23/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στη Μόσχα



O Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του κ. Sergey Shoigu. Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Συζήτησαν επίσης θέματα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παραγωγική και οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την επικαιροποίηση της υπάρχουσας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και τη σύναψη Συμφωνίας Παροχής Διευκολύνσεων, από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περιπτώσεις εκκένωσης/ απομάκρυνσης Ρώσων πολιτών.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έθεσε το θέμα παροχής διευκολύνσεων, από την Κύπρο, σε πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ρωσίας, πρακτική που ακολουθείται και για άλλες χώρες.

Ο κ. Φωτίου απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Shoigu όπως επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο, εντός του 2013, η οποία έγινε αποδεκτή.

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμα και Πρόεδρο της Επιτροπής  Άμυνας κ.
Vladimir Komoedov, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσο αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα ο κ. Φωτίου συμμετείχε επίσης στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με θέμα “Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, Στρατιωτική και Πολιτική Προσέγγιση”. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ κ. Lamberto Zannier, Υπουργοί Άμυνας κ.α. Ο κ. Φωτίου σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανέπτυξε το θέμα “Οι Προοπτικές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υπουργός Άμυνας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov και τους Υπουργούς  Άμυνας της Γαλλίας κ. JeanYves Le Drian και της Ελλάδας κ. Πάνο  Παναγιωτόπουλο.

23/5/2013