δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης καθώς και το δικαίωμα του συνέρχεσθε. Ζήτησε τόσο από το Γραφείο του Επιτρόπου όσο και από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να εξετάσουν το θέμα ούτως ώστε τα δικαιώματα αυτά να μην παραβιάζονται από ενέργειες της Αστυνομίας.

«Η φωτογράφηση/κινηματογράφηση των παρευρισκομένων σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν μπορεί να γίνεται για οποιοδήποτε λόγο πέραν από απλά και μόνο τη διερεύνηση της διάπραξης ποινικού αδικήματος κατά το χρόνο που αυτό επιτελείται», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου. Η φωτογράφηση/κινηματογράφηση, διευκρίνισε, να γίνεται μόνο κατά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, όχι προηγουμένως, και αφού έχει υπάρξει προειδοποίηση ότι αν διαπραχθούν αδικήματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί φωτογράφηση/κινηματογράφηση. Δεν είναι επιτρεπτή, πρόσθεσε, η φωτογράφηση/κινηματογράφηση διαδηλωτών είτε λόγω «πιθανής διάπραξης αδικημάτων» είτε γιατί οι διαδηλωτές έχουν προηγούμενο παρελθόν ή άλλους λόγους.

Επιπλέον,  το υλικό που προκύπτει θα χρησιμοποιείται μόνο για τον πιο πάνω σκοπό: μέχρι απόδειξης αδικήματος ενώπιον του δικαστηρίου και δεν μπορεί να φυλάσσεται για οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, δε, θα διασφαλιστεί και ο τρόπος χρήσης του υλικού και η καταστροφή του.

Στη σημερινή συνάντηση, διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας και οποιασδήποτε ρύθμισης, «κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, ενεργούν κατά τρόπον που εκείνοι κρίνουν σκόπιμο έστω και αν αυτός μπορεί να παραβιάζει τις διατάξεις του συντάγματος». Ο κ. Υπουργός ζήτησε να μελετηθούν οι νόμοι και άλλων χωρών όπου ρυθμίζεται νομοθετικά το ζήτημα και να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες εκείνες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν την κατάχρησή τους. Αναμένεται απάντηση σε περίπου δύο μήνες καθότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που χρήζει αρκετής μελέτης.

Η προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Υπουργός, είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τα συνταγματικά δικαιώματα και να σταματήσουμε ενέργειες οι οποίες παραπέμπουν είτε σε φακέλωμα είτε σε προσπάθεια διαπίστωσης με ποιον τρόπο εκδηλώνει τις απόψεις του ο κάθε πολίτης.

----------------------