11/5/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 15ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ

Φίλε Πρόεδρε, αγαπημένοι συνεργάτες που αποτελείτε τη σημερινή ηγεσία της παράταξης, αγαπημένες φίλες και φίλοι, αξιωματούχοι, στελέχη και απλά μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού,


Αισθάνομαι πάνω απ’ όλα την ανάγκη να εκφράσω εκ βαθέων και με ιδιαίτερη συγκίνηση, ευχαριστίες για την τιμή που μου αποδίδεται σήμερα από μια παράταξη που όλοι μαζί κτίσαμε για να μεγαλουργήσει. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι ο δεύτερος Επίτιμος Πρόεδρος της παράταξης.

Γνώριζα πάντοτε πως κάποια χρονική στιγμή η κομματική διαδρομή τερματίζεται. Εκείνο, όμως, που αγνοούσα είναι πόσο δύσκολο είναι φορτισμένος με συναισθήματα, αναμνήσεις και βιώματα να επιχειρείς να τα αποτυπώσεις σε κάποιες σελίδες χαρτιού, προκειμένου να ανταποδώσεις την αγάπη, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη στις χιλιάδες αξιωματούχων, στελεχών, μελών και φίλων της μεγαλύτερης παράταξης του τόπου.

Ποιός, αλήθεια, και πόσο μπορεί να ξεπεράσει μια ζωή 37 χρόνων γεμάτη αγώνες και αγωνίες, χαμόγελα χαράς για επιτυχίες, αλλά και δάκρυα πικρίας για αποτυχίες. Ποιός αλήθεια μπορεί να διαγράψει μια διαδρομή ταυτισμένη με τη γέννηση και πορεία μιας παράταξης που έμελλε θετικά να σημαδέψει τα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Αγαπημένες και αγαπημένοι μου συνεργάτες,

Δεν είναι σκοπός μου να ανατρέξω στο παρελθόν για να δικαιώσω το παρόν. Νιώθω, όμως περήφανος διότι όλοι μαζί, παλαιότεροι και νεότεροι, υπό την ηγεσία του πατριάρχη της παράταξης, του Γλαύκου Κληρίδη, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και να αντισταθούμε τα μαύρα εκείνα χρόνια που με επίκληση τη «δημοκρατία» εκαλύπτετο κάθε μορφή διωγμού, προπηλακισμού και στιγματισμού.

Πιο περήφανος, όμως, νιώθω διότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ξεκάθαρους ιδεολογικούς προσανατολισμούς, με πολιτικές που έθεταν υπεράνω του κομματικού το εθνικό καλό, με αντιλήψεις σύγχρονες και ριζοσπαστικές κατόρθωσε να αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας.

Μέσα από τη νηφάλια πολιτική σκέψη, τον πραγματισμό και τις πολιτικές ευθύνης, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις ο λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση της χώρας σε δύο καθοριστικές για τον τόπο στιγμές.

Η πρώτη με την ανάδειξη του ιδρυτή της παράταξης, Γλαύκου Κληρίδη, στην Προεδρία της Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1993-2003. Μια δεκαετία που άφησε τη σφραγίδα της για τα δεκάδες έργα υποδομής, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη φιλολαϊκή πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, τους αγρότες, τις ανασφάλιστες μάνες, τις πολύτεκνες οικογένειες και όχι μόνο, τις δύο φορολογικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την οικονομία εν γένει σε μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη, με αποκορύφωμα τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δεύτερη ήταν κατά τις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές που σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, τη συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κόμματος και σωρείας οργανωμένων συνόλων, αλλά και χιλιάδων ανένταχτων πολιτών, ο Πρόεδρος της παράταξης έλαβε την εντολή με ένα ποσοστό που πλησιάζει το 58% να διαχειριστεί τις τύχες της πατρίδας μας.

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

Είναι γνωστές οι δύσκολες συνθήκες και τα προβλήματα που παραλάβαμε. Όμως, στα δύσκολα είναι που μάθαμε να λειτουργούμε. Στα δύσκολα είναι που χρειάζεται η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η ανάληψη των ευθυνών ενός ηγέτη, ενός ηγέτη που δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος, προκειμένου να υπηρετήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας του.

Γνωρίζετε όλες και όλοι κάτω από ποιες συνθήκες αδήριτης ανάγκης δέχθηκα αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούσα, αποφάσεις που δοκίμασαν την πολιτική μου αξιοπρέπεια, αποφάσεις, όμως, που δεν επέτρεψαν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας με τα όσα αυτή θα συνεπαγόταν για τους πολίτες.

Δεν είμαι εξ εκείνων που αρέσκονται να ωραιοποιούν τα δυσάρεστα. Αντίθετα, γνωρίζω, συμμερίζομαι, αλλά και συμπάσχω με όσους εκ των συμπολιτών μας είναι τα θύματα των συνεπειών από τις πολιτικές ατολμίας, ιδεοληψιών και ιδεολογικών αγκυλώσεων που μας κληρονόμησαν οι προκάτοχοι μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν είναι πρόθεση μου να εισέλθω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Πρόθεση μου είναι να επικεντρωθώ στο τι πρέπει να πράξουμε ώστε άμεσα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση, το συντομότερο δυνατόν να αμβλύνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας και τάχιστα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να τραβήξουμε μπροστά.

Και θέλω να σας πω κάτι που αισθάνομαι έντονα: Θα τα καταφέρουμε, σας το υπόσχομαι, διότι έχω το ίδιο πείσμα, την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα, όπως και ο λαός μας.

Ήδη, εξαγγείλαμε μια δέσμη μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας και εντός των επόμενων εβδομάδων ακολουθεί η δεύτερη. Την ίδια ώρα και συναφής με τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας είναι και μια σειρά τολμηρών μέτρων για εκσυγχρονισμό του κράτους, για πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, για εμπέδωση της αξιοκρατίας, του κύρους των θεσμών, αλλά και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυση του έθετε ως ύψιστο πολιτικό του στόχο την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την κατοχή. Ένα στόχο που υπηρετήσαμε με συνέπεια και εξακολουθούμε να υπηρετούμε με την προσήλωση μας πάντοτε στη νηφάλια πολιτική σκέψη και στην ορθολογική ανάλυση των πολιτικών δεδομένων, σύμφωνα και με το πολιτικό δόγμα του ιδρυτή της πολιτικής μας παράταξης, Γλαύκου Κληρίδη.

Και θέλω, ακριβώς, για να καταδειχθεί η συνέπεια αυτής της παράταξης, να κάνω αναφορά στο τι επί λέξει έλεγα στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο του 2009: «Με πάθος αγωνιζόμαστε για την επανένωση. Δεν πρόκειται, όμως, ποτέ αυτό μας το πάθος να μας οδηγήσει στην αποδοχή της όποιας λύσης. Κανένας δεν θα πρέπει είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να μας θεωρεί ως δεδομένους».

Για να συνεχίσω αμέσως μετά: «Η τελική μας απόφαση, είτε θετική είτε αρνητική, θα κριθεί από το συνολικό περιεχόμενο της πρότασης λύσης η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων, των οποίων το μέλλον θα πρέπει να είναι απόλυτα διασφαλισμένο». Βεβαίως έκανα αναφορά και στη βάση αρχών του Κυπριακού, δηλαδή στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, αλλά κατά κύριο λόγο, στις βασικές αρχές και αξίες και το κεκτημένο μιας Ένωσης, της οποίας είμαστε μέλος και τις οποίες θα πρέπει με θρησκευτική ευλάβεια να υλοποιούμε. Αυτή ήταν και παραμένει, και υπό τη σημερινή μου ιδιότητα, η ακλόνητη πολιτική που θα ακολουθήσουμε ως Κυβέρνηση και Εθνικό Συμβούλιο.

Σε αυτή την εθνική αποστολή, είτε αναφέρεται στο εθνικό πρόβλημα είτε στην οικονομική κρίση είτε στον εκσυγχρονισμό του κράτους, δεν περισσεύει κανένας, γι’ αυτό και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενώσουμε γνώσεις, εμπειρίες και δυνάμεις ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που ο λαός μας ζητά, να ενώσουμε δυνάμεις για να σωθεί η πατρίδα μας. Εμείς θα ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση.

Φίλες και φίλοι,

Ηγούμαι της μεγαλύτερης παράταξης του τόπου τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Χρόνια που τα χαρακτήρισαν ιστορικές στιγμές, σημαντικές επιτυχίες, αλλά και δύσκολες ώρες για την παράταξη. Σε αυτά τα δεκαέξι χρόνια σάς είχα δίπλα μου και σάς είμαι πάντα ευγνώμων. Ζήσαμε μαζί και χαρές και λύπες. Χαρές και πικρίες που η πολιτική προσφέρει.

Αυτό που σήμερα θέλω να αναδείξω είναι πως μέσα από την πολύχρονη πολιτική μου διαδρομή έμαθα πολλά. Διδάχτηκα, ομολογώ, από τα λάθη και τις παραλείψεις μου, αλλά και από τις υποδείξεις και την κριτική που δέχθηκα από φίλους και αντιπάλους. Έμαθα να ακούω με νηφαλιότητα την κριτική από όπου και αν προέρχεται, είτε σαν υπόσκαψη είτε σαν απόπειρα υπονόμευσης. Από ανάλογα σύνδρομα μόνο οι ανασφαλείς υποφέρουν.

Την ίδια ώρα, διδάχθηκα πολλά από τη σχολή σκέψης του Γλαύκου Κληρίδη. Μια σχολή σκέψης που θέτει υπεράνω της προσωπικής και κομματικής επιδίωξης το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας και που την διακρίνει ο πραγματισμός, το μέτρο και η σύνεση και που την ξεχωρίζει η ανοχή και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη.

Έμαθα πάνω απ’ όλα πως ένας πραγματικός ηγέτης, αν θέλει να είναι χρήσιμος, εάν θέλει να επιτύχει αποτελέσματα θα πρέπει να λειτουργεί με τόλμη, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα.

Θα πρέπει μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες να λέει στον λαό τις αλήθειες, χωρίς να υπολογίζει πρώτα το δικό του πολιτικό κόστος ή όφελος. Ο λαός θέλει σταράτες κουβέντες. Θέλει πολιτικούς που δεν θα τον αποπροσανατολίζουν με κούφιες ελπίδες ή οράματα που τελικά μετατρέπονται σε πραγματικούς εφιάλτες.

Φίλες και φίλοι,

Διανύουμε χωρίς αμφιβολία την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα σε εθνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι συμπολίτες μας τόσο έντονο. Και ποτέ προηγουμένως δεν ήταν πιο μεγάλες οι προσδοκίες από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την Κυβέρνηση που ανέδειξε.

Τα τελευταία χρόνια ήταν χρόνια μεγάλων πολιτικών αγώνων και ουσιαστικών αλλαγών για το κόμμα μας. Ήταν, κυρίως, μια περίοδος κατά την οποία εκδηλώθηκε μια άνευ προηγουμένου στήριξη και εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας προς την παράταξη και η οποία τελικά οδήγησε στην εκλογή μου στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Θέλω αποχαιρετώντας σας να σας ευχαριστήσω όλους. Να ευχαριστήσω πριν και πάνω απ’ όλα τον στενότατο μου συνεργάτη και σημερινό Πρόεδρο της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου, να ευχαριστήσω την ηγεσία της παράταξης, τα μέλη και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, τους ανθρώπους που κράτησαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό ενωμένο και δυνατό. Όλα τα στελέχη που ήσαν πάντοτε παρόντα, στελέχη υπηρεσίας στα Γραφεία του κόμματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή Οργανωτικού και τα στελέχη. Σε όλους εσάς που έχετε αποδείξει ξανά και ξανά πως ξέρετε πως κερδίζονται οι πολιτικές μάχες. Θέλω να ευχαριστήσω τη νεολαία μας. Την πιο δυνατή, την πιο ισχυρή νεολαία, η οποία αποτελεί την προοπτική και την ελπίδα της παράταξης.

Τα ίδια εύσημα, όμως, θέλω να δώσω και στη γυναικεία οργάνωση της παράταξης που δεν υστέρησε των υπολοίπων σε προσφορά. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και προς τις Οργανώσεις μας του Παναγροτικού, των πρεσβυτέρων πολιτών και όλα τα άλλα οργανωμένα σύνολα που μας στήριξαν.

Θέλω, κυρίως, να ευχαριστήσω την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, τους συμπολίτες μας που έχουν συμπορευθεί μαζί μας, που μας έχουν εμπιστευθεί, που όλοι μαζί έχουμε συνδιαμορφώσει τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων Προεδρικών Εκλογών. Θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω και την ίδια ώρα να σας καλέσω να σταθείτε στο πλευρό του νέου Προέδρου της παράταξης, αλλά και του Αναπληρωτή Προέδρου και των Αντιπροέδρων. Είναι δοκιμασμένοι και είναι όλοι μαζί που κτίσαμε και που πετύχαμε τα όσα σήμερα καταγράφονται.

Σάς διαβεβαιώνω ότι αυτή την έκφραση εμπιστοσύνης είμαι έτοιμος να την τιμήσω και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.

Φίλες και φίλοι,

Το Κυπριακό, η οικονομία, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η διαχείριση του φυσικού μας πλούτου απαιτούν σχεδιασμό και όραμα. Απαιτούν πάνω απ’ όλα τη συνέργεια όλων μας.

Μπροστά σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ευθύνες όχι μόνο απέναντι στην παράταξη, αλλά πρώτιστα, κύρια και πάνω από όλα απέναντι στον τόπο, απέναντι στην πατρίδα μας. Ευθύνες που δεν αρνήθηκα. Ευθύνες που ποτέ δεν δίστασα να αναλάβω, πάντοτε με μοναδικό κίνητρο το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες δηλώνω παρών και επαναβεβαιώνω πως είμαι έτοιμος να υπηρετήσω με ακεραιότητα, αξιοπιστία και εντιμότητα το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νιώθω πως μαζί σας και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις μπορούμε να ηγηθούμε της μεγάλης πορείας για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, μιας πατρίδας επανενωμένης και η οποία θα εγγυάται τη δημιουργική και ειρηνική συμβίωση και προκοπή σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Είμαι αποφασισμένος, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα κοινωνικά σύνολα, να εργαστώ ακόμη πιο σκληρά για ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους μας. Αποφασισμένος, μακριά από διακρίσεις, ενεργώντας ως πραγματικά Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, να δώσουμε ξανά την ελπίδα στους νέους, την περηφάνια και αξιοπρέπεια στους ανέργους, να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή, κτίζοντας ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας. Ένα κράτος που δεν θα ανέχεται τη διαφθορά και δεν θα συγχωρεί την αναξιοκρατία.

Το όραμα μου, που είναι και δικό σας, είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος, με κύρος, αξιοπιστία και έντονη παρουσία στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα.

Σε τούτη την πορεία σάς θέλω δίπλα μου, συνοδοιπόρους και πρωταγωνιστές.

Σάς χρειάζεται περισσότερο από εμένα ο τόπος μας. Και δεν έχω καμία αμφιβολία πως ενώνοντας δυνάμεις, συνεργαζόμενοι και με άλλες πολιτικές δυνάμεις που μας στηρίζουν, όπως το Δημοκρατικό και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, αλλά και τους φίλους των άλλων κομμάτων οι οποίοι συμμερίζονται το όραμα μας, ως επίσης και τους απλούς πολίτες που δεν εντάσσονται σε πολιτικές δυνάμεις, αλλά αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας μας, θα πετύχουμε να φέρουμε ξανά την ελπίδα, να φέρουμε ξανά την προοπτική, την προκοπή να κάνουμε την πατρίδα μας το ίδιο περήφανη όπως ήταν και πριν τα τελευταία χρόνια.

Για άλλη μια φορά θέλω θερμότατα να σας ευχαριστήσω για την τιμή, για την εκλογή, για όλα όσα μαζί έχουμε συνδημιουργήσει. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα νιώθουμε όλοι περήφανοι μια μέρα, διότι δεν εκθέτουμε αρχές, δεν θα εγκαταλείψουμε αξίες και δεν θα προδώσουμε προγραμματικές θέσεις. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών των συμπολιτών μας, όλων ανεξαίρετα των συμπολιτών μας, και αυτό θα το πραγματώσουμε διότι έχουμε τη θέληση, έχουμε τη δύναμη.

Σας αποχαιρετώ αλλά δεν σας αποχωρίζομαι ούτε θα σας εγκαταλείψω. Είναι δηλωμένη η θέση μου, την οποία έζησα, βίωσα, διδάχτηκα και δίδαξα.

Σάς ευχαριστώ.