16/5/13

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με την Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.



Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι η κατάλληλη στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη να προωθούν προς την τουρκοκυπριακή πλευρά σχέδιο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ο Υπουργός είπε: «Νομίζω η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε προσηλωμένοι στο να δούμε πώς βγαίνει ο τόπος από την οικονομική κρίση.
Έχουμε πει ότι θέλουμε επανέναρξη του διαλόγου την ώρα που πρέπει. Έχουμε πει ότι το Φθινόπωρο θα μπορούσε να ήταν μια λογική περίοδος δεδομένου ότι  θα δημιουργηθούν οι  σωστές συνθήκες  για την επανέναρξη αυτών των συνομιλιών. Και σωστές συνθήκες σημαίνει ότι θα προετοιμαστεί σωστά αυτός ο νέος διάλογος και θα πρέπει να συμφωνηθεί και το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου για να μπορέσει αυτός ο διάλογος να ξεκινήσει  και να έχει ακριβώς προοπτική επιτυχίας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ και τη συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και κατά πόσο αναμένουμε και εμείς στην Κύπρο επισκέψεις για να συνεχιστεί αυτό το θέμα που είχε συζητηθεί στις αρχές Μαΐου, ο κ. Φωτίου είπε ότι «η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί όσον αφορά τη συνεργασία μας με το Ισραήλ δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει εγκαινιαστεί πλέον ένας στρατηγικός διάλογος με το Ισραήλ που καλύπτει μια σειρά από θέματα, είτε αυτά αφορούν τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου ή αυτό αφορά την ενεργειακή ασφάλεια ή εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων μας σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός όπως είναι η υγεία, η παιδεία. Όσον αφορά τώρα τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, σίγουρα -και πλέον υπάρχει η πολιτική απόφαση- μπαίνουμε σε ένα διάλογο μαζί με το Ισραήλ σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, να καταλήξουμε και να έχουμε και οι δύο Κυβερνήσεις ενώπιων μας ένα σχεδιασμό για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις».
Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται ο Ισραηλινός ομόλογος του να επισκεφθεί  την Κύπρο ο κ. Φωτίου είπε ότι ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση. «Θα δούμε ποια είναι η σωστή χρονική στιγμή για να επισκεφθεί την Κύπρο» ανέφερε και πρόσθεσε:  «Όπως έχω πει, με την επίσκεψη μου στην Ελλάδα έχω πάρει την διαβεβαίωση από τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι επιθυμία και της Ελλάδας είναι να εμπλακεί σ΄αυτό το σχεδιασμό της ενεργειακής ασφάλειας. Θα επαναλάβω ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι απειλή για κανένα. Απεναντίας εμείς θέλουμε και άλλες γειτονικές χώρες, όπως είναι ο Λίβανος, όπως είναι η Αίγυπτος να εμπλακούν σ΄ αυτό τον σχεδιασμό. Μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια και, δεν νοείται και δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου, να υπάρχουν υποδομές και να μην υπάρχει ασφάλεια.
Και όταν μιλούμε για υποδομές για την ενέργεια αντιλαμβάνεστε ότι είναι υποδομές που κοστίζουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα η ενεργειακή ασφάλεια είναι κάτι που απαιτείται και εμείς μέσα στα πλαίσια της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή θα επιδιώξουμε  συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες».

16/5/2013