11/5/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Η πρόταση για την Αμμόχωστο είναι μια παλιά πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις και με κάποια μέτρα τα οποία, προ νέου κύκλου συνομιλιών, θα μπορούσαν να αναλαμβάνονταν για να δώσει η Τουρκία δείγματα γραφής καλής θέλησης για λύση στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 15ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση του από την Προεδρία του κόμματος είπε: «Μετά από 37 χρόνια, σίγουρα με τόσο στενούς δεσμούς συναισθηματικούς, αγωνιστικούς είναι φυσικό και ανθρώπινο να αισθάνεσαι μια ιδιαίτερη συγκίνηση. Όμως, ήταν μια συνειδητή απόφαση, διότι θέλω να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ιδεολογικά αποστασιοποιείσαι από την παράταξη της οποίας ηγείσαι για 16 τόσα χρόνια και την οποία είχες συνδημιουργήσει με άλλους συναγωνιστές. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσουμε τους πολίτες πλέον ως ίσους και όχι με βάση τις κομματικές ταυτότητες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει παράπονα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από κυβερνητικά στελέχη η πρόταση του για έξοδο από το ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα έχει την ευκαιρία το ΑΚΕΛ να αναφέρει τα πάντα στη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Μαΐου που εδώ και μια βδομάδα ορίστηκε».

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η πρόταση «μάς έχει ήδη γνωστοποιηθεί, γίνονται μελέτες της εισήγησης και, βεβαίως, θα υπάρξει διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση αν η MoneyVal κάνει νέες προτάσεις που ενδεχομένως να φέρουν νέους όρους στο Μνημόνιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω υπόψη μου, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι».

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν είναι νέα πρόταση, είναι πρόταση, την οποία έχουμε από καιρό επεξεργαστεί και δεν εκφράζει παρά πολιτικές που έχουν αποφασιστεί και αφορούν παλιές προτάσεις με κάποιες διαφοροποιήσεις, κάποια μέτρα που προ νέου κύκλου συνομιλιών, όταν και εφόσον θα είμαστε έτοιμοι, οπωσδήποτε θα μπορούσε να αναλαμβάνονταν, να δείξουν ένα δείγμα γραφής ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, ότι έχει την καλή θέληση και βούληση να οδηγήσει σε μια λύση το κυπριακό πρόβλημα».