2/5/13

Ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε υπεραγορές εν όψει των εορτασμών του Πάσχα

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης πραγματοποίησε σήμερα επισκέψεις σε υπεραγορές της επαρχίας Λευκωσίας εν όψει των εορτασμών του Πάσχα. Στο πλαίσιο των επισκέψεών του, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Για το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ανθρώπινη υγεία και η ασφάλεια των τροφίμων. Γι’ αυτό τον λόγο και εν όψει των εορτών του Πάσχα, επειδή αναμένεται μεγάλη κατανάλωση σε κρέας και γενικά σε ζωικά προϊόντα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 420 έλεγχοι σε κρέατα και άλλοι 280 σε τυριά και οι Υπηρεσίες θα συνεχίσουν τους εντατικούς ελέγχους μέχρι το τέλος της πασχαλινής περιόδου.
Μέσα από την πρώτη μου επίσκεψη εδώ, θα ήθελα να καλέσω τους συμπατριώτες μας να στηρίξουν τα κυπριακά προϊόντα. Έχω παρατηρήσει ότι οι τιμές τους είναι πολύ καλές και ανταγωνιστικές και, από ό,τι πληροφορήθηκα, είναι μειωμένες κατά 25 τοις εκατόν σε σχέση με πέρσι. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει τα κυπριακά προϊόντα, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν ως επί το πλείστον κυπριακά προϊόντα στην αγορά για κατανάλωση αυτές τις μέρες, ο κ. Υπουργός είπε ότι αναφορικά με το κρέας υπάρχουν αποκλειστικά κυπριακά αμνοερίφια και δεν έχουν γίνει εισαγωγές, κυρίως λόγω των ανταγωνιστικών τιμών των κυπριακών.
Σε ερώτηση εάν διαπιστώθηκε κάτι επιλήψιμο κατά τη διάρκεια των ελέγχων ποιότητας των προϊόντων, ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι πολύ αυστηροί. Υπήρξαν πέντε – έξι περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα αλλά υπήρξε συμμόρφωση με τους κανόνες, είπε, και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά μέχρι το τέλος των εορτασμών του Πάσχα.
Ερωτηθείς αναφορικά με το ύψος των πωλήσεων σε σχέση με πέρσι, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έως τώρα έχουν διατεθεί γύρω στις 28,000 αμνοερίφια στην αγορά και αναμένεται να διατεθούν γύρω στις 40,000 συνολικά, έναντι 46,000 που διατέθηκαν πέρσι. Η διαφορά των 6,000 αφορά κρέατα εισαγωγής που δεν θα έχουμε φέτος και άρα οι Κύπριοι παραγωγοί δεν θα επηρεαστούν καθόλου σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις του κρέατος, διευκρίνισε. Τέλος, ο κ. Κουγιάλης έστειλε τις ευχές του για τις άγιες μέρες του Πάσχα προς όλους και ευχήθηκε η στήριξη που δίδεται αυτή την περίοδο στα κυπριακά προϊόντα να συνεχιστεί και μετά.