16/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με την Παναγροτική Ένωση Κύπρου



Η στήριξη των κυπριακών προϊόντων μέσα από την Εθνική Φρουρά η οποία αποτελεί ένα σημαντικό καταναλωτή γεωργικών προϊόντων ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου μαζί με την Παναγροτικη Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ).
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει την αντιπροσωπεία της ΠΕΚ και χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική.
Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα, είπε, «με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος. Η στήριξη των κυπριακών προϊόντων πρέπει να γίνει με έμπρακτους τρόπους και αν πραγματικά θέλουμε αυτές τις δύσκολες ώρες να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξη μας στον αγροτικό κόσμο θα πρέπει έμπρακτα, όλες οι υπηρεσίες, να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα, χωρίς να παραβιάζονται ασφαλώς ευρωπαϊκοί κανονισμοί».  Ο Υπουργός είπε ότι η ευαισθησία του ιδίου προσωπικά στον αγροτικό τομέα είναι δεδομένη και λόγω του ότι διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας.
«Η Εθνική Φρουρά που είναι ένας σημαντικός καταναλωτής γεωργικών προϊόντων,  μέσα από το Υπουργείο Άμυνας θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει τον αγροτικό τομέα», τόνισε ο Υπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι   «στηρίζοντας τα κυπριακά προϊόντα δεν στηρίζουμε μόνο τον αγροτικό τομέα, που υποφέρει αυτή την περίοδο, αλλά στηρίζουμε τον τόπο μας, στηρίζουμε την Κύπρο μας». 
Ο Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και ένα πολύ ευαίσθητο και σημαντικό θέμα που αφορά τη διοχέτευση γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μέσα από τις διαδικασίες που γίνονται μέχρι σήμερα και βάσει των προνοιών των κανονισμών της πράσινης γραμμής πρέπει να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες του κράτους που είναι αρκετές, όπως είπε, γιατί εμπλέκονται πέραν των 5-6 Υπουργείων σ΄ αυτή την προσπάθεια, ώστε να υπάρξει και καλύτερος έλεγχος, προληπτικός έλεγχος, άλλα και αυστηρότερες ποινές. 
«Δεν διανοούμαι να πιστέψω, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ό αγροτικός τομέας, ότι έμμεσα γίνεται κατανάλωση προϊόντων στην Κύπρο- και ιδιαίτερα από τις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου- που διοχετεύονται παράνομα από τα κατεχόμενα», είπε ο κ. Υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτά τα προϊόντα να μην παράγονται ούτε καν στα κατεχόμενα αλλά να προέρχονται από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Τουρκία. 
«Θα αναλάβω μια πρωτοβουλία ώστε μαζί με τους άλλους τους συναδέλφους μου Υπουργούς, που εμπλέκονται σ΄αυτό το θέμα, να γίνει μια ευρεία σύσκεψη μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις ώστε να γίνει μια προσπάθεια ξανά για να συντονιστούμε καλύτερα και να μπορέσουμε να αγγίξουμε στην ρίζα του αυτό το θέμα που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα και στην αγροτική οικονομία αλλά και στον τόπο μας» είπε. 
Τέλος ευχαρίστησε την ηγεσία της ΠΕΚ για την εποικοδομητική συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι ως Υπουργείο Άμυνας «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο και τα κυπριακά προϊόντα και αυτό είναι διαβεβαίωση που μέσα από αυτή την σύσκεψη δίνεται. Έμπρακτα πλέον θα συμπαρασταθούμε στον Κύπριο αγρότη». 
Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ κ. Πανίκος Ελευθερίου είπε ότι ήταν  μία πολύ εποικοδομητική, ουσιαστική και αποτελεσματική συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας στην οποία τέθηκε, όπως είπε, το κυριότερο αίτημα που έχουν σαν αγροτικό κίνημα και σαν οργάνωση ΠΕΚ που είναι ο Κύπριος πολίτης να καταναλώνει μόνο γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Και τούτο για να βοηθήσουμε να στηριχτεί η οικονομία του τόπου μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε, να υπάρχουμε σαν τομέας και κράτος πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα της οικονομία που είναι η αγροτική οικονομία», πρόσθεσε. 
Ο κ. Ελευθερίου ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας γιατί, όπως είπε, η Ένωση βρήκε θετικότατη ανταπόκριση. «Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Άμυνας για να δούμε και τις πρακτικές εφαρμογές ούτως ώστε η Εθνική Φρουρά για δύο λόγους να προμηθεύεται μόνο γεωργικά προϊόντα του τόπου μας. Γιατί είναι ένας μεγάλος καταναλωτής και γιατί αυτά τα παιδιά που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά είναι και παιδιά του αγροτικού μας κόσμου και δεν μπορούν να τρέφονται με προϊόντα που εισάγονται και όχι με προϊόντα που παράγουν οι γονείς τους», είπε. 
Στη συνέχεια ανέφερε ότι ξεκίνησαν θετικά ως Ένωση και θα προβούν και σε άλλες προσπάθειες με άλλα Υπουργεία που καταναλίσκουν γεωργικά προϊόντα ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα που λέγεται «διάθεση και εμπορίου των γεωργικών κτηνοτροφικών κυπριακών προϊόντων». 
Αναφερόμενος στο θέμα των κατεχομένων είπε ότι είναι ένα θέμα που τους απασχολεί ιδιαίτερα γιατί «αυτό είναι ένα έγκλημα που γίνεται θελητά η αθέλητα από ορισμένους, που μάλιστα που θέλουν να ονομάζονται ότι είναι Κύπριοι πατριώτες». Και πρόσθεσε ότι κάποιοι φέρνουν από τα κατεχόμενα προϊόντα, με τη δικαιολογία του κανονισμού της πράσινης γραμμής, και τα διοχετεύουν στην κυπριακή αγορά χωρίς να ονομάζουν από πού έρχονται αυτά τα προϊόντα. «Τα βαφτίζουν και Ελληνοκυπριακά και τα διοχετεύουν στα σπίτια μας. Και ο Κύπριος καταναλωτής τα αγοράζει χωρίς να ξέρει τι βάζει στο πιάτο του», ανέφερε.
«Πρέπει αυτή η εγκληματική ενέργεια να σταματήσει επιτέλους παίρνοντας διάφορα μέτρα ακόμη και αυστηρότατες ποινές» πρόσθεσε. «Εμείς έχουμε  εισηγηθεί ως οργάνωση  να προστατεύσουμε τον τόπο μας», κατέληξε
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Υπουργός Άμυνας εάν υπάρχει σχετική πληροφόρηση ότι στην Εθνική Φουρά καταναλώνονται προϊόντα από την Τουρκία, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι μέσα από αυτές τις υπάρχουσες διαδικασίες είναι δύσκολο να γνωρίζεις εάν τέτοια προϊόντα προέρχονται από τα κατεχόμενα ή από την Τουρκία ή από οπουδήποτε αλλού.
«Δεν διανοούμαι ότι τέτοια προϊόντα μπορεί να βρίσκονται και στις Ένοπλες μας  Δυνάμεις» είπε και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν, κατά τη συνάντηση, τρόποι αποφυγής ή που να διασφαλίζουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι κυπριακά. «Υπάρχουν δυστυχώς και κάποιοι οι οποίοι βοηθούν στη διαδικασία ως μεσάζοντες, αρά και εδώ τίθεται ένα θέμα που πρέπει να δούμε.  Ο στόχος είναι να κάνουμε τέτοιες ενέργειες ώστε να είναι και αυστηρότεροι οι έλεγχοι και αυστηρότερες οι ποινές».


16/5/2013